A magyar atombomba

2012. május 30. 20:17

A mi atombombánk elfér egy közönséges aktatáskában – a legközelebbi államelnök-váltásnál elnökünk magát a bombát is átveheti.

2012. május 30. 20:17
Endrődi Gábor
Galamus-csoport

„Atomhatalom lettünk hát végre, és tegyük mindjárt hozzá, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Nem volt szükség uráncentrifugák százaira, hegyekbe süllyesztett laboratóriumokra, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek kijátszására. A mi atombombánk elfér egy közönséges aktatáskában – a legközelebbi államelnök-váltásnál elnökünk immár nemcsak a szupertitkos kódot tartalmazó táskát, hanem magát a bombát is átveheti, sőt, ha kedve úgy tartja, akár az íróasztalában is tarthatja. Hogy ne keltsünk felesleges illúziókat, bocsássuk előre: egyelőre csak harctéri, taktikai atomfegyverrel rendelkezünk, az interkontinentális hordozórakéta még csak a tervezőasztalon van. A miniszter, aki bejelentette a hírt, nyilván biztonsági okokból nem részletezte, hogy be is akarjuk-e vetni a fegyvert vagy megelégszünk a birtoklásával járó presztízsnyereséggel. Mert azt látnunk kell, nem mindenki örül a sikereinknek: kicsit keserű szájízzel vesszük tudomásul, hogy eddig még senki sem helyezte kilátásba, lebombázná a néhány zsebkendőnyi területen elférő magyar atombázist, és egyelőre a Biztonsági Tanács sem kérte fel országunkat állandó tagjának. Valószínűleg az illő megszólításon gondolkodnak ilyen hosszan.

A miniszter egyébként mindenkit megnyugtatott: szándékaink békések, pusztán arról van szó, hogy új utakat akarunk mutatni a megfeneklett európai gazdaságnak, mintegy ötvözve az európai kreativitást a keletiek legendás szívósságával. Az ő presztízse egyébként osztatlanul él a magyar közéletben, és ezt a tudásán kívül bizonyosan különleges előrelátásának köszönheti. A megjósolt 5-7 százalék például tökéletesen helytállónak bizonyult. Igaz, nem a gazdasági növekedés lett annyi, hanem az infláció, de a siker így is megkérdőjelezhetetlen: valamiben végre egy ilyen kis országnak is sikerült élre törnie Európában. Kétségtelen, a gazdasági növekedés számaiban jelentkezett némi eltérés a prognózishoz képest, valamint a szám előjelét sem sikerült teljesen eltalálni, de ezen kár lenne fennakadnunk, amikor ilyen dinamikusan nő a foglalkoztatás. A 2010-es kormányváltás óta az alkalmazottak száma a legfrissebb kimutatások szerint majd negyvenezerrel lett több: ebből hetvenötezerrel gyarapodott az állami közmunkások száma, a többit minden bizonnyal a szárnyaló magánszektor szívta fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. június 01. 07:24
Ennek az embernek annyi esze sincs mint egy patkánynak.
Hajdú Sógor
2012. május 31. 16:25
Endrődi, mondanál néhány szót Izrael atombombáiról?
közvetlen demokrácia
2012. május 31. 14:12
Egyébként Matolcsy a taktikai atombombát a tranzakciós és egyéb simi-sumi adókra mondta. Egyelőre taktikai, mert egy ezrelék. Ha majd felemelik a hússzorosára, akkor fog robbanni.
közvetlen demokrácia
2012. május 31. 13:54
Tisztelt közügyekkel önzetlenül foglalkozó társak, csupán egy logikai ellentmondásra szeretnénk felhívni a figyelmüket. Az elemzés, a kritika után, mi mindig feltesszük a kérdést: igen, de mi lehet a megoldás? A vakitfed google oldalak alatt vannak a válaszok. De erre a kérdésre (mi a megoldás) manapság jellemzően ez a válasz: nincs megoldás, az egész úgy xar, ahogy van. És itt van a logikai bukfenc elásva: mert aki így gondolja, Ö miért közli ezt? Mert aki így gondolja (nincs megoldás), Ö nem mondana semmit. Akkor tehát le kell fordítani, mit is jelentenek az ilyen (nincs megoldás, az egész úgy xar, ahogy van) és ehhez hasonló mondatok. Kb. ezt jelentik: a helyzet meglehetősen tré, a megoldás felettébb nehéz, de nem lehetetlen. És ha már eddig eljutottunk, akkor a következő logikai lépés: ha van megoldás, de az nehéz, akkor nem ártana a megoldáson gondolkodni. Annál is inkább, mert a szkepticizmust leszámítva a hozzászólások többsége rendkívül értelmes. http://sites.google.com/site/vakitfed/my-forms
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!