12 dühös kérdés

2012. április 03. 10:33

Kemény, tétre menő, társadalmilag központi kérdésben - és Schmitt Pál ügye nyilvánvalóan ilyen volt - azonban pontosan ezt kellett volna csinálnia Obersovszky Péternek: feltennie minden, indokoltan felteendő kérdést.

2012. április 03. 10:33

„A riporteri felelőtlenség interjúhelyzetben első körben kétfajta lehet: a riporter visszaél azzal a nagyon erős eszközzel, amelyet a szituáció aszimmetrikus szerepfelosztása a kezébe ad. Visszaél azzal, hogy alanya válaszkényszerben van: nem legitim kérdésben próbál alanyától választ kicsikarni, illetve ilyenhez kapcsolódó jogos védekezés kapcsán bélyegzi meg mellébeszéléssel alanyát. A másik, elsőre talán kevésbé nyilvánvaló felelőtlenség, ha nem teszi fel a témából adódóan legfontosabb releváns kérdéseket, és nem hajtja be a válaszokat. Kemény, tétre menő, társadalmilag központi kérdésben - és Schmitt Pál ügye nyilvánvalóan ilyen volt - azonban pontosan ezt kellett volna csinálnia Obersovszky Péternek: feltennie minden, indokoltan felteendő kérdést.

Fontos tehát látnunk: Schmitt Pált mint az interjúhelyzet aszimmetriájából adódóan hátrányos helyzetben lévő szereplőjét bizonyosfajta védelmek megilletik. Másfajták azonban nem. Tilos védekezésre, magyarázkodásra kényszeríteni a válaszkényszer révén kiszolgáltatott alanyt illegitim témák és kérdések révén. De kötelező lenne minden, az illető közszereplői mivoltából és az adott problémából fakadó kérdést feltenni és lejátszani, legyen az bármilyen kemény kérdés is. Mint láttuk, van ország, ahol ez megy, ahol ez működik. Obersovszky Péternek is ezt kellett volna tudnia megoldani, nyilvánvalóan nem sikerült neki, és még csak kísérletet sem tett rá. Nekünk pedig, itt a magyar végeken, az nem megy, hogy egy ilyen egészséges elvárás rendszert működtessünk. Hogy értsük, miben várjunk el szelíd kérlelhetetlenséget a riportertől, és hogyan nyilvánuljon meg az, hogy megbecsüli alanyát, aki besétál egy roppantul kiszolgáltatott helyzetbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. április 06. 14:18
Az ATV-s Kálmán Olgát "fedőnevén döglégy OLga" kellene a pártatlanságról kérdezni! Ö ártatlan pislogások között naiv módon előadná.
Biomechanoid
2012. április 06. 13:59
"Kemény, tétre menő, társadalmilag központi kérdés" - Istenem, mennyire igaza van Kertész Ákosnak! Vissza minden diplomát, aki puskázott, aki szemináriumi dogát másolt, aki zh-nál lesett, vagy egymásnak segítettek!!!! Azonnal vissza minden diplomát! Muhaha, ökör magyarok. Schmitteztek, miközben nincs melótok, pénzetek, erkölcsötök sem, de az nem is igen hiányzik alattvaló fajtátoknak.
Antigoné
2012. április 06. 13:59
Ps. A Schmitt-interjú esetleírása egyébként korrekt.
Antigoné
2012. április 06. 13:59
Természetesen megint lemaradt a vége: a következtetés, mely szerint "valódi hatalmat" kellene az újságíró kezébe adni, hogy akár 12-szer is feltehesse ugyanazon kérdést, ha az interjúalany negligálja vagy mellébeszél. No, hát kérem, ehhez valóban függetlenül gondolkodó, objektivitásra képes újságírókra lenne szükség. De a tótawék és kálmánolgák, meg az obersovszkyk országában? Vicces.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!