Jó-e a többlet?

2012. április 10. 10:09

A folyamatosan „javuló” külső egyensúlyi pozíció olyan események összjátékának a következménye, aminek a legkevésbé sem örülhetünk.

2012. április 10. 10:09
Pete Péter
ELTEcon

„A folyó fizetési mérleg egy azonosság egyik oldala. Egyfelől méri az export és az import, valamint a külföldre teljesített és onnan kapott jövedelemáramlások nettó egyenlegét, másfelől – ezzel teljesen azonosan – méri a belföldön megtermelt jövedelmek (GDP) és ezek felhasználásának (elköltésének) különbségét. Vagyis folyó fizetési mérleg hiánya annak az országnak van, amelyik többet költ annál, mint amennyi jövedelmet termel. A hiány pontosan azt mutatja, hogy a költés adott szintjéhez az otthon megtermelt jövedelmen túl külföldi forrást kell bevonni. A többlet esete pont fordított, többlete annak van, aki kevesebbet költ a jövedelménél, vagyis aki külföldre utalja forrásai egy részét. A mutató tehát a jövedelmek és a költekezés egymáshoz való viszonyának alakulásáról szolgáltat információt, márpedig korántsem mindegy az, hogy a mérleg bármilyen értéke mellett a jövedelmek nőnek, csökkennek, vagy éppen stagnálnak.

Kedvező az összkép olyankor, ha a többlet úgy áll elő, hogy gazdaság gyorsan nő, a költekezés meg elmarad a jövedelmek bővülésétől. Sőt, ha egy ország gyors gazdasági növekedésre számíthat, akkor az sem feltétlenül aggasztó, ha a folyó mérleg deficites, feltéve, hogy a külső források bevonása a tőkeállomány növekedését, vagyis termelő beruházásokat finanszíroz. A beruházási költekezés ugyanis a jövő gyorsabb növekedését szolgálja, vagyis biztosítéka annak, hogy a bevont külföldi forrásokat bőven lesz miből visszafizetni.

A válság elmélyülése óta folyamatosan növekvő hazai folyó mérleg többlet nem ad okot az optimizmusra, hiszen annak okozója sokkal inkább a belföldi felhasználás gyengélkedése, semmint a termelés felfutása, az utóbbi ugyanis szintén éppenhogy stagnál. A belföldi szereplők közül a háztartások és az állam is pont gőzerővel próbálja leépíteni a korábban felhalmozott adósságát, vagyis alig költenek, és így aktívan javítják a külső egyensúlyt. Ennél is aggasztóbb, hogy a belföldi felhasználás harmadik eleme, az üzleti szektor beruházásai is határozottan csökkennek, ami pedig a jövőbeli fellendüléssel kapcsolatban támaszthat kételyeket.

A folyamatosan »javuló« külső egyensúlyi pozíció tehát olyan események összjátékának a következménye, aminek a legkevésbé sem örülhetünk. A korábbi hazai tapasztalatok fényében szokatlan lesz, de a jelenlegi stagnálásból való kilábalás egyik első jele éppen a külső mérlegpozíció romlása lesz. Ránk férne már.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2012. április 10. 16:04
ja a többlet nyilván Isten büntetése, a hét csapás egyike ez csak egy faramuci gazdaságpolitikai bírálat, ezzel is odab.. szóval odaizél a szerző a béna, tudatlan unortodox gazdasági vezetésnek akármilyen gazdasági egység működésének alapja, hogy többlettel kell működnie, különben csődbe megy és kész ekkora baromságot, hogy az lesz a felemelkedés jele, hogy végre hiány lesz, rég olvastam talán mesélje el a kolléga egy bankfiókban mint cég, kérjen deficites költségvetéssel mondjuk folyószámlahitelt, nagyon fognak örülni, valószínűleg a hasukat fogják majd a röhögéstől
ebcsont
2012. április 10. 15:55
"A beruházási költekezés ugyanis a jövő gyorsabb növekedését szolgálja, vagyis biztosítéka annak, hogy a bevont külföldi forrásokat bőven lesz miből visszafizetni." Ennek az állításnak a legszebb cáfolata az építőipar 2000 óta tartó pályája. A gondolat menet ott bicsaklik meg, hogy a tényleges munkát végző alvállalkozókhoz a beruházási pénzek töredéke jutott el általában. Továbbá ha a Tisztelt Szerző vette volna a fáradtságot és nem általánosít ilyen lelkesen, hanem azt mondja, hogy "A MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG CSÖKKENTŐ beruházási költekezés ugyanis a jövő gyorsabb növekedését szolgálja..", akkor egy szakmailag megalapozottabb cikk íródott volna. A vidéki városok díszkövezése is igen megdobta a beruházási költekezést valahogy még se mondanám túl pozitív hatásúnak a gazdaságra nézve.
Csomorkany
2012. április 10. 12:03
Igen idióta cikk. A többlet annak a jele, hogy a háztartások nyakig az adósságcsapdában keveset fogyasztanak, lassan talán másznak kifelé, de az iparunk és a mezőgazdaságunk mégsem megy tönkre, mert külföldön van piaca. Nyilván egy mutató, önmagában semmit nem jelent, de amíg a belföldi fogyasztás fön nem fut, inkább külker. többlet legyen, mint mégnagyobb gazdasági csőd.
bolá
2012. április 10. 10:56
Mi van? A Fekete János baráti kör nyilvánosság elő lépett?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!