Pesty helyreigazítást kér

2012. április 05. 20:11

Becsapta szereplőit Pesty László című cikkünk helyreigazítását kéri Pesty Lászó. Pontokba szedett írását a megjegyzéseinkkel kiegészítve tesszük közzé.

2012. április 05. 20:11
Magyar Narancs Szerkesztőség
Magyar Narancs

„1. A cikk szerzője tényként közli, hogy a stáb »átverte« a körömi és bőcsi szereplőit, ezzel szemben a valóság az, hogy mindketten (Gerner Klaudia és Bancsók József) önként vállalták az interjúkat, ezért semmilyen ellenszolgáltatást - sem ígéretet - nem kaptak, befolyásmentesen mondhatták el véleményüket a műsorvezető kérdéseire, amelyek a lényegi mondanivaló megtartásával kerültek adásba, manipuláció nem történt. Állításainkat a beszélgetésekről készült teljes, vágatlan felvételekkel tudjuk bizonyítani.

Két dologról van szó. Egyrészt Pesty és a vele tartó »szakértők« a film két szereplője szerint konkrét segítséget ígéretek: Klaudiának (neve helyesen: Gertner) honlapot, amin adományokat gyűjthet; Józsefnek pedig munkát. Egyik ígéret sem teljesült. Azt viszont sem a szereplők, sem a mi cikkünk nem állítja, hogy Pestyék ezeket ellenszolgáltatásként ajánlották volna föl. Másrészt az érintettek nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a film készítői – azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy elnyerjék a szereplők és a helyi közösségek vezetőinek bizalmát és együttműködési készségét – mást mondtak a film céljáról, a szereplőkre és a közösségeikre nézve várható pozitív hatásról, mint ami teljesült. Ez a másik ok tehát, amiért Körömben és Bőcsön úgy érzik, hogy Pestyék átverték őket.

2.A fentiek alapján kérjük a »Pesty ezzel a három cigány emberrel mondatja el...« állítás visszavonását is, hisz a stáb senkinek a véleményét nem határozta meg, a szereplőkkel előzetes egyeztetés nem történt, a körülményekre tekintettel egyébként nem is történhetett.

A citált mondat nem e két nyilatkozóra (Klaudiára és Józsefre) vonatkozik, hanem Forgács Istvánra, a »borsodi vajdára« és az uszkai prédikátorra. Az általuk elmondott és a cigányokra nézve sértő sztereotípiák adják a film gerincét. Ha jól értjük az állítást, Pestyék azt bizonygatják, hogy a forgatás folyamán értesültek arról, milyen nézeteket képvisel e három roma közszereplő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nick:Hornby
2012. április 11. 13:42
A D jelzésű finom úriembernek is kijár a volt miniszterelnök megszólítás, valamint a pufajkás sem minimálnyugdíjas. Ezekkel mi a bajod?
Dr. Táskás Tóni
2012. április 09. 14:59
"Mert- ez már nem egy következmények nélküli oszág." De nem ám. Plagi is élete végéig kapja a juttatásokat a csalásáért.
Szedlacsek
2012. április 09. 14:59
Hol lehetne már végre megnézni a filmet? Ennyi reklám már talán elég is vola az alkotónak és a témának.
kamasuka
2012. április 09. 14:59
Legújabb adalék arra, hogy nálunk sajtószabadság van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!