Protekcionizmus vagy nepotizmus?

2012. április 12. 13:45

A szocialista-liberális kormányzatokról ma is el van terjedve az a meggyőződés, hogy jellemző volt rájuk a korrupció.

2012. április 12. 13:45
Lendvai L. Ferenc
Galamus

„Nos, erről van szó. Először is, hogy a hazai vállalkozásokat védi a kormány, nem pedig a hazai fogyasztókat. Az infláció átlagos mértéke tavaly 3,9-4,9 százalék volt, azonban ezen belül az agrártermékeké 6,6–6,7 százalék, vagyis a hazai vállalkozók támogatása a hazai fogyasztók rovására történt.(...)


A klasszikus protekcionizmus ugyanis általánosságban védi a hazai vállalkozókat, nem sajátos szelekciók alkalmazásával, tehát nemcsak a kormányközeli cégeket. Azt a rendszert, amikor az illetékes hatalmasságok szisztematikusan a saját rokonaikat és barátaikat részesítik előnyben, hagyományosan nepotizmusnak nevezzük (a latin nepos = unoka, unokaöcs szóból); magyarul, ugyancsak hagyományosan, »uram-bátyám-rendszernek« is szoktuk mondani.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2012. április 12. 22:30
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Dehogy! Csak bisztos rájukfogják,hogy korruptak.
slomovicz
2012. április 12. 21:12
"A szocialista-liberális kormányzatokról ma is el van terjedve az a meggyőződés, hogy jellemző volt rájuk a korrupció". Muhahhaha.. Vén hülye. Ma is köztudott, csak ma nincsenek annyira a húsos fazék közelében. Jelentem a szoci korrupciós hálózat a vállakozói berkekben ma is működik. A napokban voltam egy üzleti tárgyaláson ahol a megbeszélés közepén az új üzleti partnerek, érvként felhozták hogy a harmadik partner,elkötelezett baloldali, és majd vele megoldjuk "okosban". Na bazdmeg, ebből se lesz semmi , mert tetű szar tolvajokkal , öltönyben , nyakkendővel kidekorálva -nem kötök üzletet- "okosban,". Ezért tart itt, ez az ország- ezek miatt- "okosban".
heep
2012. április 12. 17:07
Emlékezz vissza, hogy a kilencvenes években 600 milliárd (akkori) forinttal konszolidálták a bankokat, majd fillérekért eladták külföldi tulajdonosnak. Emellett évi több száz milliárdot szórtak ki elhibázott szociális politikára is. Pénz lett volna (nem elég ez igaz). A szakértelemről, amíg nem rombolták porig a hazai cégeket addig még volt némi szakértelem is. Ahogy a multik is megtalálták a nekik megfelelő szakembereket, úgy ezek a szakemberek a hazai ipar, kereskedelem stb felvirágoztatásán is dolgozhattak volna. Mindegy, már ez a hajó is elment.
csenge
2012. április 12. 15:47
" ma is el van terjedve az a meggyőződés" 1.Eddig az hittem, hogy a meggyőződés az kialakul, terjedni az influenzajárvány szokott. 2. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!