Európa attól fél, amitől erősebb lehetne

2012. március 14. 18:38

Gondolkodás nélkül önti a pénzt Görögországba, az országba, ahol eddig a maastrichti kritériumokon olyan jóízűen nevetgélt a polelit.

2012. március 14. 18:38
Zsiborás Gergő
Campusonline

„Fél kézzel csapja le azt, aki nem érti a közös játékszabályokat. Csakhogy közben szinte gondolkodás nélkül önti a pénzt Görögországba, az országba, ahol eddig a maastrichti kritériumokon olyan jóízűen nevetgélt a polelit. Európa erősebb lett, de nem mindegy, mire használja erejét.

Amikor Európát 2008 végén elérte a válság a bankszektoron keresztül, szinte el is felejtették a tagállamok, hogy miért is jött létre az Európai Unió. Azoknak, akik akkortájt nem követték annyira az eseményeket, elevenítsük fel, hogy bizony az egymással szomszédos tagállamok hirtelen elkezdték megemelni a betétbiztosítási alapjaik limitjét. Mindez azért volt érdekes, mert a válságtól hirtelen bepánikoló kisbefektetők azonnal vitték a pénzüket a szomszédba, mert ott garantálták, hogy az nem veszik el. Az anyaországok bankszektorának likviditása pedig vészesen apadt. Mindezt a közös Európa romantikus tablója alatt, miközben a távolban egy vidám társaság még mindig szirtakit járt a napsütötte tengerparton.

A válság a bankszektoron keresztül aztán szépen megmérgezte az európai reálgazdaságokat is, és végre észbe kaptak Brüsszelben is, hogy mire ez a nagy közösködés. Hát azért, hogy ha baj van, kihúzzuk egymást a pöcegödörből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. március 15. 20:33
A magyarok többsége az Unió mellett van, mármint a "12 pont" 12. pontjának Uniója mellett.
vizesnyolcas
2012. március 15. 10:53
Minden jó, amit az EU-tól reméltünk (nem a sült galamb, hanem pl. az, hogy Európa ettől lesz versenyképesebb) mára a realitások helyett egyre inkább csak igéretnek tűnik. Éppen úgy, ahogy például a szocializmus előnyei is csak igéretek maradtak. Az EP pedig nem a demokráciának, hanem a demokrácia elsorvadásának a megnyilvánulása. Képviselők, akiknek semmi köze az általuk állítólag képviseltek érdekeihez, és az utóbbaknak minimális lehetőségük sincs ellenőrizni állítólagos képviselőjük munkásságát. Lásd: http://www.youtube.com/watch?v=qiwMcEw1wUs&feature=share Az EP a tőkeerős üzleti körök érdekeit képviselő lobbik, no meg a a hülyeség működésének ideális közege. Utóbbi lás pl.: http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=509&Itemid=198
Claypool
2012. március 15. 09:24
Magyarország harminc éves nemzetstratégiájából ki kell satírozni a "Strong Europe" illúzióját... Unión kívüli,Nemzeti gazdaságpolitikát kell építeni..
kulalak
2012. március 15. 01:57
Van igazsaga a szerzonek. Ha az EU egy "uzlet", vagy "bolt", vagy egyszeruen egy "vallakozas" lenne, mar reg egyertelmu dontesek tanui lennenk. Gorogo. ki- es az ügy lezarva, mert nem erdemes a penzt oda onteni (cut your losses), helyette degeszre lehetne tomni a szakadtabbakat, mert minden kozosseg ereje/sebessege a leggyengebbel/leglassabbal egyenlo. Ettol fuggetlenul borzalom az EU nepesedesi politikaja es foglalkoztatottsaga. Egyik sem 2-4 ev alatt jo(het)ne rendbe. Olyan aprosagokrol mar nem is beszelek, hogy iden a francia elnok lesz uj, jovore Merkel megy, aztan 2014-ben uj EP valasztasok lesznek, meg veletlenul sincsenek osszegyeeztetve a tagallamok es az EU ciklusa. "C'EST PLUS QU'UN CRIME, C'EST UNE FAUT!" Ez több mint bűn, ez hiba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!