Amit csuklóbol megtehetne a kormány

2012. március 30. 16:49

Meggyőződésem, hogy ismét beindul egy a városból a falvakba irányuló migráció.

2012. március 30. 16:49
Varga Iván
SzegedMa

„Csodás tájai, helyei vannak Magyarországnak, ahová a bátrabbak a mai napig kiköltözhetnek akár új életet, akár természet közeli életet kezdeni. Magam is valami ilyesmire vágyok, egy csendes zugra a Balaton vonzáskörzetében. De falun, gazdálkodni, akár a legkisebb léptékben is muszáj: nem lehet parlagon hagyni a magyar vidéket, mert az semmi jót nem terem, csak bűnt és kétségbeesést és agressziót. Lesznek pokolivá váló vidékek, ahová senki nem fog vágyni, mert már nincs hagyománya (becsülete) a munkának, nincs hagyománya a kertművelésnek, az háziállat tartásának, sőt semminek, aminek értelme van, ami korábban megtartotta az ott élőket. Mérjük hát fel azt a mérhetetlen tudást (és aknázzuk ki ismét azt a kincset) mely még ott lappang minden településen az öregek fejében. Bartók és Kodály nyomdokain, gyűjtsük össze azt, aminek a hagyományozása megszakad, de szükségünk lehet rá, ha újra meg akarjuk becsülni a háztáji munkát, a földet és az állattartást. Ehhez nem kell sok: sok a munkanélküli értelmiségi, akit kutatni, gyűjteni, kérdezni, falura küldeni sokkal előrébb való, mint árkot takaríttatni, füvet nyírni vele. Elég képzett ember áll rendelkezésre, hogy a képzetlen tömegek számára is megélhetési formákat, módokat teremtsenek az ősök még fellelhető tudásának bázisán. Nem utolsósorban: ha csak a vidéken kertes házban lakó családok számát szorozzuk fel a ház táján megtermelhető javak értékével (számoljunk csupán tízezrekkel), hány milliárdforintnyi, meg nem termelt minőségi, hazai termékről esünk el évente?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gróf Bercsényi
2012. március 31. 00:16
Ha ismét eljön az ideje, újból a falusiak közül fogom toborozni az jó kuruczokat, de még a brigadérosaimat is! A lakótelepiek katonának sem jók. Eb ura fakó! gr. B.
dávid
2012. március 30. 20:46
bakker. ezek durván értelmes gondolatok.
trendo
2012. március 30. 19:33
Ma már a falusi háztartások zöme sem árutermelő, hanem ledegredálódott fogyasztóvá. Nem tartanak tyúkot, nyulat, boltból veszik a tojást, a húst. Az emberek zömének halvány fogalma sincs a kertészkedés, zöldségtermesztés alapjairól se. Tragédia, ha egy városi család leköltözik falura. Ismereteinek zöme hasznavehetetlen. Amire meg szüksége lenne, ahhoz nem ért és már nincs is, akitől mg tudná tanulni.
wolowizard
2012. március 30. 17:25
Ahogyan a városi ember elképzeli a falut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!