Schmidt Mária esete Németországgal

2012. március 06. 18:18

Schmidt Mária nem kevesebbet állított a minap, mint hogy Európa vezető hatalma „kifosztva és elárulva” vergődik a hatvannyolcasok szorításában.

2012. március 06. 18:18
Martin József
HVG

„Miközben befolyásos személyiségek, neves és névtelen emberek a mai Európa egyik legdinamikusabb és legdemokratikusabb országának nevezik a több mint húsz éve újjáegyesített német államot, egy magyar történész, Schmidt Mária nem kevesebbet állított a minap, mint hogy Európa vezető hatalma »kifosztva és elárulva« vergődik a hatvannyolcasok szorításában, s német földön »balliberális szellemi terrorbrigádok« garázdálkodnak, mi több »a magát demokratikusnak tartó Németországban sokkal rosszabb a helyzet a szólásszabadsággal, mint amilyen a kádári Magyarország utolsó évtizedében…« Ilyen sokféle és ennyire eltérő Németország létezik? Mintha nem ugyanarról az országról lenne szó. (...)


Az előregyártott ideológiához ragaszkodó szemléletet nagy távolság, sőt szakadék választja el az előbbiekben nagyon is töredékesen idézett Németország-képek gazdáitól. Mintha nem is ugyanarról az országról beszélnének! Ők nem gondolják, hogy Adenauer történelmi érdemeit kisebbítené a szociáldemokrata Brandt térdre borulása Varsóban, Kohl korszakos jelentőségét nem csökkenti Schmidt maradandó hatású keménysége a közép-hatótávolságú Pershingek ügyében, Schrödernek is lehetnek érdemei – Sarkozy miért is fogadta volna máskülönben –, és Merkel teljesítménye alighanem történelmi mércével lesz mérhető.

De utódaink ezt bizonyosan jobban fogják tudni, s azt is, hogy a jövőből visszatekintve a 68-as diáklázadások mekkora szöveget – vagy netán csak lábjegyzetet? – érdemelnek a szövetségi köztársaság és az európai kapitalizmus történetében.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. március 06. 22:44
A neve se igaz ennek se. Martin József 1944. május 2-án született Miszlán Martin József és Latzel Zsuzsanna gyermekeként. Ja, és Vurlitzer emlékdijas.
Feyszáll
2012. március 06. 22:43
Ez a buzi Martin? Most Schmidt Máriát nyálkázza? Hajrá Schmidt!!
Bélus
2012. március 06. 21:34
Járt ez a Martin az utóbbi években Németországban? Mert ha igen, hallania kellett a 68 örököseinek zaját. Még szerencse, hogy a gazdaságra semmi hatásuk nincs, ezért a legműködőképesebb ország (de korántsem politikusai miatt).
tevevanegypupu
2012. március 06. 20:31
Nem csak Nemetorszagban, ott vannak Franciaorszagban is a 68-as nemet es francia zsidok is. Ha nem is mind a politikai eletben, de a kulturalisban es a gazdasagiban igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!