Nem Balog államtitkár a hülye

2012. március 26. 08:26

Kérdezték, miért a cigánygyilkosságokról csinálok filmet, miért nem arról, hogy az öreg nénit megölte egy cigány. Interjú.

2012. március 26. 08:26
Fliegauf Bence
FN24

A film elején felirat tájékoztatja a nézőt arról, hogy mi történt Magyarországon 2008-2009-ben, és arról, hogy a filmet ugyan a cigányok elleni sorozatgyilkosság inspirálta, de tényszerűen nem az eseményeket vagy azok egy részét mutatja be. Ez a felirat már Berlinben is látható volt?

Persze.

Akkor mi szüksége volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Berlinálén kis tájékoztató brossúrában minderre külön felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét?

Ezt tőlük kellene megkérdezni. Már korábban is elmondtam, hogy ez az egész egy hibás PR-akció volt. Fontos, hogy nem Balog Zoltán államtitkár volt itt hülye. Ő nem PR-szakember, ő egy államtitkár. Akik kitalálták ezt a PR-akciót, azok viszont teljesen hülyék voltak. (...)

A filmben a kisfiú – az egyik gyilkosság helyszínén – véletlenül kihallgatja két rendőr beszélgetését. A helyi erő azt magyarázza a pesti kollégának, hogy nem a dolgos cigányokat kellett volna »megcsinálni«, és ő pontosan tudja, hogy inkább kiket. Azt is kifejti, hogy a cigánygyerekeknek van egy szomorú tulajdonságuk: felnőnek, »és akkor már baszhatod«. A pesti rendőr erőtlenül próbál vitatkozni ezzel a nézettel. Ezek szerinted tipikus vélemények, attitűdök ma Magyarországon?

Miközben végigjártam a krízisövezeteket, találkoztam több rasszistával is. Kérdezték, miért a cigánygyilkosságokról csinálok filmet, miért nem arról, hogy az öreg nénit megölte egy cigány. S mint mindennek, e torz és buta gondolkodási sémának is állandóan visszatérő elemei, tartalmi rímei vannak. Ez a jelenet erre reflektál. Magyarországon ezt lehet hallani.

Amellett, hogy a film bemutatja az állandó félelmet, azt a környezetet is pontosan ábrázolja, amiben a mélyszegénységben, nyomorban tengődő családok kénytelenek élni. Ha jól tudom, Cegléd környékén, Csemő mellett forgattátok a filmet. Hogy találtátok meg a helyszínt?

Csemő egy nagyon takaros kis hely, gyönyörű kis falu. Ott rendben vannak a dolgok. Van egy tanyagondnok, aki jóban van mindenkivel, és a polgármester asszony is támogatja. A település környékén viszont van egy csomó elhagyott tanya, ami nekünk azért volt jó, mert úgy be tudtuk rendezni ezeket, ahogy nekünk kellett. És nem akartam azt, hogy bemegyek, mondjuk Borsodba, vagy más olyan helyre, ahol már izzik a levegő. Ez érdekes lett volna, persze, de nem lehetett volna forgatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2012. április 06. 11:33
A rendezőnek a testvére,ha jól tudom büntetés végrehajtási pszichológus. Többször nyilatkozott a kék fényben is.Annyit megtehetett volna a kedves rendező úr,hogy például elmegy vele egy börtönlátogatásra,és akkor ott láthatná,hogy a kisebbség többségben van a börtönben. Azért mert rasszisták a rendőrök,akik inkább hagyják maguk megveretni a cigánnyal,mert ha visszaütnek akkor esélyes,hogy őket csukják le,vagy minimum kirúgják? Ezt kimondottan ajánlott mindenkinek megnézni. Nagyon tanulságos! http://www.youtube.com/watch?v=uHV7nUYvBNQ&feature=relmfu
Karvaly
2012. április 05. 22:57
Nem. Sokkal inkább kultúra, mint szegénységfüggő. Gondolom, a te fogalmaid szerint is szegénységben (sőt, mélyszegénységben) élt a munkahelyén éhen halt nő, mégis eljárt dolgozni, ahelyett, hogy otthon sajnáltatta volna magát vagy elment volna bűnözni.
balbako_
2012. április 05. 22:56
Egy filmne kell téma, miről szóljon. Itt a dolog pikantériája, hogy már évekkel a cigánygyilkosság előtt "megelőlegezték", hogy be fog következni. Ezt elterítették külföldön, a magyarok megítélését rontották az erre szakosodott és ebből élő magyar állampolgárok. Tehát, ha valaki az igazságot keresi, ezt a tényt nem kerülheti meg pláne úgy, hogy ezek a tetteikben buzgó sározók rendszeres cigánygyilkolást hazudoznak, de legalábbis többet, mint egy.
citizen queen
2012. április 05. 22:56
Hülyeség erre a topikra hivatkozni, mint "a hétköznapi beszédre". Sokféle meggyőződésű, világnézetű emberke írogat ide, nem lehet egy kalap alá venni a hozzászólókat. Az viszont igaz, hogy az emberekben már kialakult egyfajtaellenreakció az állandó, és sokszor alaptalan rasszistázás miatt. Én a magam részéről a szocio-kulturális hátteret tartom meghatározónak, illetve magát az adott családot. Pont a mostanában sokat emlegetett Forgács István a pozitív példa arra, hogy egy szerény anyagiakkal rendelkező cigány családból is fel lehet emelkedni a diplomáig, ha a szülők a gyerek taníttatását tartják elsődleges célnak, és nem csak a különböző segélyek felmarkolására tanítják ki. A Fliegauf-film véleményem szerint csak az indulatok gerjesztésére jó, mivel elfogult, és csak az egyik oldalt mutatja be áldozatként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!