A röghöz kötött egyetemisták és a láthatatlan kéz

2012. február 13. 14:41

Mennyire igazolható a felsőoktatás átalakítása, a hazai munkavállalás előírása?

2012. február 13. 14:41
Kolozsi Pál Péter
Pénzügyi Szemle Online

„Az új magyar felsőoktatási rendszer egyik speciális - bár a nyugati világban is ismert (7) - elemének ígérkezik a »röghöz kötés« intézménye, azaz annak kikötése, hogy az államilag finanszírozott képzésekben tanulók egy bizonyos ideig kötelesek legyenek Magyarországon dolgozni. Ez a kitétel egyszerre próbál egy egyszerű pénzügyi, illetve egy összetett nemzetgazdasági és társadalmi problémát kezelni.

A pénzügyi aspektus arról szól, hogy a magyar adófizetők közössége legalább elvben élvezhesse az egyes állampolgárok képzésébe ölt közpénzekből adódó hasznokat. Bármennyire is tűnik ez a lépés piac-idegennek, valójában nem ez, hanem az állami finanszírozás az, ami kilóg a sorból. Az optimális döntés alapfeltétele, hogy a költségek és a hasznok ugyanott jelentkezzenek, a »röghöz kötés« ebből a szempontból tehát logikus lépés: aki fizet, kapjon valamit a pénzéért. A döntési szabadság korlátok közé szorítása azonban valóban ellentétes a piaci működés logikájával, de ez jelen helyzetben egyértelmű következménye a nyitott munkaerőpiac és az államilag finanszírozott oktatás »robbanóelegyének«.

A magyarországi munkavállalás előírása azonban nem csak a fenti pénzügyi logika szempontjából tűnhet jó megoldásnak, hanem akár az orvosok és rezidensek körében kicsúcsosodó elvándorlási probléma egészével kapcsolatban is. Ez a konstrukció elvileg lehetőséget biztosít arra, hogy ha nem is sokan, de valahányan mindenképp Magyarországon hasznosítsák a megszerzett tudást. Nem kétséges ugyanakkor, hogy ez a módszer hosszabb távon nem képes az elvándorlást csökkenteni, azt ugyanis kizárólag a magasabb bérek és a társadalmon belüli elismertség növekedése, illetve a magánforrások bevonása tudná biztosítani. Adminisztratív úton nemigen lehet gátat szabni a spontán folyamatoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dexter
2012. február 14. 00:16
Orbántól az államilag finanszírozott diplomájáért cserébe én kifejezetten azt kérném, hogy húzzon innen a büdös francba.
gróf Bercsényi
2012. február 13. 21:34
"ellenérv" - elnézést!
gróf Bercsényi
2012. február 13. 21:31
Nem is kérdés, hogy szabályozni kellett végre már ezt a kérdést: nincs épeszű ellenéve arra, hogy a magyar állam miért ne kérje vissza szellemi teljesítményben az egyetemisták "kiképzésébe" fektetett összeget. A probléma viszont az, hogy ez csak a szeptemberben kezdő hallgatókra lesz érvényes, azaz az öt-hat esztendő múlva végzettekre. Magasan lesz'rom a liberálfasiszták által axiómának tartott "visszamenőleges törvénykezés" tilalmát. Igenis már most, holnaptól be kell vezetni - az összes mostani egyetemistára vonatkoztatni kell, azzal az opcióval, hogy ha nem vállalják, nem kaphatnak diplomát! Sajnos, nagyon nagy gödörben van az ország, nincs más megoldás.
trust
2012. február 13. 18:47
Na, szóval azért annyit, ha a magyar nép adójából tanul az orvos, a jogász, a mérnök, akkor talán megérdemli a magyar nép, hogy gyógyítsák, jogait védjék, vagy tervezzék a hidat. Mert ugye milyen dolog az, hogy 6-10 évig tanul a diák, majd mikor dolgozni kéne, megdolgozni azért, amit kapott, akkor fogja magát, elmegy külföldre, hogy jól megszedje magát. Na ezt azért tán mégsem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!