Az állam néma marad

2012. február 07. 07:25

Az állam cinkos némaságának fő oka az, hogy nem mer szembeszállni az élelmiszer-óriások, a hatalmas reklámügynökségek és a betegségipari lobbi hármasával.

2012. február 07. 07:25
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap
„Ahogy Rogoff írja, az Egyesült Államok felnőtt lakosságának legalább az egyharmada kórosan elhízott, és ami leginkább vészjósló, hogy a gyerekek esetében az utóbbi harminc év során az elhízottak aránya megháromszorozódott. Mindez hihetetlen mértékben növeli a szív- és érrendszeri (koszorúér!) és daganatos betegségek arányát. Többek között ezért is lehetséges az a képtelenség, hogy miközben az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-je tizenötször akkora, mint Kubáé, egy átlag kubai mégis három évvel él tovább, mint az átlag amerikai. Mindez már ma is iszonyú egészségügyi kiadásokat gerjeszt, de az előttünk álló évtizedek során igazi katasztrófa lehet ebből az egészből. Ám, mint arra Rogoff felhívja a figyelmet, miközben az érintett áldozatoknak ez iszonyú testi-lelki szenvedést, hatalmas anyagi kiadást jelent, az egészségügynek becézett globális betegségipar tekintélyes profitot realizál belőle. 

A köz érdekeit megtestesíteni hivatott állam pedig néma marad. Cinkos némaságának fő oka az, hogy nem mer szembeszállni az élelmiszer-óriások, a hatalmas reklámügynökségek és a betegségipari lobbi hármasával. Például azért nem, mert valójában ezek kitartottja lett a politikai elit. Márpedig, írja Kenneth Rogoff, nincs más esély, hiszen csak az állam rendelkezik a legitim kényszer alkalmazásának lehetőségével, és itt bizony a kényszerítő erő, ha kell, az erőszak alkalmazása elkerülhetetlen lenne. Azért, mert a dollár százmilliárdokban mérhető, csillagászati profitok vonzereje mindent szétroncsoló erővé vált, így csak a radikális újraszabályozás lehet az egyetlen lehetőség. Szabályozni azonban csak az tud, aki nagyobb és erősebb, mint a szabályozandó objektum. Rogoff ugyan szép új világunk legsötétebb oldalainak egyikére irányítja a figyelmet, de talán mégis reménykeltő, ha egy ilyen kifogástalan pedigrével rendelkező személy fordul szembe az egykor általa is támogatott hatalmi struktúrák pusztító erejével.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. február 07. 11:36
Szép! Az "amerikai álom". ! Ugyan, kérem! A természet akkor szolgálja a belőle élőket, ha van annyi eszük, hogy tiszteljék! Tartok tőle, hogy minden pénzember megtanulja egyszer!
bigyomail
2012. február 07. 10:29
Mesterségesen mégse lehet éhezést indukálnia egy államnak... Kubában sem azért nem híznak el az emberek, mert ők vagy a kommunista párt egészségtudatos, hanem mert nem élnek olyan jól, mint Amerika, vagy Európa. Az elhízás és a jólét között van egyenes összefüggés. A jólét csökkentésével lehetne az elhízottak arányát csökkenteni, de ezt ki fogja felvállalni?
Tündér_Lala
2012. február 07. 09:42
Hihetetlenül nehéz ügy ez. Az élelmiszer ipar, elkezdett olyan élelmiszereket előállítani, amelyeket manipulálnak. A vegyészek kikeverték a sonka ízt, (csipszek, stb) és tízszer olyan sonka íze van mint a sonkának. A málnaszörpnek csak gyenege utánzata a málna, stb.,stb.és szinte bármilyen kajáról el lehet ezeket mondani. Magyarul a természetes étek íztelen lessz a beetetetteknek. No innen visszafordulni nem egyszerű. Az akarat is hiányzik hozzá, mert a pénz nagy úr (muhaha a legnagyobb) és ez hatalmas üzlet.
marko11
2012. február 07. 09:30
Nem véletlen, hogy a reklámok jelentős része - a lehető legaljasabb módon - a gyerekekre irányul. Ez a mostani világrendszer minden rendszerek legaljasabbika. A politikusok, akiknek a köz érdekeit kellene képviselni, a Bogár László által leírt maffia cinikus kiszolgálói, csicskái. (Tisztelet a kivételnek!) A fő-maffiások, akik a háttérben vannak, a politikusokkal vitetik el a balhét. A népnek pedig megadják a cirkuszt, hogy választhatnak - a csicskák közül. Választhatnak mindaddig, amíg nekik tetsző politikust választanak. Ha nem, akkor beindul a világméretű "antifasiszta" gépezet! (Lásd: Magyarország!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!