Kormánypárti tüntetés: mi változott?

2012. január 23. 16:34

A magyar jobboldal peremvidékén mindig is létezett valamekkora nyugat- és EU-ellenesség, de a meghatározó többség nyugatos irányultságú volt.

2012. január 23. 16:34
Miklósi Zoltán
Szuverén

„Bár nem vitás, hogy a tüntetők a kormányzat iránti rokonszenvüket is ki akarták fejezni, az sem kérdéses, hogy a mozgósítás sikerét a nemzeti sértettség érzése, a frusztráció, az unió és a »nemzetközi baloldal« elleni (a kormány által is gerjesztett) indulatok garantálták. Ez veszélyes helyzetet teremt a kormány számára. A felvonulók ma még érte haragszanak, nem ellene, de nem tudható, hogyan fognak reagálni azokra a tudhatóan súlyos engedményekre, amelyekre a kormány kényszerül majd a tárgyalásokon. És ne legyen kétségünk, lesz aki erre emlékeztesse a jobboldali szavazókat. A magyar jobboldal peremvidékén mindig is létezett valamekkora nyugat- és EU-ellenesség, de a meghatározó többség nyugatos irányultságú volt. Az uniós tagságról szóló 2003-as népszavazáson a hagyományosan jobboldali régiók az országos átlagnak megfelelően, vagy enyhén afelett szavaztak igennel. A kormány mostani retorikája viszont azzal fenyeget, hogy az EU-ellenesség beszivárog a jobboldali főáramba, ami nagyon káros lenne az országnak, de katasztrofális lenne a kormánynak magának is. Az EU-ellenesség felszítása már középtávon is a Fidesz jobbszéli ellenzékét erősíti.

Ha a kormány továbbra is ki akarja elégíteni legelkötelezettebb híveinek ezt az indulatát, akkor olyan kettős beszédet fog folytatni, ami aláássa saját céljainak elérését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. január 24. 08:16
A cikk íarója nagyon nagyot téved. A magyarok döntő többsége nem a nyugatot utasítja el, hanem az ott még mindíg tobződó neoliberális diktátumot. Nagy különbség.
Justicia
2012. január 23. 20:37
Túllihegték a témát, a győzelmi mámorban elment a józan eszük. Nem szerzek feleslegesen ellenségeket, ha távlatokban tervezek (bebetonozás). Jó hadvezér nem támadja meg a nála erősebbet, főleg, ha nincs pénze hadi felszerelésre. A katonákat halálba küldőknek súlyos ítélet jár.
várúr
2012. január 23. 19:46
Az esetleges engedményekre "a kormány kényszerül" - és nem önként dalolva nyal valagat. Ez a lényeg felebarátaim. A magyar jobboldal ma sem nyugatellenes, sokkal inkább spekuláció, fosztogatás- és pofátlanságellenes. Erről kellett volna írni, nem valami mítikus nyugatról, mely legfeljebb égtájként létezik, s rég nem tud mit kezdeni saját magával. (Szerző figyelmébe: Észak, Dél és Kelet is létezik).
koronaszepe
2012. január 23. 17:49
" számos jobboldali fórumozó figyelmeztetett, hogy ez az egész a radikálisabb jobbot erősíti, de nem, a figyelmeztetés nem használt. És most itt a vádaskodás, hogy a kormány az oka " A radikális jobbot, Orbán szerint, a rossz kormányzás erősíti. Orbán szerint. Cécót, morális válságot a kirekesztő, inkompetens, antidemokratikus kormány rendezett, minden tisztességes magyar demokratának kötelessége fellépni ellene, ahol csak tud. Keresztényi kötelessége. Áldás, Békesség !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!