Demokráciaellenes a szakértői kormány elképzelése

2012. január 15. 09:05

Bármennyire is erőltetjük a szakértői kormány gondolatát, egy demokráciában végső soron politikusok fognak dönteni, mégpedig a parlamenti képviselők személyében. Ők nem szakértők. Ők politikusok.

2012. január 15. 09:05
Kóczián Péter
Kóczián Péter blogja

 

„Az elképzelés egy hibás gondolaton alapul. Arra, hogy elkülönülnek a szakügyek és a politikai ügyek. A politikai ügyek, érdekek, szempontok csak belezavarnak a szakemberek szakszerű döntéseibe.

A szakmai ügyek azonban nem mások, mint egymással vetélkedő szakmai kérdések, amelyek szűkös erőforrások megszerzésére irányulnak. Egyaránt fontos a gyorsforgalmi utak építése és a kis települések iskoláinak, óvodáinak megőrzése. Egy ponton ugyanazért a pénzért küzdenek.. Mind logisztikai szakembereknek, mind a tanároknak igaza van, hogy nincs annál fontosabb, mint amit ők akarnak. De egyszerre mind a kettőre nincs pénz. Valakinek döntenie kell.

Egyébként bármennyire is erőltetjük a szakértői kormány gondolatát, egy demokráciában végső soron politikusok fognak dönteni, mégpedig a parlamenti képviselők személyében. Ők nem szakértők. Ők politikusok.

Jelzem, ha őket is szakértői alapon választanánk, akkor a legjobb szándéktól vezetett választók a parlamenten keresztül lényegében egy korporatív rendszert hoznának létre, 40 mérnök, 40 közgazdász (nehogy a két csoport közötti egyensúly megbomoljon), 2 klíma kutató, 8 fizikus és a többi csoportjai alapján alkotnák meg– ez pedig csak úgy lehetne, hogy a szabad választás elvét megsértik. (...)

Egyáltalán, az egész szakértői kormányzásban egy gőgös, önhitt tudás-elképzelésre épül. Akik a szakértői kormányra szavaznak, azok elhiszik, hogy létezik »igazi« tudás, amely nem szennyezett a politikai vagy nem is tudom milyen szempontokkal. Léteznek a szakemberek, akik az igazi tudás birtokosai, amelyek a társadalom egészének érdekeit szolgálják – szemben a politikai szempontok által szolgált részérdekekkel, nem is beszélve a politikusok önérdekéről.  Az igazi tudás birtokosait egyrészt nem vezeti más, mint a legnagyobb szakértelem – másrészt e legnagyobb szakértelem a valóságra vonatkozó legpontosabb, leghasznosabb, leghatékonyabb elképzelés.

A szakértői kormány híveinek a fejében a társadalom egy egységet alkot, amely csak azért működik rossz hatékonysággal, mert a társadalom irányítói még nem találták meg ezen egység leghatékonyabb irányítási módját. A politikába pedig azért kellenek szakértők, mert ők az igaz tudás, a szakmai tudás megvalósításán dolgoznak. Ők a valódi tudást implementálják a társadalomra.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. január 15. 20:33
A szétszakértett országot kellene felépíteni. Ehhez meg valószínűleg a népi áldozat nevű szakértőt fogják felkérni.
gross
2012. január 15. 16:56
Én teljesen másképp látom. A "szakértői kormány" a politikusok végső mentsvára, amikor az évtizedes halogatás után nagyon kellemetlen lépéseket kell megtenni valakinek az államcsőd elkerülése, a finanszírozók bizalmának visszaszerzése érdekében. A nagy pártok az öngyilkosság helyett választják - szépen el lehet bújni a "piacok" és az "IMF" által támogatott szakértők mögött. Nyilván minden résztvevő tudja, mire megy ki a játék. Valakinek el kell vinnie a balhét...
anticonstitutionnelle
2012. január 15. 16:03
És vajon a nép egyet fog érteni abban, hogy ki a szakértő?
kalasnyikov
2012. január 15. 12:26
Rossz hirem van számotokra liberáltörmelékei a nemzetnek. Nem lesz kormányváltás, bezár a libanyakfőzde,szabadságra megy a főrabbi, felmondanak gyurcsánynak a kötcsei macskák. Magyarul mehettek a büdös pecsába. Cim, Brüsszel, Európa Tanács.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!