Különóra létező szocializmusból

2011. december 09. 09:09

A létező szocializmus egyszerre volt politikai diktatúra és abszurd gazdasági rendszer.

2011. december 09. 09:09
Tokfalvi Elek
Kapitalizmus.hu

„A létező szocializmus egyszerre volt politikai diktatúra és abszurd gazdasági rendszer. Nálunk a történelemtanítás és amit állampolgári nevelésnek csúfolnak, a létező szocializmusból a diktatúra kegyetlenségére koncentrál. Így volt ez húsz évvel ezelőtt is, és ma talán még inkább így van. Ennek a féloldalasságnak kezdetben az volt az oka, hogy a többi országgal ellentétben Magyarországon a létező szocializmus története 1956-tól csaknem végig a gazdasági abszurdum kozmetikázásának története volt. Úgy látszik, sikeresen. Legalábbis az a kaszt, amelyik 1989 után irányítani kezdte a politikát, mintha nem érzékelné az abszurditást, ami ellen máshol többé vagy kevésbé be voltak oltva.

Az 1989-ben fiatal korosztályok ma középkorúak, és őket már ez a politikai kaszt hagyta tudatlanságban a szocialista gazdaság rendszerszerű működésképtelensége felől. Ha mégis meg akarják értetni, miért volt az a rendszer olyan gyűlöletes, nem tudnak mást tenni, mint egyre jobban belehergelni magukat és másokat a diktatúra gyűlöletébe. A gazdaságot működésképtelenné tévő elveket  viszont rendjén valónak érzékelik és érzékeltetik. Az önhergelő gyűlölet és a képtelenség elfogadása nagyon rossz koktél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!