Hős vagy áruló?

2011. december 27. 10:19

Kétségünk ne legyen: Bradley Manning, katonaként súlyos büntetésre számíthat, amiért titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Pedig nem nehéz amellett érvelni, hogy ő is a köz érdekében cselekedett.

2011. december 27. 10:19
Kőműves Anita
NOL

„Az amerikai vállalati szférában törvény védi a figyelmet a visszaélésekre és jogsértésekre felhívó, angolul »whistleblowernek« nevezett embereket. Kétségünk ne legyen: Bradley Manning, katonaként súlyos büntetésre számíthat, amiért titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Pedig nem nehéz amellett érvelni, hogy ő is a köz érdekében cselekedett és valódi visszaélésekre hívta fel a figyelmet. Tőle származott a hírhedt iraki videó, amelyen nevetgélő amerikai katonák ártatlan irakiakat, valamint a Reuters munkatársait egy helikopterből lelőtték. Tőle származtak a guantánamói foglyok személyi lapjai, amelyekből kiderült, hogy sokakat évekig tartottak a hatóságok a szigeten úgy, hogy tisztában voltak vele: erre nincs alapjuk.

Manning másolta le és adta át a weboldalnak a negyedmillió amerikai diplomáciai táviratot is, amely sok – talán korábban is tudott, sejtett – kellemetlen igazsággal szembesítette a világot, és betekintést engedett az amerikai diplomácia módszereibe (például abba, hogy adatokat kellett gyűjteniük külföldi kollégáikról az ENSZ-ben). A tunéziai forradalomért is sokkal inkább felelősek a nyilvánosságra került táviratok Ben Aliról, az egykori diktátorról, mint az emiatt ünnepelt Twitter vagy a Facebook.

Áruló vagy hős? A bíróság valószínűleg könnyen el fogja dönteni a kérdést. Ám a különbség valójában hajszálnyi, és hogy Manning végül melyiknek bizonyul, azt – ahogyan Daniel Ellsberg fogalmazott – a történelem dönti el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. december 27. 12:42
A köznek hős, a hadseregnek áruló. Minden szervezet okkal és joggal vár el lojalitást, hűséget a tagjaitól. Ma már azt sem lehet mondani, hogy a katonák parancsra, kényszer hatására cselekednek, besorozták őket és vagy teszi, amit mondanak neki, vagy őt lövik agyon. Ma már valamennyien önkéntesek és zsoldért harcolnak. A köznek természetesen az az érdeke, hogy az ilyen esetek kitudódjanak, s minél kevesebb legyen a titok. Ettől függetlenül senki sem szívesen foglalkoztatna és fizetne olyan alkalmazottat, aki folyamatosan feljelentgeti a céget.
Csubakka
2011. december 27. 11:07
Peggy Fleming megítélése mennyivel egyszerűbb,és egyértelműbb volt.Kripli katona az,amelyik a hadsereget összetéveszti az Üdv- hadsereggel
Gyurcsány Viktor
2011. december 27. 10:46
Örülök, hogy a mandineresek újabban ennyire elfogadóak az LMBT közösség tagjaival: "According to Reuters News Service, Manning’s attorney, David Coombs, and Manning’s brigade chief, Captain Steven Lim, told the Dec. 17 Article 32 hearing that Manning informed an Army intelligence supervisor by email in April 2010 that he was suffering from gender identity disorder. Lim testified at the hearing that Manning disclosed in his email that the disorder was “affecting his life, work and ability to think,” Reuters reported. Lim also testified that Manning’s email included a photo of Manning dressed as a woman. Coombs stated at the hearing that Manning’s self disclosure that he was struggling over his gender identity was a sign that he was emotionally unstable and may not have been in a position to handle highly classified documents, Reuters reported." http://www.washingtonblade.com/2011/12/19/lawyers-say-bradley-manning-struggled-with-gender-identity-disorder/
marko11
2011. december 27. 10:41
Na, aztán majd a cikk szerzője következik? Normálisat mert írni a NOL-on!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!