Búcsú a fegyverektől?

2011. november 21. 20:30

Az IMF-fiaskó kétféle reakciót váltott ki a kormányzat tágabban vett szellemi környezetében.

2011. november 21. 20:30
Miklósi Zoltán
Szuverén.hu

„Az IMF-fiaskó kétféle reakciót váltott ki a kormányzat tágabban vett szellemi környezetében. A radikálisabb kormánypárti fórumok a »fegyverletétel« felett keseregnek és azt panaszolják fel, hogy a kormány miért nem lépett fel még keményebben. Ők azok, akik a »globális pénzhatalom« titokzatos irányítói és a nemzeti érdeket vegytisztán és egyedül megtestesítő kormány küzdelmeként látják a történetet. A mérsékelt jobboldali véleményformálók körében viszont visszamenőlegesen is megfogalmazódik a kérdés, »volt-e értelme az elmúlt év harcait, kockázatait vállalni, ha végül a kiindulóponthoz jutunk vissza«, és kirajzolódik a tágabb következtetés, miszerint »a mostani csatavesztés arra figyelmeztet, a háború megnyeréséhez, egy erősebb Magyarország megteremtéséhez szakítani szükséges azzal a forradalmi politikai retorikával, amely kizárólag a tétek emelésében, a politikára amúgy is jellemző barát-ellenség logika végsőkig való élezésében képes gondolkodni.« Ez utóbbiak ugyanazt a valóságot látják, mint a kormány független bírálói: tökéletlen, de fontos nemzetközi intézmények adta keretek között, azokhoz alkalmazkodva és velük alkudozva kellene a szintén tökéletlen magyar döntéshozóknak a megfelelő utat meglelniük, és persze gyakran mást és mást gondolunk arról, hogy mi is a megfelelő.

Egészen a legutóbbi napokig a kormányzati retorika egyértelműen az első világnézet képviselőit erősítette, arra kondicionálva a jobboldali törzsközönséget, hogy a bankokkal és az állítólag az ő érdekeiket védő nemzetközi intézményekkel nem megegyezni kell, hanem legyőzni őket. Az egyre radikálisabbá váló IMF-ellenes szólamok idővel általános Nyugat-ellenes világlátásba kezdtek beágyazódni. Ebből a retorikai helyzetből kellene most visszatalálni valami kooperatívabb hangütéshez, és most még egyáltalán nem világos, a kormányzat vezetői meddig készek elmenni ebben, és látják-e már, hogy mi mindenben kell váltaniuk. Egyvalami azonban biztosnak látszik: ennek a két világlátásnak a képviselői a mai körülmények között nem tarthatók tartósan egy táborba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. november 22. 10:05
Lehet, hogy felismerték, kínai segítségre nem lehet számítani. Kínának vagy mi vagyunk túlságosan kicsik az európai ugródeszka szerepre, vagy Európa sem érdekli őket. A világ hegemóniáért folyó harc a jelek szerint a Csendes óceán térségére tevődik át: Obama gyorsan kijelentette, hogy ő az USA első onnan származó elnöke.
Trebitsch
2011. november 22. 08:42
Ne reménykedjenek az elvtársak: nem szakad a Fidesz-tábor, bármennyire is szeretnék.
arlequin
2011. november 21. 21:30
mo akkor miklósi úr! maga is adott egy pofont a szarnak. remélem otthon kezet mos. na meg annyira vagy szuverén zolikám, mint a légyszar a felülettől. mindig kell a pofon? ez nektek valami beteges megmondomkényszer? nyálazni a nyilvánvalót? remélem legalább kapsz érte pénzt..
szabadhajdu
2011. november 21. 21:28
Gondolom, hogy ezt a témát nem libsi oldalnak kell tematizálni. Erőszakosságuk és gyengeséguk itt is megmutatkozik. Panta rhei tehát a kormány mai lépése más mint ami volt. Szerencsétlen jószágok, meg forgatják a maguk mókuskerekét. Köszönjük, de forgassák azt maguk között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!