Magyarországon nem lehet álmodni

2011. november 25. 10:58

Valaki azt súgta nekem: vigyázz, aki cigányokkal kezd foglalkozni, az kiiratkozik az értelmiségből. Hát én nem vigyáztam. Interjú.

2011. november 25. 10:58
Fliegauf Benedek
Index

Egy cigánycsalád életét próbálod megérteni belülről, miközben mégis a többségi társadalom számára forgatod a filmet, a nézőid meg európai filmfesztiválok látogatói lesznek. Nem fura ez a kettősség?

Az elején furcsán éreztem magam, hogy Budán beülök egy kocsiba, elmegyek egy miskolci cigánytelepre, este hazajövök. De mit kellett volna csinálnom? Lebarnulni, majd úgy csinálni mintha csóró cigány lennék? Gádzsó értelmiségiként álltam neki megrendezni ezt a filmet. Mondjuk az segített, hogy az előkészítés hónapokig tartott, és én, hogy úgy mondjam, kiszálltam a kocsiból. Persze, ha valaki abban a közegben él, biztos másként látja ezt az egészet. Bódis Krisztáék, ha jól tudom, most pontosan egy ilyen projekten dolgoznak. Jó, ha sok szempont van. Ez egy darázsfészek. Amikor elkezdtem csinálni, akkor valaki azt súgta nekem: vigyázz, aki cigányokkal kezdd foglalkozni, az kiiratkozik az értelmiségből. Hát én nem vigyáztam.

Mik a személyes motivációid a Szállnak a Varjakban?

Az motivál, hogy emléket állítsak azoknak, akik megsérültek, meghaltak ebben a támadássorozatban. Meg sem kísérlek állítani valamit, egy tisztességes alkotó kérdez. Megpróbálok jól kérdezni, és aki akar, majd válaszol. Nekem az a dolgom, hogy meditációs teret, hangulatot teremtsek ahhoz, hogy ne utasítsuk el élből a legfontosabb kérdést ebben az ügyben: hogy történhetett meg ez? (...)

Azt mondtad, most ez a filmezés izgat téged: alámerülni egy szociografikus témában, majd azt kibontani.

Ennek persze az is az oka, hogy Magyarországon nem lehet álmodni. Legalábbis én nem tudok. Képtelen vagyok elgondolni a nagykörúton egy autós üldözést, vagy azt hogy a Moszkva térre leszáll egy ufó. Nem a fantáziámra gondolok, hanem a filmfinanszírozása. Egy átlagos magyar nagyjáték film annyi pénzből készül, mint egy olcsó német tévéfilm. Én ilyen finanszírozási közegben jelenleg nem nagyon tudok mást elképzelni, minthogy szociálisan elmélyült, dokumentarista filmet csináljak. Számomra amúgy ez nem mozi – a Szállnak a Varjakat sem tartom mozi filmnek – ez a tévé-játék. Én azért nem nézek tévét, mert nem szociális tartalmú filmek mennek benne a magyar valóságról. Erre lenne igény, és erre még pénzt is össze lehet szedni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nick:Hornby
2011. november 25. 12:39
Cigányokról nem filmet, tévéjátékot kell csinálni, hanem le kell ülni melléjük a 6-os villamoson és utazni legalább 4 megállót a tökmaghéj köpködés közepén. Ha ez sikerülne Benedek koma, akkor meglásd tudnál te is álmodozni Magyarországon. Arról álmodnál, hogy a következő nap a rohadt cigány banda nem a négyes-hatoson, hanem pl. az 59-es villamoson garázdálkodik.
darkman29
2011. november 25. 12:20
Gyakorló tévésként két észrevételem volna. 1. Aki először megcsinál egy hiteles cigányfilmet (amiben tényleg olyanok, amilyenek) annak a filmjét rommá nézik majd. 2. Ahogy kész a filmje, azonnal el kell majd mennie innen, jó messzire, mert itt soha többé nem kap majd filmezési (sem pedig egyéb) lehetőséget, örülhet, ha épp bőrrel megússza.
wartog
2011. november 25. 12:09
Lehet álmodni, miért nem lehetne.Mert, hogy egy cigányból rendes, dolgos ember lesz, és szociális hátrányaik egyedüli okozói, kilátástalan helyzetüknek, nos ez vicc.Valakik mindig cukormázzal próbálják kendőzgetni a mocskot, a hitványságot, az aljadékot.Vajon miért nem kötteti el magát, vajon miért nem tanul, vagy legalábis ne cigarettát, meg piát venne azon a kicsi pénzen?Tróger egy népség mindig is az marad. Aki meg korpa közé keveredik megeszik a disznók.Meg van a magam, magunk baja, egyre nehezebb az élet és így az együttérzésre sincsen energiám.Én végigdolgozok gyakorlatilag minden napot, órát és ha a multi parkolójában odajön hozzám valaki, hogy adjak neki ezt, azt hát elküldöm a p...ba.Nem akarok ilyenekkel együtt érezni.Nem!
csíksomlyai
2011. november 25. 11:53
Magyarországon kábé 1 millió ember él mélyszegénységben. Nagy részük cigány. A cigány persze mind férfiember, meg gyerek, meg néni, meg csaj, meg tolvaj, meg kőműves, meg tanuló, meg lógós, meg zenész, meg koldus, meg uzsorás, meg táncos, meg festő, meg lúzer, meg rasszista és van jogvédő is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!