Kegyes halál, kegyetlen valóság

2011. november 28. 10:46

Semmiképpen sem elfogadható, hogy az orvos a páciens kérése nélkül segítsen a halálba akár már haldokló beteget is.

2011. november 28. 10:46

„Álszent és farizeus szemlélet az, hogy az életünkről nem mi rendelkezünk; aki látott már végstádiumú fulladó beteget, valószínűleg nem utasítaná el azt a lehetőséget, hogy azt a bizonyos gombot a beteg maga nyomja meg. Persze alapvetően fontos, hogy kizárható legyen a végstádiumú beteg hullámzó kedélyállapotából fakadó esetleges rövidzárlati cselekmény és az, hogy a beteg szabad elhatározásából tegye meg a végső lépést. Az semmiképpen sem elfogadható, hogy az orvos akár sajnálatból, akár más indítéktól vezérelve a páciens kérése nélkül segítsen a halálba akár már haldokló beteget is.

Nehezíti a kérdés megközelítését, hogy a mai egészségügy nincsen kellőképpen felkészülve a haldokló betegek méltó ellátására sem. Nem állnak rendelkezésre megfelelő létszámban jól képzett pszichológusok az ilyen betegekkel foglakozó osztályokon. Az orvosi egyetemeken csak mostanában oktatják a beteggel való kommunikáció fortélyait, azonban gyakran az elkerülhetetlen halál kommunikációja még most is kifejezetten akadozva történik, már ha történik egyáltalán. A magyar orvosok zöme semmiféle képzést, segítséget nem kapott sem az egyetemétől, sem a posztgraduális képzőhelyektől arra vonatkozóan, hogy hogyan, miként bánjon, kommunikáljon a haldokló, vagy végstádiumú betegekkel és hozzátartozóikkal. Hazánkban egyedül a Hospice házak készültek fel az ilyen jellegű betegek ápolására, azonban ezek az intézmények is jelentős kapacitáshiánnyal küzdenek. Komoly várólisták alakultak ki a bekerüléshez, márpedig az egyén, amikor már arra a döntésre jut, hogy egy ilyen jellegű intézmény segítségét kérje, jellemzően nincs abban az állapotban, hogy több hónapot képes legyen várni.

További jelentős problémát jelent, hogy az onkológiai osztályok is kifejezetten túlterheltek, zsúfoltak, a kezelésre váró betegek sokszor órákat, fél napokat várnak arra, hogy megkapják gyógyszerüket. Ennek oka az, hogy néhány évvel ezelőtt a rákos betegek ellátását onkológiai központokra bízták, és megszüntették azt a lehetőséget, hogy kisebb kórházakban kapják meg a szükséges kezelést. Ez egyrészről teljesen érthető és logikus lépés volt, hiszen sokkal jobb a gyógyulási esélye annak a betegnek, aki olyan ellátóhoz kerül, amely évente több száz hasonló esetet kezel, mint annak, akit csak évi néhány esetet ellátó intézményben kezelnek. Azonban a nagy centrumok fejlesztése elmaradt, így ezek rettentően zsúfolttá váltak, szinte alig van szabad ágykapacitás, az itt dolgozó orvosok és az egészségügyi személyzet pedig extrém módon túlterhelt. Pedig lett volna más út, hiszen ha a kisebb kórházak, vagy magánintézmények azt és csak azt a jogot megkaphatták volna, hogy a jó állapotú, alacsony kockázatú betegek centrumok által meghatározott kezelését folytassák, akkor az onkológiai centrumok leterheltsége nagyságrendekkel csökkenhetett volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2011. november 28. 11:57
Az a beteg,aki tudja hogy gyógyíthatatlan,hadd döntse már el,hogy akar-e tovább szenvedni.Álhumanizmus az ami jelenleg zajlik ezen a téren!
orion
2011. november 28. 11:47
Voltam érintett ilyen helyzetben. Kérdeztem valamit apámról, mire az orvos a zsúfolt folyosó közepén közölte, mit várok, rákos! (aznap derült ki, úgy, hogy kórházban volt más ügyben, és estétől reggelre nőtt rajta egy tojás nagyságú daganat, amire mi hívtuk fel az egészségügyi személyzet figyelmét)21 nap a passzív ágy, aztán vidd, ahová tudod. Mi haza, és 4 hónapig ápoltuk, folyamatos 24 órában. Tanács semmi, segítség semmi, minden nap belehaltunk-aztán ő is:(
Honfi-fi
2011. november 28. 11:18
Kedves Zsombor ! Minden szavad arany ! De a viccet félretéve, nagyon igaz amit írtál. Sajnos ami az orvos-beteg kommunikációt illeti, abban is tökéletesen jól látod a helyzetet, pedig ez lenne a dolgok alfája és omegája. A kiindulási pont. Sajnos ez a része a betegellátásnak, mármint a kommunikálása, az adott orvos alapneveltetésén, erkölcsi és morális alapállásán múlik manapság. Magyarán, hogy milyen nevelést hozott otthonról és az sajnos sok esetben igen kevés, egy haldokló, vagy egy halálos betegséggel köszködő beteg, vagy hozzátartozó részére. Minden meglátással egyetértek Veled, és nem csak azért, mert régebben kocsiztunk együtt is az OMSZ-nál.
duzur
2011. november 28. 11:01
Én azt szeretném tudni, hogy egy eszméletlen ember is érez-e fájdalmat. Van erre már bizonyitott válasz? Mert az különösen kegyetlen dolog lehet, ha valaki kinlódik és ezt még kinyilvánitani se tudja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!