Falnak rohan Európa?

2011. október 06. 21:32

A válság új lépéseket kényszerít ki, amelyek – centiméterekkel vagy méterekkel – a föderális elrendezés felé vihetnek.

2011. október 06. 21:32
Martin József
hvg.hu

A súlyos görög válság, az adósságkrízis kiterjedésének veszélye, a tartós egy helyben topogás vagy éppen a hanyatlás víziója, a szerkezeti átalakítások hiánya másokat viszont éppen arra ösztönöz, hogy a még szorosabb gazdasági összefonódást sürgessék. Nem is akárkiket: Angela Merkel kormányának egyik tagja, a munkaügyi miniszter egyenesen azt mondta, hogy most már végképp’ eljött az Európai Egyesült Államok ideje. A Die Zeit című hetilap kissé szarkasztikusan jegyezte meg, hogy az európai színen szinte minden héten fölbukkan egy »mini-Churchill«, ha súlyosbodnak a gondok. (...)

És most? Az európai integráció egyelőre a realitások terepén halad, bár olykor bukdácsol: a teljes összeolvadás – az amerikai mintára megalakítandó egyesült államok – nem látszik tényleges és belátható időben megvalósítható alternatívának, de a fölbomlás sem. A válság alighanem új lépéseket kényszerít ki, amelyek – centiméterekkel vagy méterekkel – a föderális elrendezés felé vihetnek, de a tagállami, kormányközi egyeztetés föladásának pillanatnyilag nincs reális esélye. Márpedig az integráció olyan lesz, amilyennek a tagállamok akarják. De az nagyon jól látszik, hogy a súlyos gondok hatására sok tagállamban sodró erejű gondolkodási folyamat indult meg.

Jó lenne csatlakozni ehhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mardel
2011. október 07. 09:30
Kedves Hugyos Józsi! Merkel régen bevallotta, hogy fogalma sincs mit csinál. Egyszerűen csak időnyerésre játszik. S szánalmasan vergődik. Nagyjából nulla annak a jelentősége, hogy a tehetségtelen Ursula mit akar.
nick89
2011. október 07. 07:55
Szerintem a monarchikus kormányzás előkészítését látjátok.
pascal
2011. október 07. 07:15
Csak méterekkel? Akkor még nincs min izgulnom. Brüsszel van vagy 1000 km. Majd, ha már csak méterek lesznek hátra akkor ráérek ezzel foglalkozni.
Akitlosz
2011. október 06. 23:57
Nem lesz itt semmiféle föderális berendezkedés. Legeslegfeljebb konföderális. Nem ugyanaz. Aztán meg az Európai olyan dolgokban erőlteti az egyformaságot, közös szabályozást, amelyekben nem kellene, amelyekben meg kellene, ott teljes a szabadság. Legeslegelőször kifelé kellene egységet mutatni. Közös hadügy, közös pénzügy és közös külügy. Meg közös bevándorláspolitika, közös vámpolitika. Ezek hiányoznak. Sok sok egyéb kérdésben meg eléggé lehetne szabadon hagyni a tagállamokat dönteni. Például a halálbüntetés kérdése. Ebbe még a sokkal jobban integrált Egyesült Államokban sem szól bele a központ a tagállamok dolgába, és sok hasonló példát lehetne mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!