A gazdaság régóta beteg, álom a fogyasztás visszatérése

2011. október 06. 17:41

A globális gazdaság bajaira adandó orvosság kiválasztása közvetlenül következik a diagnózisból: magas szinten kell tartani a kormányzati kiadásokat.

2011. október 06. 17:41
Joseph E. Stiglitz
VG.hu

„A kormányoknak központi szerepük van olyan szolgáltatások finanszírozásában, amelyekre az embereknek igényük van, ilyen például az oktatás és az egészségügy. Az állam által fenntartott oktatásnak és képzésnek különösen kritikus szerepe van Európa és Amerika versenyképességének helyreállításában. Márpedig a kormányok fiskális megszorításokra szánták el magukat, ami biztossá teszi, hogy a gazdaságaik átalakulása lassú lesz.

A globális gazdaság bajaira adandó orvosság kiválasztása közvetlenül következik a diagnózisból: magas szinten kell tartani a kormányzati kiadásokat, ebből fedezve a szerkezetváltást, előmozdítva az energiatakarékosságot, csökkentve az egyenlőtlenséget és finanszírozva a globális pénzügyi rendszer reformját, ami alternatívaként szolgálhatna a tartalékok felhalmozásával szemben.

A világ vezetői – és azok, akik őket választják – idővel eljuthatnak a fenti felismerésekhez. Amint a növekedési kilátások tovább gyengülnek, más választás nem is marad. A kérdés csak az, hogy időközben mennyi kínt kell elviselnünk?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stanc
2011. október 07. 00:02
Érdekes helyzet! Takarékoskodni kell a pazarló állammal, miközben szórni kell az állami pénzt, hogy élénküljön a gazdaság! Paradox! Ha jól költik el, az valóban jótékonyan hat majd a piacokra. De hogy lehet jól elkölteni? Ha az infrastruktúrát növeli, akkor megdrágul a közlekedés és önmagában nem segít. Ha a vállalkozásokat segíti, nő a korrupció és csökken a hatékonyság. Ha az ellenőrzést, akkor visszaesik a vállalkozó és beruházó kedv. Olyan pontosan és akkora arányérzékkel kell cselekedni, mintha egy vágtató vadlovat akarna valaki üldözés közben inszeminálni a préri közepén. Súlyos kétségeim vannak a sikert illetőleg! Nem ilyen paradox esetekben szoktak a háborúk kitörni?
huttinger
2011. október 06. 22:43
Olyan pofon egyszerű pedig, hogy miért tart itt a világ, mint az 1x1. A gazdaság alapja a cserekereskedelem. Én termelek ezt, te termelsz azt majd értékarányosan elcseréljük. A főniciaiak megoldották az értékarányt a pénz kitalálásával. És most hol is tartunk? Szinte minden Kínába készül. Kína úgy akar kereskedni a világgal, hogy a világnak nincs mit cserébe felajánlani csak pénzt, ami mögött meg nincs termelés, amit viszont Kína venne meg cserébe. Mit csinál Kína? Pénzt ad az USA felé, hogy vehessen tőle árut, hitelre. Ez így nem lesz jó. Se Kínának se nekünk. Vissza kell hozni termelési kapacitást Kínából. Az amerikai HP vigye haza a termelést Kínából pl.
bmucsai
2011. október 06. 22:35
Végig olvastam a cikket,és bevallom nagyon kényelmetlenül érzem magam. A szerző nem tesz említést a virtuálisan keletkező pénz problémájáról. Köztudomású, hogy a világ tartozása sokkal nagyobb mint a világ GDPje az évente megtermelt érték. Ez részben azt jelenti, hogy a jövőbeni termelés kontójára költöttük el a pénzt. A probléma abból adódik, hogy esetleg az a jövő sosem jön el. A jövőben sem lesznek olcsó olaj árak ( az energia kölség a gazdaság alapja ) holott úgy számoltunk, hogy hatékonyabbak, termelékenyebbek leszünk a jövőben. Az igazi megoldás a virtuális pénzmennyiség felszámolása, az adósságok elengedése lenne. A bankok rengeteg pénz kaptak, mégse hiteleznek. A helyzet az, hogy különféle pénzügyi műveletekkel sokkal hatékonyabban, kevesebb kockázattal soszorozható meg a pénz, mint bármilyen termelő beruházással. A pénzügyi tranzakciók sebessége összehasonlíthatatlanul gyorsabb bármilyen termék elkészülténél. A korlát - és ez már abszurditás - a fénysebesség. Már olvastam olyan cikket, hogy a brókerek lassúnak találják a tranzakciók sebességét. Persze ők találékonyak, sok pénzük van, esetleg kikényszerítik a fénynél nagyobb sebességet.
wartog
2011. október 06. 20:42
amilyen lenn, olyan fenn.Ha a kereskedő, akinél a proli, vagyis én, megvásárolja a kiflit meg a párizsit annak ugye ezentúl 27%-a az áfa vagyis az adó. Igen ám, de ha a pl. a tecsóban teszem, nem fog az adóm visszakerülni a körforgásba, mert nem fizet adót, inkább épít még 40 áruházat, vagy százat és akkor sem fizet adót.Nos így hiába is lenne élénk fogyasztás.A Magyar átlag, no nem a statisztikai netto 100 körül keres.És ez az igazság, nem a 180.Tehát a kicsi kp, nagy része rezsire, meg utazásra elmegy, a többi akciós termékekre, na aztán így nem lesz sosem áfa többlet.A jövő év meg katasztrófa.Meg vagyok rémülve.Valami kibaszottul nagy baj van.Nincs is kedvem már kommentelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!