Magyar lúzerképző

2011. szeptember 15. 13:31

A legtöbben még mindig makacsul ragaszkodnak azokhoz a kötelező olvasmányokhoz, amelyek az én életemet megkeserítették.

2011. szeptember 15. 13:31
Láng Benedek
Komment.hu

„Egy felületes pillantás a jelenre azt mutatja, hogy bár nagyon sok iskolában újragondolták a kötelező olvasmányok listáját, a legtöbben még mindig makacsul ragaszkodnak ahhoz az öt tételes válogatáshoz, amely az én életemet a nyolcvanas években megkeserítette. A Kincskereső kisködmön-t, A Pál utcai fiúk-at és különösen a Légy jó mindhalálig-ot adják fel, és az általuk okozott lelki káron a Tüskevár és az Egri Csillagok nem sokat segít.

Vajon e könyvek főhőseit csak én látom olyan reménytelen lúzereknek, akikkel a kisiskolások jobb, ha nem próbálnak azonosulni? Olvassunk bele azokba az interneten is keringő olvasónaplókba, amelyeket iskolás gyermekek számára készültek, hogy megkönnyítsék a kötelező művek befogadását, például itt és itt. Ezek szerint Nemecsek Ernő, akarom mondani nemecsek ernő: »igazi kisember jellem, vézna, szőke, kis növésű fiú, akit mindenki lenéz. Nagyon alázatos, udvarias és rettentően érzékeny. Mindenkinek levegő volt. Se nem osztott, se nem szorzott. Senki sem törődött vele.« Nyilas Misi »fizikailag gyenge, erkölcsileg érett, mégis könnyen hazugságba keveredik. Szüleitől a becsületesség és a jóság parancsát hozza magával. Mindenkitől fél, különösen Böszörményitől, aki egy nagy darab gyerek és mindig elveszi a festékét. Nem rendelkezik sok önbizalommal, ezért mindig fél a tanárokkal beszélni.« A Kincskereső Gergője »szegény szülők gyermeke, jószívű, barátságos, kicsit félénk, ugyanakkor igazságos. A felnőttek világát nem nagyon érti még. Gyenge testalkata miatt is óvják szülei«. Ezeknek az elveszett, félénk és gyenge gyereknek a lelkivilágába élheti bele magát egy mai kisfiú, aki egyébként élete legelső olvasmányának legelső fejezetében rögtön azzal szembesül, hogy a főszereplő kishúga, egy kedves kislány torokgyíkban meghal. Ezt végiggondolta valaki?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2011. szeptember 16. 10:04
A szerző nem a férfias testkultuszt apologétája, a szerző egyszerűen hülye. Huckleberry Finn, Tom Sawier, a Kis lord, Csavardi Samu, a Tizenötéves kapitány, Twist Oliver, Maugli,A boldog herceg, a Baradlay fiúk mind hülye lúzerek? Dugd fel szerzőkém.Ezt is csak azért írtad, hogy halálra bosszantsd a magyarokat!
beflower
2011. szeptember 16. 08:46
Na ez a lúzerség, ekkora marhaságokat leírni! Az akkori társadalmi viszonyok ismeretének hiánya okozza /műveletlenség/, hogy eget verő baromságokat megjelenít a fenti szerző! Nem ez a baj, ki alkalmaz "újságírónak" ekkora marhát? Ki fizeti? A múlt nem ismerete nem mentesít senkit a hülyeség alól! /szabadon fogalmazva/
celkereszt
2011. szeptember 16. 08:14
De ki a lúzer? Mindenki volt életében egyszer-kétszer. Spártában jó volt, mert nem is engedték felnőni. Nyilván lúzer az orvos, aki nem fogad el hálapénzt, a tanár, aki hülye kölykökkel kínlódik 100 ezerért, a munkás, aki három műszakba jár minimálbérért, mindenki, aki megbetegszik, megöregszik, meghal.
nexialista
2011. szeptember 16. 07:11
tényleg már a suliban is feltűnt, hogy a kötelező olvasmányokat alighanem egy 70-80 éves megkeseredett apáca állíthatta össze
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!