Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Vigyázat, lassulunk!

2011. augusztus 30. 13:38

További 4-600 milliárd forintos megszorításra lesz szükség, ha a kormány tartani akarja a beígért hiánycélt.

2011. augusztus 30. 13:38
Mellár Tamás
Heti Válasz

„A növekedés lassulásából viszont az következik, hogy a jövő évi költségvetésben a Széll Kálmán-tervben előirányzotthoz képest még további 4-600 milliárd forintos megszorításra lesz szükség, ha a kormány tartani akarja a beígért 3 százalék alatti hiánycélt. A lassuló termelésbővülésre egyébként már az idei költségvetési bevételek alakulása is felhívta a figyelmet, hiszen ezek rendre elmaradtak a tervezett szinttől. De idén még lehetett a rendkívüli bevételi forrásokra (elsősorban a magán-nyugdíjpénztári vagyonra) támaszkodni. Jövőre viszont ez a lehetőség már nem lesz meg.

A lassulás minden bizonnyal ki fogja kényszeríteni a kormányzati politika változását is. A gazdaságpolitikának végre a belső piacok dinamizálására és a hazai vállalkozók megerősítésére kellene fókuszálnia. Ez pedig nem fog menni a finanszírozási források és támogatások jelenlegi elosztási rendjének radikális reformja nélkül.

A kormánynak azzal is szembe kell néznie, hogy az adósmentő csomag nagy valószínűséggel nem fogja elérni a célját, tehát más megoldásokat kell keresnie. A súlyosan eladósodott családok problémájának orvoslása és a középosztály további leszakadásának megállítása ugyanis nemcsak szociális, humanitárius kérdés, hanem keményen közgazdasági is. Hiszen dinamikusan bővülő fogyasztási kereslet csak akkor lesz - és ebből következően stabil gazdasági növekedés -, ha a középosztály egzisztenciális helyzete megnyugtatóan rendeződik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. augusztus 31. 05:22
Fosnak a tálib közgazdurak. Mi lesz a középosztályukkal, amely eddig oly szerencsésen agyonlopta magát??Még a végén kénytelenek lesznek kimenteni a lét Svájcba vagy a szigetekre. Nem igy lesz uraim. Ha beledöglünk akkor is előtte megfizettetjük veletek a belépőt a jelenbe. Ha nem mi akkor majd a gyermekeitek szocik.
kalasnyikov
2011. augusztus 31. 04:57
nesze semmi ,de az buzijól hangzik..DDD
szittyaSOS
2011. augusztus 30. 21:13
amit en latni velek (1) belso fogyasztas noveles szimpla penzbeontessel/kinn hagyassal/osztogatassal (stb) nem megy ez mar a 100 napos idejen kiderult, hogy atsuhan a rsz-en a zse, mert import cuccra megy el a penz - igy eloszor kene valami belso termek/szolg bazis amin lehet belso fogyasztani (2) az 1. pont miatt es a vart -es picit meg is indulo- konjunktura miatt logikus volt az export preferalasa ezt tamasztotta ala az is, hogy a magas eladosodottsag devizaban "befoghato", ha a novekvo export gyengulo forint eseteben magasabb adobevetelt hoz idovel (bar az aranyok miatt csak tompitani tud) (3) miert kene a munkahelyekteremtest linearisan varni? hazavagosan debil aki ezt kitalalta lognorm vagy loglin ami eletszeru 1millionak a fele akar az utolso 3 evben is letrejohet (vagy akar 2018-2021, 2016-2019) es ha ossz felmilla + lesz 2020ban az is lehet limit max, ha a maradek kulfoldon dolgozik vagy szocializaltan antidolgozo es igy marad legfeljebb frikcios munkanelkuliseg a rszben tud valaki emliteni valamilyen (komplex) rsz-t ami linearisan no vagy csokken? (bazis van es szazalek - hogy jon ebbol ki a linearis valtozas hosszu tavon?) (4) a kozmunka nem csak penz es szam fontos moralis, tarsadalom "fesulo" szereppel bir /ha jol tervezik meg es vezenylik le
realista
2011. augusztus 30. 20:46
"Vigyázat, lassulunk". Aha, mert eddig száguldottunk. Erről Orbán Viktor poénkodása jut eszembe az 1998-as kampányból. "Megy a nyúl, meg a teknősbéka, közben a teknős azt motyogja, hogy de jó, hogy ilyen lassan haladunk. Mire a nyúl: miért mondod ezt állandóan? Azért, mert rossz irányba megyünk." Na ezért a lassulás, most keresik a jó irányt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!