Doktor úr, hálapénzt vagy életet?

2011. augusztus 05. 11:34

Hogyan is írhatna alá bárki egy olyan szerződést, ami őt tíz évre, sőt jó eséllyel egy életre megköti?

2011. augusztus 05. 11:34
Panyi Szabolcs
Komment

„A Markusovszky-ösztöndíjat öt évig folyósítanák, de a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy utána még ugyanennyi ideig "magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál főállásban szakorvosi tevékenységet végezve" fognak dolgozni. Tehát a pozitív motiváció öt év után eltűnne, és csak a szerződésszegéstől való félelem maradna. Nemcsak akkor kell "a felszólítástól számított harminc napon belül az ösztöndíj teljes, jegybanki alapkamattal terhelt összegét" egy összegben visszafizetni, ha bebizonyosodik, hogy az ösztöndíjas hálapénzt fogadott el, hanem akkor is, ha mondjuk négy évvel az ösztöndíj folyósításának lejárta után Stockholmban vállal állást, vagy ha úgy dönt, hogy pályát módosít és kilép a szakképzésből. Ez a szerződésbe foglalt röghöz kötés - a miniszter eufemisztikus megfogalmazásában: honhoz kapcsolás - ráadásul kiegészül egy biológiai jellegűvel is: mire a tíz év lejár, a rezidensek nagy többsége megállapodik és családot alapít, vagyis eleve nehezebben tud külföldön munkát vállalni.

Ez persze jó Magyarországnak; a rezidensjelöltek azonban, akiknek a fenti feltételeket is el kellene fogadniuk az ösztöndíjhoz, nem tudják, de nem is tudhatják, hogy nekik is jó lesz-e. Mert hogyan is írhatna alá bárki egy olyan szerződést, ami őt tíz évre, sőt jó eséllyel egy életre megköti? Magyarországon szinte lehetetlen akár csak pár évre előre is tervezni. És főleg: hogyan lehet az iskolapadból éppen hogy kikerült fiatalokat egy ilyen, az egész életüket alapvetően befolyásoló döntésre kényszeríteni? Miért nem akarja a magyar állam egyszerűen csak vonzóvá tenni a szakmát - miért helyez kilátásba súlyos büntetést is? Aki most rossz döntést hoz - a következő tíz évben nem kapja meg a magyar egészségügytől, amit elvárna, vagy egyszerűen csak rájön, hogy ez a szakma nem neki való -, az több milliós összeggel válthatja csak meg a szabadságát. Természetesen drága egy orvos képzése a magyar államnak, és sokan mennek külföldre - ám ez más szakmák képviselőiről is elmondható, őket mégsem sújtják hasonló szankciókkal. Igazságos ez? Nem tűnik annak. És ez még akkor is így van, ha tudjuk, számos magáncégnél a tanulmányi szerződések hasonló elven, hasonló szankciókkal működnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2011. augusztus 06. 12:02
Én azt mondom az igazság félúton van. Joggal bántja a társadalom igazságérzetét ha a közpénzen kapott diplomát külföldön kamatoztatja valaki (orvos vagy mérnök tökmindegy) a jobb fizetésért. Igaza van Honfi-finek ebben a kérdésben. De az sem járja hogy azért mert egyszer adunk valamit, cserébe röghözkötést, vagy éhbérért munkát várunk el, mert aránytalan és durva az is, és ebben meg opth-nak adok igazat. Valami olyasmit kéne (és minden diplomával, nem csak az orvosival), hogy a taníttatás költségét az állam MEGELŐLEGEZI mindenkinek, egyfajta diákhitel koncepcióban. Majd a diploma kézhezvétele (de legkésőbb x év után) ezt törleszteni kezdi. Ez a törlesztőrészlet azonban teljes mértékben leírható legyen a jövedelemadóból. Tehát: aki olyan diplomát szerzett, amivel el is tudott helyezkedni (első feltétel) és Magyarországon dolgozik v. legalább ide adózik (második feltétel) annak a társadalom finanszírozta a képzését. Aki külföldre ment adózni-dolgozni, vagy épp társadalmilag haszontalan diplomát szerzett közpénzen, az meg visszaadja a társadalomnak amit az neki meghitelezett. Még így is többet kapott mint adott, ha figyelembe vesszük a temérdek diákkedvezményt, utazási kedvezményt, stb.
lionheart
2011. augusztus 06. 11:05
Tulajdonképpen nem értem, hogy mi a probléma? Aki orvos, és 24 éves korában megkapja a diplomáját, esetleg normális esetben 30 éves koráig családot akar alapítani - mindezt nettó 100e körüli fizetésből (ok, ott van még a felsége aki általában szintén eü. dolgozó, szóval hasonlóan jól keres.) Ilyenkor miden normális ember mérlegel: most én a "hazámat" akarom szolgálni, vagy pedig családot szeretnék, a gyerekemet nyugodt körülmények között felnevelni, úgy, hogy ne holtfáradtan, lefekvés előtt 10 percig találkozhassak vele, és az ügyeletek miatt a hétvégét sem tölthessem vele? Megsúgom: minden normális ember azt választja, hogy normális családja legyen. Olyan tudás birtokában van az orvosi egyetem elvégzése után, ami nemzetközileg versenyképes, és amivel normális helyen 10x annyit keres, mint a "hazájában". És igen, nem élünk már a Kádár rendszerben, mint itt példálóznak néhányan, hogy bezzeg a 70-es években így meg úgy. Amikor csak a kiváltságosok kaptak útlevelet, amikor a nyelvtanulás nem volt divat. Ma simán megteheti mindenki, hogy olyan helyre költözik, ahol megbecsülik a tudását, a szakértelmét, a munkáját. És azt mondom, hogy az orvosok hülyék, ha nem mennek ki. És az orvosok szégyelljék magukat? Én azt mondom, szégyellje magát a kormány, az ország "bölcs" vezetői, akik annyira hülyék, hogy milliókat áldoz az orvosok képzésére, akik nemzetközi színvonalú tudást kapnak, és utána meg azt várja el, hogy éhbérért dolgozzanak. És ugyanez vonatkozik minden alulfizetett magyar dolgozóra.
Honfi-fi
2011. augusztus 06. 08:33
na ezért nem http://www.damnlol.com/pics/740/1a2cc0bb213233a26ae5a0ecd8c67779.jpg
Django
2011. augusztus 05. 17:06
Az egészségügyben évtizedekig nem számíthatunk semmi pozitív változásra, mert a fidesz minden valamire való reformkísérletet megfúrt ellenzékben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!