Adócsalás ellen ÁFA csökkentés?

2011. augusztus 28. 12:00

A köz szempontjából káros adócsökkentés helyett vonatkozzanak inkább az „őstermelőkre" is a másféle vállalkozókra érvényes szabályok.

2011. augusztus 28. 12:00
Michnai Attila
Heti Válasz

„A feketegazdaság ugyanis egy dologban, ha másban nem is, de messze legális vetélytársa előtt jár, az pedig a rugalmasság, az akármilyen gyorsan is változó körülményekhez történő azonnali alkalmazkodás. Gondoljunk csak példának okáért a valuták feketekereskedelmére, hiába történt a rendszerváltás környékén a korábbi szigorú tilalom feloldása, az illegalitásban élő nepperek köszönik szépen, mind a mai napig jól elvannak az állami adó-hendikeppel sújtott legális versenytársaik köreitől egy cseppet sem zavartatva.(...)

Ezért tehát a köz szempontjából rendkívül káros adócsökkentés helyett vonatkozzanak inkább a mezőgazdasági kistermelőkre, »őstermelőkre« is a másféle vállalkozókra általánosan érvényes szabályok, véget vetve a ravaszdi kofák, s a szoknyájuk mögé bújt trükkös földművelők adó- Eldorádójának, méghozzá záros határidőn belül. Első lépésként mindjárt a kiskereskedelem kifehérítésében oly sikerrel alkalmazott nyugtaadási kötelezettséget terjesztve ki rájuk is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. augusztus 29. 10:24
Nem értem cikket. Ha azért akarják az áfa-csökkentést, hogy több legyen a közép- és a nagyvállalkozóktól származó legális adóbevétel, akkor miért kéne ehhez az őstermelőket grabancon ragadni? (Egyébként ez utóbbi nem olyan egyszerű...) Viszont, ha azért kell, hogy az élelmiszerek ára alacsonyabb legyen, akkor miért lenne az őstermelőkkel szembeni szigorítás ennek alternatívája?
kulakman
2011. augusztus 28. 20:41
Emberek isztok ti rendesen ,hogy ilyen sz@rul néztek ki , de tényleg , minek szól bele aki nem ért hozzá, tudom szarul esik ,hogy a termőföld magánkézbe került , az ipari javakat kereskedelmet meg eladtuk az első jöttmentnek, nos én pl már abbahagytam a termelést ,majd ha az élelmiszer árát ide utaljátok előre ,elgondolkozok , addig egyetek külföldi sza@rt, az már bevált . Azt is megértem ,hogy irigy a nép, mert aki termőföldbe fektetett, 1 ft-ot annak a vagyona 30 szorosa lett ,az esztergák ára meg harmadolódott, hát így jártunk, mert nekem pl van mindkettőből!!
palikmali
2011. augusztus 28. 15:35
Ne keverjük össze az őstermelőt és az őstermelői igazolvánnyal rendelkező kereskedőt.Az egyik dolgozik,a másik ügyeskedik.A hatóság dolga lenne szétválasztani ezt a két szektort.
gross
2011. augusztus 28. 15:00
A magyar gazdaréteg - nem meglepő módon - nagyjából a magyar társadalom egészének erkölcsi színvonalán áll. Dolgozik, építget kockáról kockára - és néha ügyeskedik, túláraz, megállapodást nem teljesít. Michnainak igaza van az adómentesség ügyében. Mindenkinek részt kell vállalnia a közterhek fizetéséből, aki jövedelemhez jut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!