Változatok jogállami korrekcióra

2011. július 18. 14:26

A jobboldal számára az alaptörvény szimbolikus részei a legfontosabbak, azokról úgysem hajlandó tárgyalni.

2011. július 18. 14:26

„A választási bojkott gondolata, mint a korrekciót előkészítő politikai küzdelem egyik lehetséges, közbeeső állomása, szélsőséges helyzetben elvileg nem elfogadhatatlan, ahogy az alkotmányozás ellenzéki bojkottja is helyes döntés volt. Ugyanakkor Révész Sándor felvetése szinte beláthatatlan gyakorlati dilemmák egész sorát veti fel, ezért közbeeső lépésként is csak a legvégső esetben fontolható meg, ha a Fidesz olyan helyzetet hoz létre, amelyben a jobboldal leváltására esély sincs, és a ellenzék részvétele valóban csak demokratikus díszlet lenne az egyeduralom rendszerén. Nem hiszem, hogy akár most ilyen helyzet lenne, vagy akár kialakítható lenne a következő választásig. De nem ez a legnagyobb gond az elképzeléssel, hanem az, hogy a fordulat kikényszerítését az Európai Uniótól reméli, feltehetően úgy, hogy az valamiképp rákényszerítse akaratát a magyar jobboldalra. Könnyen lehet, hogy uniós intézményeknek és vezetőknek valóban fontos közvetítő szerep jut majd a korrekció során. Ám a korrekció csak akkor hozhatja a politikai és alkotmányos válság lezárását, ha az a szemben álló felek megállapodásán nyugszik, nem pedig az egyik oldal – adott esetben külső szereplők által megtámogatott – kényszerén.

E fontos felismerés elfogadása a Haza és Haladás javaslatának erénye. Az elképzelés a jobb- és baloldal alkujának eredményeként gondolja el a kiigazítást. Súlyos gyengéje viszont, hogy olyan megegyezést vázol, amely aligha szolgálhat tényleges konszolidáció kiindulópontjaként. (Az Eötvös Károly Intézet vitairatban bírálta az Eörsi- és HHA-féle javaslatokat. E sorok írója az intézet munkatársa, a vitairat megfogalmazásában részt vett, és annak tartalmával egyetért.) A felvetés kiindulópontja, hogy a jobboldal számára az alaptörvény szimbolikus részei a legfontosabbak, azokról úgysem hajlandó tárgyalni, ezért a megállapodásnak bizonyos jól körülhatárolható államszervezeti kérdésekre kell majd korlátozódnia. Ez a gondolatmenet egyfelől a jobboldal preferenciáit változtathatatlan politikai adottságnak tekinti, másfelől meg elvonatkoztat attól, hogy a nem jobboldali pártoknak és társadalmi csoportoknak hasonlóan erős meggyőződéseik vannak, és politikai önképüktől ma már elválaszthatatlan az Orbán-alaptörvény elutasítása. Márpedig éppen a szimbolikusnak nevezett részek jelölik ki az alaptörvény identitását, ezért egy olyan alku, amely azokat érintetlenül hagyja, igen sok önérzetes világias, liberális vagy baloldali ember számára nem lesz elfogadható – és nem is lesz rá jó okuk, hogy elfogadják azt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. július 18. 15:56
Hát, nem tudom... A HH javaslata egyrészt illuzórikus, mert A Fidesz nem fog megállapodni, ha nem muszáj. Márpedig csak azt nem sikerült meggyőzően felvázolni, hogy miért AKARNA a Fidesz bármiben is engedményt adni. Másrészt mi lesz azzal a kifogással, hogy létezik az értelmiségi létnek egy minimuma, ami NEM engedi meg, hogy valamiféle kompromisszum eredményeképpen hozzájáruljon az "alaptörvény" bevezetőjében lévő hülyeségek megmaradásához. Inkább nyugodtan elmondhatja a barátainak, rokonainak, üzletfeleinek, hogy azokat valamiféle "szocio-histopata" ápoltak írták, de lám, mi még ezt is tudomásul vesszük, a gyógyulásuk érdekében... E. javaslata inkább kivitelezhető, más kérdés, hogy azután minden váltáskor népszavazással, és hol Alkotmány-, hol "alaptörvény" módosítással kezdődik a ciklus. El van rontva az egész. Végeredményben Orbán elérte amit akar, bekerül a történelemkönyvekbe. Íme az egyik: Tananyag 3100-ból:"...a XXI. század elején az Európai Államok perifériáján megtorpant a demokratizálódás. Egyes kis nemzetállamokban a hatalmon lévő erők olyan változtatásokat foganatosítottak, melyekből az utána következő évtizedek összes konfliktusa, csődje, emberáldozata eredeztethető. Az ötvenes évekre felhalmozott feszültségek, a súlyos polgárháborús helyzetben számos atrocitást eredményeztek. Például a ma főleg magyar származású eurolakók területén kisebb harcokra is sor került. Az utcákon fegyveres fiatalok keresték a Fidesz nevű párt híveit. A felháborodott tömeg nem egy alkalommal lincselt meg olyanokat, akik az alacsony termetükkel váltották ki maguk ellen a vak és gyilkos indulatot. Ugyanis a személyi kultusz csúcsán divat volt az olyan génmanipuláció, melynek következtében a születendő csecsemő nem nőtt magasabbra, mint a korszak hírhedt alakja, "Orban", tehát 150 cm-re... Maga "Orban" e túlkapásokat szerencséjére nem érhette meg, 86 éves korában húnyt el dinasztia-alapítóként, népes családja, feleségei, gyermekei, unokái körében, a "Nemzet által neki adományozott"- ahogy akkoriban mondták...-, Felcsút környéki 100 ezer hektáros földbirtokon, melyen akkoriban jött létre ugyanezzel a névvel, a terület ma is legmeghatározóbb városa az Orban (régi nevén: Duna) két partján..."
Mr. Moody
2011. július 18. 14:34
Szóval majd amit a miklósi meg az eörsi-félék kitalálnak azaz igazi demokrácia. Felettébb érdekes gondolkodásmód, mikor 20% akarja megmutatni a többségnek mi a demokrácia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!