Szabad hétfő

2011. június 14. 11:17

Egy munkaadó blogjában sérelmezi, hogy a „hivatalos vallás ürügyén” pénzt húznak ki az ő zsebeiből. Hahó, nem csupán munkaadó és munkavégző viszonylat létezik.

2011. június 14. 11:17
Pion István
Magyar Hírlap

„Az európai példák pünkösddel kapcsolatban egyébként elég változatosak, az olaszoknál nem munkaszüneti nap (december 8., Szűz Mária szeplőtelen fogantatása viszont igen), a németeknél pedig, ahogy nálunk sem, nem kell pünkösdhétfőkön dolgozni. És a változatosság tényét még tovább terjeszthetjük szerte a vén kontinensen: az európai példák minden nemzeti ünneppel vagy munkaszüneti nappal kapcsolatban elég változatosak. Magyarország utóbbi tekintetében valahol a középmezőnyben leledzik, sem nem sok, sem nem kevés a többiekhez képest ezeknek a napoknak a száma. Tizenkét ilyen napunk van jelenleg, s egyelőre ne is legyen se több, se kevesebb. No de: »Ha majd a bőség…« Szóval ha máskor kifejezetten zászlónkra tűzendő az európai példa, akkor ebben az esetben ezt gyorsan felejtsük el, s maradjunk a nemzeti konszenzusnál, az valahogy értelmesebb: mármint hogy az európai nemzetek önmaguk gyönyörű változatosságát hirdetik, amikor ilyetén ünnepeikről van szó.

Mindennek ellenére egy ungarische munkaadó, aki magát Medwének nevezi, sérelmezi blogjában, hogy ilyenkor a »hivatalos vallás ürügyén« nem kevés pénzt húznak ki az ő zsebeiből. (A hivatalos vallás itt ateistáknak: a keresztény egyház.) Mármint Medwééből, a munkaadóéból, mondván, dolgozóival nem tud dolgoztatni, hiszen azok éppen hesszelnek. Nyilván Medwe maga az egyszemélyes hipermarket. Innen üzenjük neki, hogy hahó, nem csupán munkaadó és munkavégző viszonylat létezik, az túl egyszerű lenne, ilyen egyszerűséggel hangyának neveznének bennünket, az egyetlen (!) főnököt meg királynőnek, s nem teremtettünk volna embernek. Viszont embernek teremtettünk, s jóval több eszünk van annál, hogy csak dolgozzunk, s még valami: megadatott nekünk – nicsak, éppen pünkösdkor, az egyház születésének napján, a Szentlélek egyesítő ereje által, mondá a pap majd minden szentmisén –, hogy belássuk, csak együtt tudunk működni, alles zusammen. És nicsak, az ember is képes arra, amire a hangyák: társas lényként élni, még ha társait olykor nem is érti kristálytisztán, mint most speciel mi Medwét, a munkaadót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. június 14. 12:00
Nem ez a legnagyobb baj. Azon túl, hogy medwe-nek teljesen igaza van, ez csak csepp a tengerben. Persze az is felháborító, hogy a munkaadókkal kifizettetik az állami ünnepeket, de nagyobb szemétség, hogy miközben egy halom pénzt kell befizetni mindenféle járulék (pl.: társadalombiztosítási járulék) címén, addig a táppénz első három hetét is a munkaadó fizeti, és később is pénzébe kerül az otthon lévő, semmit sem termelő melósa, mert a 15 munkanap leteltével is be kell fizetni a táppénz 1/3-át az államnak. Kérdem én, ha nekem nem termel a melós, akkor miért is kell fizetnem, miközben elvileg addig is befizettem mindenféle társadalom és egészségbiztosítási járulékot, amíg legalább termelt?
teglagyarimegallo
2011. június 14. 11:56
medwe egy hedonista, csak a hasa meg a zsebe érdekli. az is egy vallás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!