Beismerésben

2011. június 14. 13:35

Orbán most mintegy rábólint a vádra, amelyet nekiszegeztem, elismeri, hogy korlátozza a következő kormányok mozgásterét.

2011. június 14. 13:35
Bauer Tamás
Galamus

Orbán most mintegy rábólint a vádra, amelyet nekiszegeztem, elismeri, hogy korlátozza a következő kormányok mozgásterét. Csak egy dologról hallgat. Ő maga minden lépését azzal indokolta az első hónapokban, hogy a választók megbízását teljesíti. Amikor azonban kétharmadossá teszi a gazdaságra vonatkozó törvényeket, és ezzel megköti a következő kormányok kezét, akkor valójában nemcsak a majdani kormányok kezét köti meg, hanem a következő kormányok megbízóiét, a magyar választókét is. Megakadályozza őket abban, hogy olyan parlamentet válasszanak, amelynek többsége mást lát helyesnek, mint ő, Orbán Viktor. (Egyes szám első személyben beszél a Kronen Zeitungnak adott interjúban is.) Vagyis a választók szabadságát korlátozza, a népszuverenitást korlátozza. Nem véletlen, hogy az Európa Tanács velencei bizottsága is – egyebek mellett – ezt kifogásolta Orbán alaptörvényében.

Orbán beismerése immár megkerülhetetlenné teszi bizonyos következtetések levonását azok számára, akik a magyar helyzet elemzésével foglalkoznak. A 2010-es választások előtt vita folyt a magyar nyilvánosságban arról, vajon fenyegeti-e Orbán várható kétharmados győzelme a magyar demokráciát. Amióta megalakult az új Országgyűlés és egymás után hozta meg törvényeit, módosítgatta a hatályos alkotmányt, majd elfogadta az orbáni alaptörvényt, a vita abban a formában folyt tovább, hogy vajon demokrácia van-e még Magyarországon. Azoktól a magukat politikai elemzőknek nevezőktől, akik mindmáig azt ismételgetik, hogy Orbán nem veszélyezteti a demokráciát, most meg kell kérdeznünk: ennek fényében is fenntartják álláspontjukat? Azt szokták mondani, hogy amíg lehetnek választások, addig demokrácia van. De akkor is, ha a választásokon a nép nem dönthet a politika számára legfontosabb kérdéseiről?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtyi
2011. június 15. 07:21
Egyébként meg PAHASZT!
tomtyi
2011. június 15. 07:19
Szórakosgató Az utolsó sorban a "között"-et "nyakán"-ra cserélném. :)
szigno57
2011. június 15. 00:50
Te szerencsétlen hülye!
NoCsak
2011. június 14. 22:22
Játék a szavakkal. Lehet mindent hülyeségre venni, egy-egy kijelentést bohócsipkásra venni, a lényeget elterelni a nép elől. Akiket eddig sem érdekelt a politika az eztán sem fogja elolvasni, akiket meg érdekel, azok tisztában vannak, hogy milyen volt az elmúlt években az állam vezetése. . "ezzel megköti a következő kormányok kezét, akkor valójában nemcsak a majdani kormányok kezét köti meg, hanem a következő kormányok megbízóiét, a magyar választókét is" . A 2010.-es választás elég nagy felhatalmazást adott a Fidesz-KDNP-nek, hogy korrigáljon egy sor olyan szándékos, vagy véletlen baklövést, melléfogást amit az előző kormányok elkövettek a nép kárára, beleértve a múltbéli Fideszt is. . Semmi nem megy máról holnapra. Mire egy csecsemő az aktustól a napvilágra kerül 9 hónap telik el. S mire beszélni, járni kezd további 1-2 év. Türelem, a következő választás 2014.-ben lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!