Az államcsőd bája

2011. április 08. 14:59

A tömeges önkormányzati csődök az ország pénzügyi csődjét hozhatják.

2011. április 08. 14:59

„A fennálló 1500 milliárd önkormányzati adósság kigazdálkodására esély sincs. A meglévő önkormányzati vagyonkataszter ehhez még pótfedezet szintjén sem elég, a megvalósult beruházások többsége pedig nem termelő, hozadéka nincs. Tehát a probléma, amivel a polgári kormány néhány hete szembesült, csak a kezdet. Ha volt lazítás, hát most eljött a szigorítás ideje. A helyi adók befizetését, az önkormányzati vagyongazdálkodást és az adósságtörlesztést kormányzati hatáskörbe kell vonni. Nem megoldás, ha egyre több településen kapcsolják ki a közvilágítást, zárják be az iskolákat, kórházakat.

A tömeges önkormányzati csődök az ország pénzügyi csődjét hozhatják. Vagyis nem a forintárfolyam esetleges romlásától, nem a kormányzati túlköltésektől, nem a szerkezeti reformok elmaradásától, hanem az önkormányzati rendszer diszkrét túlköltéseitől, rossz befektetéseitől mehetünk csődbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. április 08. 22:07
A probléma valós, meg az is, hogy változtatni kellene. Radikálisan. Az azonban sajnos kétséges, hogy erre a központosított állam képes lenne. Maga a magyar állam is nagyon el van adósodva és folyamatosan többet költ a bevételeinél, ami az adósság további növelése irányában hat, és nem a helyzet javítása fele. Szóval általános politikusi hozzáállás, hogy a lehető legtöbb pénzt akarják elkölteni a hivatali idejük alatt, amennyi csak lehetséges. Erre jó a hitel. Felveszik, elköltik a teher meg az utódoké. A megoldás amúgy roppant egyszerű lenne akár kormányzati, akár önkormányzati szinten. Csak annyit szabadna költeni amennyi az ADÓbevétel. Ennyi. Ha ez megvalósul(na), akkor az adósság gyakorlatilag automatikusan elkezdene csökkenni és ahogy telik az idő egyre könnyebb és könnyebb lenne az élet és egyre jobb a pénzügyi helyzet. Nem ördöngősség, csak ugye a felelős politikus ritka, mint a hétfejű sárkány.
Winston Smith
2011. április 08. 20:10
EGYRÉSZRŐL: a kormány büntette a fideszes önkormányzatokat az elmúlt 8 évben azzal, hogy messze kevesebb pénzt adott nekik, mint amennyi kellett nekik. MÁSRÉSZRŐL: az önkormányzatok azért, hogy fönntartsák a látszatot, mert nem akartak lemaradni a RONGYRÁZÁSBAN, ami a 2000-es évek optimista hangulatát jellemezte, nyakra főre vették föl a hiteleket, meg bocsátották ki a kötvényeket, jellemzően mind a kettőt ELKÖLTÖTTÉK, ahelyett hogy befektették volna olyanba ami megtérül. Tehát sajnos mindkét oldal vastagon hibás. És itt teljesen értelmetlen azon veszekedni, hogy a szocik hibásabbak-e 10%-kal, vagy a fideszes önkormányzatok 3%-kal. A szocik aljasságból nem adtak pénzt, az önkorik meg ostobaságból halmozták az adósságot. Íme, az elméletem beigazolódik: az ostobaság is lehet annyira veszélyes, mint a tudatos gonoszság.
Nemhivo
2011. április 08. 19:34
...az önkormányzatok eladósodását a fidesz még ellenzékben nem hogy visszafogta, hanem még buzdította is....miközben azzal hitegette őket, hogy kormányra kerülésük esetén bőségesebben fogják őket finanszírozni, mint a "nemzetellenesek"... Ezt sajnos sok önkorm. be is szopta. Vállalkozásomnak tavaly előtt 2 mill. tartozott az az önkormányzat, amelynek polgármestere (akkor még!) fogadott, és személyesen ígérte, hogy ha az "övéik" győznek megszűnnek a késedelmes fizetések. A tavalyi, immár 7 mill. tartozásról már nem is kíván velem egyeztetni...(((
szigno57
2011. április 08. 18:29
Az cseppet sem zavarjon benneteket, hogy ki kényszerítette az önkormányzatokat a hiteleket felvenni! Hányszor mondták, hogy nem lesz ennek jó vége? Mindent lepasszoltak az önkormányzatokhoz, a forrásokat folyamatosan elvonták. Kösz, de ki is hagyta ezt idáig fajulni? Elhelyezték az aknákat, most várják, hogy felrobbanjanak. Coci trükk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!