Homályból homályba

2011. március 03. 12:54

A Széll Kálmán Terv messze nem ad választ arra a kérdésre: mitől lesz itt növekedés?

2011. március 03. 12:54

„A Széll Kálmán Terv harmadik célja a gazdaság tartós lendületbe hozása, amit előadói szerint a tervben lefektettek megalapoznak, és általa Magyarország a régió sereghajtójából ismét az éllovasává válik. Ez a régi-új gazdaságpolitikai cél is üdvözlendő, s elvileg még összhangban is lehet a fiskális konszolidációval. Azaz elképzelhető olyan program – akár még ha nem is heterodox jellegű, mint volt Bokros Lajosé –amely az államháztartás szerkezeti átalakításával tartósan magas növekedési pályát eredményez, ha azt a befektetők hitelesnek tartják, bíznak benne. Sajnos, amit a Széll Kálmán Társaság ülésén elhangzottakból megismerhettünk, az nem az. Több okból sem.

1. A hallottak nem javítottak a kormány tíz hónap alatt erősen megcsappant hitelességén. A piacok, a befektetők tíz hónapja várnak a többször beígért strukturális reformok meghirdetésére, s ez idő alatt a kabinet éppen most hatodjára halasztotta el ezt. A várakozások hiteles reformcsomagra irányultak, amit viszont a kormány tálalt, se nem hiteles, se nem reform. A Széll Kálmán Társaság ülésén még azokat az intézkedéseket sem említették, amelyeket előzőleg kiszivárogtattak. Így lehetett előállítani a teljes információs káoszt, ami politikailag nagyon rugalmas kormányzásra ad lehetőséget, hiszen senki nem tudja, mi az, ami érvényes, és mi az, ami nem. Pontosabban, vannak, akik kicsit jobban tudhatják, így a kiváltságosok, akik a tévében prezentált összejövetelt követően zártkörű összejöveteleken többletinformációkat kaphattak. Ám ez a megoldás a választópolgárok többségét mélyen sérti, és hozzájárul a kormány belső bizalmi tőkéjének apadásához. (...)

A hivatalos tavasz első napján annyi történt, hogy a kormány bejelentette: elindul az adósságcsökkentés felé, amit jó iránynak tartunk. A cél eléréséhez szükséges eszközök – a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokon és a pluszadóterheléseken túl – azonban oly mértékben homályosak, kidolgozatlanok, hogy kétségbe vonják az egyensúlyi célok tarthatóságát, és messze nem adnak választ arra a kérdésre: mitől lesz itt növekedés?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2011. március 04. 11:30
Ajánlanám még a máskéntvállalkozó kínaiak és multik törvény szerinti adóztatását (azokra a törvényekre gondolok, amelyek alapján a bennszülött magyarokat adóztatják.) Persze ehhez előbb takarítani kell az Adóhivatalban és a vámosoknál. De higgyétek el, enélkül nem fog menni.
wallhall
2011. március 04. 09:24
Osztva a balliberális kormány iránit kritikákat és negatív érzelmeket, azt szeretném kérdezni, hogy mikor lesz az, amikor nem gyurcsányozás lesz az elsődleges reakció arra, amikor megkérdezi valaki, hogy a fidesz tulajdonképpen hogy képzeli a dolgokat, miután bekövetkezett a forradalom, és lényegében azt csinálnak amit akarnak? Mi lesz a válasz - persze ha kigyurcsáztuk magunkat - , hogy idáig azt hallottuk évekig, hogy nem kell semmiféle megszoríás, racionalizásál, csak nem kel annyit lopni és nem csak a külföldi tőke szekerét kell tologatni, hanem a magyaremberek javát kell szolgálni, most meg pont nem úgy tűnik, hogy nem, hanem pont hogy... És persze ki kérdezheti ezt meg? PMZ egy HP, rendben? De akkor ki? A hírtv? És mikor fogja?
Claypool
2011. március 03. 23:37
Én mata hülye vagyok a közgazdaságtanhoz, de még én is értettem ezt azt. Nyilván a Hölgy nem érthette. Mer' nem vó't szabad neki...
egykettő
2011. március 03. 22:54
Ha mindenki túljutott a szokásos epehányáson, akkor ideje lenne felfogni PMZ miről beszél: - A FIDESZ lófaszt se publikált a meglévő terveiből. Ebben valószínűleg teljesen igaza van : "Egy másik kormányzati szereplő határozottan állította: kész a reformprogram, mégpedig a megfelelő szinten és mélységben, de a részleteket nem a pódiumról jelenti be Matolcsy vagy egy másik miniszter. Az egyik fő kommunikációs szabály ugyanis, hogy elkerüljék a „Bokros-csomag-érzést”. Ezért az intézkedések részleteit „csepegtetik”, a megszorító jellegű információknak pedig nem lesz arca, azokat kiszivárogtatják." http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/03/titkolja_a_kormany_a_reszletes_orban-csomagot/ Mielőtt jön valaki, hogy ez csak az Index/NOL páros, jelzem, ezt az érvet az utóbbi időben már sokszor bebuktátok. Én személy szerint jobban örülök ennek a verziónak, mert hátborzongató volt nézni, mennyire nagy büdös semmit tettek le az asztalra. Így legalább tudjuk, dolgoztak is az elmúlt időszakban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!