Hamvadó cigarettavég

2011. március 05. 11:36

A dohányzás megannyi formája (cigarettázás, szivarozás, pipázás) a meghaladni kívánt – és nálunk, Kelet-Közép-Európában a kommunizmus által amúgyis szétzüllesztett – polgári kultúra kitüntetett velejárója.

2011. március 05. 11:36

„Nézem a videót a parlamenti képviselők reakcióival: a sok klisészerű, sematikus pro és kontra érv között egyetlen ember van, akinek a szavaira felkapom a fejem. L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke (egyébként »civilben« költő, vizuális művész, borász) arról beszél, hogy a bagókérdésnek két oldala van: az egészségügyi vonzatokon túl a dohányzás kulturális kérdés is, és ezt nem szabad kihagyni a számításból.

Helyben vagyunk. A dohányzás elleni, az EU-n belül mindenütt egyre erősödő hadjárat nem magyarázható pusztán gyakorlati okokkal, néha egészen irracionális formákat képes ölteni: mi magyarázza például, hogy a vendéglátóhelyeken kötelező teljes elkülönítés vaskezű betartatása helyett az állam vállalja a totális tiltás okozta lehetséges gazdasági kockázatokat és társadalmi nyomást? Az, hogy ez nem csupán egy – természetesen jogos – egészségügyi indokokkal aládúcolt, adminisztratívnak álcázott lépéssorozat, hanem sokkal mélyebb tartalma van, még ha az intézkedéseket előterjesztő és végrehajtó, csekély értelmű bürokraták ennek nincsenek is tudatában. Ne legyenek illúzióink: a dohányosokat akkor sem hagynák békén, ha valahogyan sikerülne megoldani, hogy szenvedélyük semmilyen formában ne zavarja nemdohányzó felebarátaikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2011. március 06. 01:30
Britanniában is betiltották, a pubok forgalma csak átmenetileg csökkent, egy hónapon belül a tüdő gondozókban is kevesebben lettek. A legnagyobb probléma akkor van mikor egymás után gyújt valaki, mert a szervezet nem tudja feldolgozni. Ez az intézkedés a dohányosokért van és nem ellenük, rég be kellett volna vezetni.
Rücsök
2011. március 05. 19:14
"Ne legyenek illúzióink: a dohányosokat akkor sem hagynák békén, ha valahogyan sikerülne megoldani, hogy szenvedélyük semmilyen formában ne zavarja nemdohányzó felebarátaikat.” Szegény ember, üldözési mániában szenved. Ez a nikotin mellékhatása?
vero1_
2011. március 05. 16:44
a dohányzás elleni kerszteshadjáratnak pedig tényleg vannak kulturális volnazatai. még akkor is, ha az utóbbi 100 évben a dohányzás polgári/úri pásszióból, majdhogynem proli kényszerré vált. de ebben az aktus ábrázolásának nagyobb szerepe van, mint a valóságnak.
tempetőfi
2011. március 05. 14:25
Nekem az a legnagyobb problémám, nehogy kifogyjon a cigarettám, mert olyankor ideges vagyok. A nemdohányosok pedig jógázzanak a kávéházakban, ha akarnak, ha tiltják a füstölést, hát nem megyek oda. Lassan sehová, ha így folytatódik, tilalomfákkal szegélyezik éltem, és ez egyre kevésbé tetszik. Csak a magántulajdonhoz való joghoz ne nyúljanak, hadd lőhessem le azt az egészségügyi aktivistát, aki az én házamban akarja megszabni, mit tehetek. A többiről lásd: http://tarkun.blogspot.com/2011/02/fustbe-megy.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!