Meddig gyűlöljük még egymást?

2011. február 24. 14:54

Bárhova nézek is, azt látom, hogy a jobb és a bal dichotómiája jóformán mindent fölfal. Itt az ideje, hogy megálljt kiáltsunk!

2011. február 24. 14:54
„A képtelen minősítések és vádaskodások országa lettünk. És a kérlelhetetlen gyűlölködésé: egy politológus jobbról azt mondja, a két elit ne beszéljen egymással, a neves tollforgató balról gyűlöli a jobboldalt, amely szerinte mindent magának akar. Bal-és jobboldali kórházak, színházak, megosztott családok. Itt az ideje, hogy megálljt kiáltsunk!
 
Bárhova nézek is, azt látom, hogy a jobb és a bal dichotómiája jóformán mindent fölfal, étvágyát a politika nem elégítette ki. A pártoknak éppen az a dolguk, hogy jobb- és bal felé rendeződjenek, már amennyire ezeknek a hagyományos irányjelzőknek egyáltalán van még tényleges eligazító erejük. Ám immár nem csak »jobb«- és »baloldali« színházról, hanem – amint nem régen egy orvos ismerősöm mesélte – »jobb«- és »baloldali« kórházakról is beszélnek, s biztos vagyok benne, hogy ki-ki a maga szakmájából, ismeretségi köréből a megosztottság rémisztő példáit tudná elősorolni. Ez a leegyszerűsítő, s a megvetésen át a gyűlölködésig fajuló szemlélet éppenséggel sehova sem vezet. (...)

Az előítélet mindent megbénít, megakasztja a dialógust, lefojtja a beszélgetést, amelyben pedig »belső igazságlehetőség van.« De a szinte elnémult párbeszéd miatt jobbára nem a másik tényleges nézeteiről, hanem annak egyfajta torzképéről folyik a diskurzus. Ez ellen kellene tennie az elitnek, a civileknek: hagyják ők csak a dagadt dumát a pártokra, végezzenek nagytakarítást az elkoszlott és eredeti értelmüket vesztett szavak padlásán, vagyis nekik maguknak nyitottnak és türelmesnek kellene lenniük.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pertli
2011. február 25. 13:01
Kellő számú gyűlölködő mindig lesz! Mindig a szomszéd füve zöldebb, mindig más nyer. Mindig más jár jól. Volt egyszer egy ember akit úgy hívták, hogy Jójárt János. Igen nyomorult volt, s korán meg is halt. Nem szerette senki. De a neve fennmaradt. Mindig lesznek Jójárt Jánosok. Rendszertől, kormánytól függetlenül. S gyűlölnünk kell mert valamikor jól járt. Vannak, akik mindig rosszul járnak. Azok nem tudnak semmit se tenni, ez a sorsuk. No, de aki felismeri, hogy mindig rosszul jár, az mindig másban keresi annak az okát. Ez a politikára is igaz. Mindig más tehet arról, hogy most ("rosszuljáróknak" mindig) rosszul megy az országnak, a népnek, nekem. Ezért kéjesen ostorozok minden rajtam kívül állót. A probléma azzal van, ha többen vannak a gyűlölködők, mint a szelídek, türelmesek, belátók és megbocsátók.
Trükkök Százai...
2011. február 25. 10:34
Frusztráció helyett lusztrációt!
Jancsipapa
2011. február 25. 09:58
Előbb lennie kell felelősségre vonásnak,megbánásnak, bocsánatkérésnek,az elmúlt hatvanöt év nyílt feltárásának,a rabolt vagyonok visszavételének .Aztán jöhet a megbékélés.
Mardel
2011. február 25. 06:50
Géza, addig tart, amíg ti ezt művelitek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!