A magyar kormányok nem értik a jegybanki függetlenséget

2011. február 17. 12:15

A jegybank függetlensége nem a bírálatoktól vagy szakmai vitáktól sérül.

2011. február 17. 12:15

„A kormány és a jegybank közötti konfliktusok természetesek. A jegybank ezért független. Nem lenne szükség a függetlenségre, ha a kormány és a jegybank mindig egyetértene. Nem lenne szükség a függetlenségre, ha a kormány fennhatóság alá kerülő monetáris politika alacsony inflációt, pénzügyi stabilitást, és stabil gazdasági növekedést biztosítana. De nem biztosít. Egy kormánynak alárendelt monetáris politika többnyire magas inflációt, pénzügyi zavarokat és alacsony növekedést produkál.(...)

Magyarországon a jegybanki függetlenség előnyeinek politikusi felismerése elmaradt. A kilencvenes évek elejének inflációs traumája nem volt elég erős, a magyar politikusok pedig úgy tűnik mások kárán nem tanulnak. Az elmúlt tíz évben az éppen kormányon levők mindig úgy gondolták, hogy vélt vagy valós problémáik egy részének megoldásának kulcsa a jegybanknál van. A monetáris tanács létszámának megemelése 2005-ben, vagy tagjai kinevezési rendjének mostani megváltoztatása nem a monetáris politika hatékonyságának növelését, hanem a kamatdöntések politikai befolyásolását célozza. A jegybank döntéseinek szakmai vagy akár politikusi bírálata természetes. A monetáris politika körüli szakmai vita hasznos. A jegybank függetlensége nem a bírálatoktól vagy szakmai vitáktól sérül. A jegybank függetlensége attól sérül, hogy a jegybank törvény változtatását, döntéshozóinak kiválasztását a kamatpolitika meghatározott irányú befolyásolásának szándéka vezeti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2011. február 18. 11:29
Abból levonni a konkluziót, hogy Németország, Svájc egy adott időben a független jegybankja miatt ment jól, hát elég dőre dolog. Svájcnak, Németországnak mikor volt gondja? Kivéve, ha nem csinált magának. Főleg ez utóbbi. Éppen nem ezeket az országokat kellene alapul venni. Független már volt a jegybank - a maga módján, persze -, most azt lenne jó látni, vajon együtt, kormány és jegybank, nem tudnának-e jobban dolgozni. Miért is vagyunk ennyire dogmatikusak? Egy próbát megér a dolog, nem? Elolvastam az egész cikket és nem tudom, akart-e, de meggyőznie semmiről sem sikerült a szerzőnek. (Cardiffal való összehasonlítás nem ér. Ezeregy okból.)
komka
2011. február 18. 08:52
A pénz a kormányé és nem a jegybanké. Az elv, hogy a jegybanknak függetlennek kell lennie alapjaiban téves, csak a globalizált pénzvilág érdekeit szolgálja.
bmucsai
2011. február 17. 20:36
"Magyarországon a jegybanki függetlenség előnyeinek politikusi felismerése elmaradt. " Igen! Sajnos mi a hátrányait ismertük meg! Nem az a lényeg, hogy kitől független, hanem hogy kitől függ. Na ez okozta a hátrányokat, ami sokba kerül (került) az országnak.
gróf Bercsényi
2011. február 17. 20:27
Elolvastam a teljes cikket. logikailag még igaza is lehet ennek a kőlibsi gyereknek, csak az a probléma, hogy hibás premisszából indul ki: azt feltételezi, hogy a mindenkori bankelnökök szakmailag kiváló közgazdászok és tisztességes emberek. Innentől bármiféle logika fölösleges. Ahogy visszatekintek az elmúlt húsz évre (majd korábbra, Tímár Mátyás, Fekete János...), volt olyan MNB-elnök, aki egyértelműen a magyar nép érdekeit képviselte? Egyedül Járai, aki sok minden tett azért, hogy csökkenjen a nyomasztó államadósság. és csökkent is. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!