Nincs új a nap alatt

2011. január 23. 20:32

A filmgyártás jobbik része minden időben „összehozta” a maga igaz szerelem-, család- és házasságpárti moziját.

2011. január 23. 20:32

„Nincs új a nap alatt: a magyarországi katolikus püspöki kar által karácsony másnapján, „2011 – A házasság éve” címen meghirdetett rendezvénysorozatnak az „előképe” a kölni főegyházmegye 2007-es akciója volt vagy lehetett. Azzal a különbséggel, hogy a kölni püspök által szorgalmazott katolikus családsegítő program hétmillió eurós pénzalappal látott munkához, ennek a – szerintünk – hatalmas összegnek a kamatát, háromszázezer eurót fordíthattak a család és az élet védelmét szolgáló, hosszú távú terveikre a kölni egyházmegye katolikus papjai.(...)

A szerkesztők persze abból válogatnak, amiből lehet. Mert igaz ugyan, hogy mióta a mozgókép az emberiség kulturális kínálatában megjelent, a világ filmtermésének a nagyobbik része a párkapcsolatokkal foglalkozik, de a legritkább esetben a családi élet védelmét szolgálva. Kezdetben főleg cukros-szentimentális – és kétségbeejtően valószerűtlen – álomvilággal kábította el a mozi a párkapcsolatra, családalapításra érett ifjúságot. Mostanában – hatalmas elhitető erővel – az önzés létjogosultságát hirdeti nekik. A filmgyártás jobbik része, vitathatatlan értékeket felmutató szépírókkal is szövetkezve, persze minden időben
»összehozta« a maga igaz szerelem-, család- és házasságpárti moziját. Hogy, hogy nem, ezek általában sikert is arattak. És nem is »csak« a nézők körében, de a szőrös szívű kritikusok között is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. január 24. 14:37
avitt dolog ez a családosdi, a modern világban egyes és kettes számú szülők leszünk hamarosan - kíváncsi vagyok, milyen hollibüdi love storyk fogják majd átvenni a hivatalos amcsi modellt...
Fedor
2011. január 24. 09:47
Papja válogatja, hogy ki milyen filmmel példálódzik. Lehet persze unalmas szirupos "családi" mozikkal is, de nekük pl. egy elég laza fiatal pap tartotta részben a jegyesoktatást, és ő pl. egyszer levetítette nekünk az Ördög ügyvédjét Al Pacino-val és Keanu Reeves-szel, mint kisértésről szóló tanmesét...
cseril
2011. január 24. 00:36
Jó kezdeményezésnek tartom hogy a filmekkel is jó példát mutassunk a gyermekeinknek.A média nagy hatalom és formáló erő aminek a hatása a fiatalokra csak késleltetve jelenik meg a személyiségükben.A rendszerváltással beáramló többségében vagy giccses vagy erőszakos egyenfilmek csak kereskedelmi terméknek tekinthetőek. Vissza kell hozni a természetes emberi kapcsolatokról és érzelmekről szóló mintaadó filmeket.Sok fiatal tagadja de tapasztalatból tudom hogy kivannak éhezve a romantikára és nagyon szeretetéhesek és tele vannak kérdéssel.Sokkal több "csendes"elgondolkoztató film kellene.2011 a házasság éve.Ezt is propagáljuk ne csak devianciát.
bmucsai
2011. január 23. 23:23
Lehet persze családi filmelet is készíteni, de jó lenne ha néhány klassz történelmi film is készülne. Nagyon únom már a Robin Hood ötvekettedik verzióját a TV-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!