Hat éven aluliaknak nem ajánlott!

2011. január 09. 12:43

Üzleti megfontolásból vagy a kordivat parancsára a legtöbb óvodáskorúaknak szánt filmmese az „üsd, vágd, nem apád! életfilozófiáját hirdeti.”

2011. január 09. 12:43

„Két olyan passzusa is van az oly sokat szidott új médiatörvénynek, amire bizony régóta várt e sorok írója, s most, hogy életbe lépett, módfelett örvend neki. Az egyik a legeslegfiatalabb tévénézők, a hat éven aluli kisgyermekek védelmét szolgálja; a másik az európai, illetve a magyar mozgókép érdekeit. Hogy miként lehet érvényt szerezni e szabályoknak, nem tudom. De azt igen, hogy a magam módján mindent el fogok követni, hogy a hétköznapokban is megmutatkozzék, sőt hasson is a médiatörvény e két rendelkezése.


Nem lesz könnyű dolgunk, se a médiahatóságnak, se nekem. A hat éven aluliak számára nem ajánlható műsorok ugyanis (amelyekre eztán éppen úgy a megfelelő piktogram feltüntetésével kell felhívni a felnőttek figyelmét, mint eddig a tizenkét-, tizenhat- és tizennyolc éven aluliakat veszélyeztető programokra) – gyakorló nagymamaként pontosan tudom – a mozgóképes mesebirodalom jelentős hányadát képezik. Üzleti megfontolásból vagy a kordivat parancsára a legtöbb óvodáskorúaknak szánt filmmese az »üsd, vágd, nem apád!« életfilozófiáját hirdeti. Képpel, hanggal és hangerővel egyaránt.

A világirodalom legszebb meséit is ennek a »leckének« a gyors és megkérdőjelezhetetlen elsajátítása érdekében alakítják át: hadd reszkessen a két-három-négyéves kislány, kisfiú a csattogó fogak, rettenetes karmok, ütlegek, rúgások, ijesztő szörnyek és banyák láttán, ha a képernyő előtt üldögél! Félelmei múltával jó eséllyel indulhat el ő maga is az erőszakos önérvényesítők világába; azt ugyanis pár televíziós stúdium után is felfogják a gyermekek, hogy nem csak a mesében, de való világunkban is az a »hős«, aki foggal, körömmel, ütéssel, rúgással uralkodik társai fölött…”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2011. január 09. 21:24
Na, pörög a biznic!
eperke
2011. január 09. 21:18
Régóta nem kommentáltam a Mandineren, de azért a kommenteket olvasgattam, és tettem egy megfigyelést: ha nem politikai témáról van szó (i.e. mesék, filmek, család, stb), sokkal kulturáltabb a hangvétel... Vajon miért?
Rózsaszín Párduc
2011. január 09. 20:21
Igen.. sok igaz, amit leírtatok. De a sok adok-kapokból azért azt is meg lehetett tanulni, hogy MIT NEM SZABAD CSINÁLNI a másikkal, mert az fáj, vagy rossz neki. Mindannyian végignéztünk sok-sok filmet/mesefilmet akár horrort is a 1965-2010 évek között, mégsem ütjük arcul a főnökünket, ha rosszat mond ránk, vagy a közértben az eladót, ha rossz felvágottat ad, vagy ne adj Isten: véletlenül rálépnek a lábunkra a buszon. A válasz-reakció mindenkinek a szívébe van írva. A normális ember ismérve: vigyázni mindenre és mindenkire, teremteni, a szépet és jót megtartani, békére, szeretetre vágyni, és úgy adni, ahogy elvárnánk, hogy mi is kapnánk. Ezt nem lehet tanulni, átadni. Igaz, sokat kell néha szenvedni, hogy megtanuljuk szeretni és tisztelni a másikat. Tudunk-e tanulni egyáltalán az élettől? Van aki igen, van aki nem. Vannak olyan emberek, akik csak azzal vannak elfoglalva, hogy azt nézik, hogyan lehet ártani a másiknak? Hogyan lehet a munkában elgáncsolni, alátenni, bemószerolni, hazudni rá, rossz hírét kelteni, másokat felhergelni ellene? Az az ember alapból ilyen. Ilyen géneket hozott, így született. Soha nem fog megváltozni. Higgyük el nem azért, mert túl sok Grimm- , vagy Andersen-mesét olvasott neki annak idején az anyukája.
Trükkök Százai...
2011. január 09. 19:35
Na,ezzel a cikkel sem megyünk sokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!