Öngondoskodás? Mi van?

2010. december 16. 07:24

A nyugdíjrendszer átalakítása azonban korántsem tekinthető a kormány öngondoskodás elleni keresztes hadjáratának.

2010. december 16. 07:24
„A kormány, s mindenekelőtt Orbán Viktor pontosan látta ezeket az ellentmondásokat, amelyeket fel is erősített és mélyített a kormányzati kommunikáció. A nyugdíjrendszer átalakítása azonban korántsem tekinthető a kormány öngondoskodás elleni keresztes hadjáratának. Számos kommentár megírta, hogy a fő kérdés itt az adóátrendezéshez szükséges plusz források megszerzése volt, amelyet – a költségvetési hiánycél teljesítését feltételezve – így tudott biztosítani a kormány. Ezen intézkedések egyfajta »mellékterméke« lett az öngondoskodás-deficit mélyülése.

Ez a melléktermék azonban tovább gyűrűzhet a társadalomban, s ezt három tényező is erősítheti. Egyrészt az államosítás már említett kinyilatkoztatásszerű formája, a választási szabadság korlátozása, megfejelve azzal az ellentmondásos intézkedéssel, hogy az állami rendszerben folytatók készpénzben kapják meg annak a megtakarításnak a hozamát, amit egyébként öreg napjaikra tartogattak. Másrészt a polgárok elveszíthetik bizalmukat (éppen a kormányzati kommunikáció következtében) a megmaradó önkéntes pénztárak iránt: miért bánna másként egy önkéntes pénztár a befizetéssel, mint a hajdan volt önkéntes? Végül, de nem utolsó sorban az adóátrendezés eredményeként az átlagos (adott esetben gyermektelen) keresetűek nehezen tudnak majd pluszforrásokat szánni az öngondoskodásra.

Mindezeket összevetve az öngondoskodás elve látszólag leszálló ágban van. Ez azonban nem szükségképpen jelenti azt, hogy ennek így is kell lennie. Ha a társadalmi magatartás letisztul, ha megpróbáljuk megérteni (még ellenszélben is) az öngondoskodás lényegét, akkor arra a politika mozdulni fog, sőt mozdulnia is kell, mert eljöhet egy olyan pillanat, hogy az állami nyugdíjrendszer – még a mostani kiigazítással is – fenntarthatatlanná válik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityesz74
2010. december 16. 15:51
"azzal az ellentmondásos intézkedéssel, hogy az állami rendszerben folytatók készpénzben kapják meg annak a megtakarításnak a hozamát, amit egyébként öreg napjaikra tartogattak." Van egy olyan érzésem,abból a hozamból a internetemet sem fogom kifizetni.Azért hisztiznek a rohadékok annyira, mert félnek hogy kiderűl a magánnyugdíj befizetések fele,már csak papíron létezik!!Apszolút nem lepődnék meg!!!
allover
2010. december 16. 14:14
Atti! Légyszi kommentáld inkább baromságaid helyett az ÁSZ elnökének megnyilatkozását, amit tucatnyi médiamunkás előtt tett! Nyilván a sok dédó is a fejéhez kap, hacsak nem funkcionális analfabéta! Az "eltolvajlott" és itt-ott "elhazardírozott" pénzt ne az állam, az adófizetők zsebéből finanszírozza vissza! Vazzeg!
mr.Marcang
2010. december 16. 12:05
"miért bánna másként egy önkéntes pénztár a befizetéssel, mint a hajdan volt önkéntes?" Ez mi a franc??? Költői kérdés?
Trükkök Százai...
2010. december 16. 09:23
Le kéne már szakadni a témáról,faszfej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!