Sztálin ablakai

2010. november 02. 15:05

Holtversenyben van még ma is a XX. század két legfélelmetesebb diktátora, Hitler és Sztálin.

2010. november 02. 15:05

„Az 1990-es évek nagy eurázsiai földindulásának köszönhetően számos lakat alatt tartott levéltár és magánarchívum titkai váltak kutathatóvá, és ennek az lett a természetes következménye, hogy aki csak tehette, nyomban megrendezte a maga Hitler- és Sztálin-filmjét, megírta e két figura – olykor párhuzamba állított – életrajzi regényét. Tengeren innen és túl, keleten és nyugaton egyaránt. Ki a nemzeti önigazolás érdekében (nem a német és az orosz nép bűne annak a két évtizednek, az 1933–34-től 1953-ig terjedő időszaknak a rettenete, hanem a két korlátlan hatalommal rendelkező államférfié, aki a nyakukra ült), ki pedig a divatot követve, hatalmas nyereségre számítva. (Mennyivel egyszerűbb egy-egy »jó kis« horrort összehozni, ha a história »írja« a forgatókönyvet, mintha jóval szerényebb fantáziájú mesteremberekre bízzák az amúgy rémségesen izgató feladatot!)

Megítélésem szerint »csak« az a baj a mostanában ránk zúduló, mozgóképesített Hitler-, Sztálin- sztorikkal, hogy a (közel)múlt legszörnyűbb kataklizmái magánbűnökként jelennek meg bennük, a tényleges történelmi valóság legfeljebb a hatalom teljhatalmú szörnyetegeinek az ablakaiból látható. A magyarországi HBO novemberi műsorában több alkalommal is feltűnő Sztálin-filmben a szó szoros értelmében is: Ivan Passer rendezésében nemcsak Sztálin közvetlen környezete, második felesége, leánya, elvtársai, áldozatai és készséges kiszolgálói, Kirov, Trockij, Zinovjev, Kamenyev, Buharin, Rikov, de maga a főtitkár is ablakon át tájékozódik a világban. A Kreml ablakain át, vonat- és autóablakokon kipillantva, olykor a házimozi kukucskálója mögül leselkedve. Nem a véletlen műve volt tehát, hogy oly keveset láttak meg belőle.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2010. november 02. 19:14
Sztálin sokkal több embert öletett meg, mint Hitler.Sztálin a saját népét irtotta, Hitler más népeket. Hitler demokratikus és legitim mődon került hatalomra, Sztálin meg.... ne részletezzük. Milyen érdekes, hogy ettől függetlenül Hitler nem szimpatikusabb Sztálinnál, Sztálin pedig nem látszik kisebb gazembernek Hitlernél. Ezek a diktátorok már csak ilyenek.
crm114
2010. november 02. 15:20
"az a baj a mostanában ránk zúduló, mozgóképesített Hitler-, Sztálin- sztorikkal, hogy a (közel)múlt legszörnyűbb kataklizmái magánbűnökként jelennek meg bennük" Az még mindig jobb, mint az épületes tanulságok, pl. nem is Sztálin volt a csúnyabácsi, hanem a "kollektivizmus" (=minden, ami nem libertarianizmus) vezetett oda, ahova, meg nem Hitler volt rosszfiú, hanem a nemzetiklerikálfasizmus (minden, ami nem ballibsi) vezetett oda, ahova, stb. Vagy még jobb: nem Sztálin vagy Hitler volt rosszbácsi, hanem ilyenek ezek a németek/oroszok. "Miközben szónoki emelvényről vagy a rádió mikrofonja előtt Sztálin ezeket hangoztatta, milliószámra haltak éhen birodalmának lakói." Amire létezik egy standard válasz, amit máig lehet hallani Oroszországban... Lehet, hogy nem kellene filmeket rendezni Hitlerekről, Sztálinokról stb. A film butácska dolog, egy néhány órás filmből csak annyi jöhet ki, hogy a bemutatott személy rosszbácsi vagy jóbácsi volt-e. A történelmi mítosz "tudásánál" meg néha a teljes tudatlanság is jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!