Az arcátlanság kora

2010. november 24. 14:15

Miközben lázas készülődés zajlik az újabb globális klímacsúcsra - nem ártana elgondolkozni azon, van-e értelme ennek az egésznek?

2010. november 24. 14:15
„Miközben az átlagember irányába olyan, állítólag igen fontos ENSZ-jelentések kerülnek ki, amelyek arra buzdítanak, hogy a jövőnk megmentése érdekében a továbbiakban együnk kevesebb húst, vagy ami még jobb, a teljes siker érdekében ne is együnk egyáltalán, addig az ENSZ eddigi klímacsúcsai mindenről árulkodnak, csak nem a hitelességről, a felelősségvállalásról és a tényleges környezetvédelemről. 

2007-ben az indonéziai Balin, 2008-ban a lengyelországi Poznanban és tavaly, 2009-ben pedig a dániai Koppenhágában került sor a találkozóra. A három legutóbbi konferencia közös jelszavává válhatna az eredménytelenség, a kudarc, vagy akár a »topogjunk-egy-helyben«, szebb kifejezéssel a stagnálás is. A már Balin is a haladéktalan megegyezést és cselekvést hangoztatók a mai napig, alig pár nappal a 2010-es mexikói Cancúnban megrendezendő klímacsúcs előtt is szinte biztosan nem tudnak, vagy lehetséges, hogy nem is akarnak majd közös nevezőre jutni. Biztos ami biztos alapon már ismert a 2011-es konferencia helyszíne is, ami a sorba méltó módon illő Durban városában, a Dél-afrikai Köztársaság egyik legnagyobb idegenforgalmi központjában várja majd a klímaügyben előrelépésért küzdőket. (...)

Most pedig - miközben már minden bizonnyal lázas készülődés és csomagolás zajlik a november 29-én Mexikóban kezdetét vevő újabb globális klímacsúcsra - nem ártana elgondolkozni azon, van-e értelme ennek az egésznek? A szakértők és elemzők különösebb előrelépésre vagy egy jogilag kötelező erejű dokumentum elfogadására most sem látnak esélyt, és ez nem csupán pesszimizmus, hanem a konkrétumokon és az államok közötti alapvető ellentéteken alapuló következtetés. Közel két hétig mindenki jól érezheti magát Cancúnban, hogy a végén eredmények nélkül, újabb dollármilliós pazarlással és a megoldás további késleltetésével záródjon a Felek Konferenciája. A kellemetlen igazság tehát valójában ez, nem pedig a klímaváltozás léte, ahogyan Al Gore egyszerűsítené le, és ebben az esetben a ne legyünk hülyék felszólítás sem elegendő. Egyszerűen csak lássuk be: a hülyeség korát felváltotta az arcátlanság kora.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2010. november 25. 09:18
a politikusok meg a pénzemberek óriási tévedésben élnek - ha a bolygónkon folyó komplex folyamatok - ideértve klímaváltozást, de a környezetpusztítás hatását is- együttes hatása valószínűleg a jelenlegi , haldokló ökoszisztéma teljes pusztulásához vezet - az emberiséget is beleértve merthogy miközben nő a széndioxid kibocsátása, egyúttal hatványozottan csökken a széndioxidot lekötni képes és oxigént termelő flóra, sőt, a tengerek, óceánok bioszférája is a kihalás küszöbére jutott a túlhalászás miatt, ezzel egyidejűleg a nem oxigéntermelő vízinövények, algák vannak elterjedőben.... a föld meg közben vadul sivatagosodik.... amíg a választópolgárok nem ébrednek rá erre, és a dolog megmarad pár tudós meg széplélek mozgalmának, addig nem is lesz áttörés - pedig tényleg kéne valamit tenni, amíg késő nem lesz ...
három elemi
2010. november 25. 08:24
Egyetértek @ kulalak meglátásával, csak annyit tennék hozzá, hogy nem vagyok benne biztos, hogy megszünne az olcsó keleti dömping. Mivel az ujrahasznositás többe kerülne, mint behozni az olcsót, gagyit stb, továbbra is beözönlene a sok bóvli. Most is az a tendencia, hogy a magyar árut, terméket nem veszik meg a termelőtől, előállitótól, mert drága,inkább behozzák külföldről. Nem támogatják a hazai termelőket és előállitókat, mert ha meglenne a politikai akarat, akkor ösztönöznék a belső piacot, vélhetően nőnének az adóbefizetések, frissitenék a gazdaságot. De hozzá kell tennem azt is, hogy nagyon kevés az állami vagyon, nagyon sok az államadósság. Ez persze nagyon hátráltatja a kibontakozást. De konkrétumokat talál az ember saját otthonában: a mikrohullámu sütő - svéd, a televiziót- taiwanon gyártották, az autókat- japánban, németországban, koreában, indiában stb... Nem sok olyan árut tudnék megnevezni, amit idehaza készitettek. Röviden: a globáltőke az ur, gyakorlatilag azt csinál az országgal, amit akar. Sajnos ez van, ez lesz még nagyon sokáig. /Ne legyen igazam./
wartog
2010. november 25. 06:23
Kína, India, Usa.Leszarják a klímát.Ők az emberiség fele.Azt se tudják maguk sem hogyan kéne.Kína most kezdi befejezni a minden falunak áramot.Az erőművei nagy része szénerőmű.India évente 200 000 "Indica" kisautót akar belföldön eladni, aminek olyan korszerű a motorja, mint a Hoffer traktornak. Az USA közölheti, hogy csökkenti az ipari termelését, ezáltal kisebb lesz a co2, hiszen nagy részét amúgy is Kína gyártja.És akkor most majd abbahagyják amit eddig csináltak?Szart.
trendo
2010. november 24. 22:57
A fő baj az, hogy a világ megválasztott vezetői ugyanúgy viszonyulnak a környezetvédelem katasztrofális problémáihoz, mint a Mandiner szexista bunkói egy olyan cikkhez, amit véletlen egy fiatal nő írt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!