Iszappapolás

2010. október 11. 09:30

Magyarország nem áll olyan jól, hogy a drámai hatás kedvéért lemondjon egy nagyüzemről.

2010. október 11. 09:30
„Ha komoly baj történik az életadó iparban, az felér egy vulkánkitöréssel. A meleget és főtt ételt adó tűz is borzalmas, ha elszabadul, és az éltető alumínium is veszélyes lehet. Ez van. Nyilván mostantól világszerte oda fognak figyelni a vörösiszapra, de rövid-, közép- és hosszú távon is azok a nemzetek járnak jól, amelyek hagyják élni az almumíniumiparukat – már ha olyan szerencsések, hogy van nekik.
 
Csernobil katasztrófája nagy hatással volt az atomenergia népszerűségére, talán leginkább Németországban. Ennek eredményeképp le is álltak az atomerőművek építésével, sőt törvénybe iktatták, hogy a meglévőket is mind be fogják zárni. Egyértelműen káros volt a pánik: látszik ez a német és a francia légszennyezettségi adatok összehasonlításán, az orosz gázfüggőség mértékén. Merkel kormánya éppen most próbálja visszacsinálni a dolgot, de húsz év már így is elveszett. Pedig Csernobil óta semmi hasonló nem történt. Az atomreaktorok békésen zümmögve termelik a villanyt a kórházaknak és az óvodáknak, a hűtőtornyok mosolyognak a kék égre.
 
Magyarország nem áll olyan jól, hogy a drámai hatás kedvéért lemondjon egy nagyüzemről, amelynek nem is az a legfontosabb jellemzője, hogy munkát ad, hanem hogy versenyképes. A MAL európai piaci részesedése 12 %, a világpiacon 4 % - ezek óriási számok ahhoz képest, hogy mekkorák vagyunk. Termékeit nem szeszélyes sznobok vásárolják múlandó lelkesedésből, hanem megbízható partnerek azért, mert jó áron megfelelő árut kapnak. Nincs túl sok olyan magyar vállalat, amely a világ élvonalában akár beszállítóként jelen tud lenni. Repülőgépet és szupersportkocsit nem tudunk gyártani, bénák vagyunk hozzá: örüljünk annak, hogy az alapanyagot mi adhatjuk hozzájuk. Már Kossuth is látta, hogy ipar nélkül a nemzet félkarú óriás, a mai Magyarország félkarú törpe lenne nélküle. Fáj a levágott ujj, de hülyeség volna miatta amputálni az egész kart.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajduj
2010. október 11. 22:27
totaw barátom! Csak így kisbetűvel, mert ezt érdemled. Ha valaha vetted volna, nyaloncként a bátorságot, hogy a dolgok után, valódi oknyomozó riporterként utána néztél volna, akkor most ilyen romantikus csacskasággal nem fárasztanád magadat. Elgondolkodtál azon, hogy vajon kishazánk miért ilyen látszólagos piaci sikeres az alumínium fronton? Ha meggondolom a korábbi liberál nyaloncok szövegét, miszerint már a nagy KGST idején miért is volt veszteség a teljes alumínium feldolgozás, akkor azt látom, hogy kivételesen az akkori vélemény ma is igaz. A feldolgozás környezetvédelmi kára akkora, hogy azt csak átadni másnak kifejezetten haszon. Akkor a haszonélvező a nagy Szovjetunió volt, most meg a kisköcsög Fletó baráti köre a Bolgár maffiával az élen. Szívni meg az adófizetőnek kell. Kívánom, hogy te is meg a gazdáid is most még véletlenül se a szőrös végén találjátok magatokat.
sensei
2010. október 11. 21:06
"Magyarország nem áll olyan jól, hogy a drámai hatás kedvéért lemondjon egy nagyüzemről, amelynek nem is az a legfontosabb jellemzője, hogy munkát ad, hanem hogy versenyképes. A MAL európai piaci részesedése 12 %, a világpiacon 4 % - ezek óriási számok ahhoz képest, hogy mekkorák vagyunk." TótaWeisz! Ezt a problémát hiszem, hogy megoldják nálad nélkül...
atila68
2010. október 11. 19:43
"Ennek eredményeképp le is álltak az atomerőművek építésével, sőt törvénybe iktatták, hogy a meglévőket is mind be fogják zárni. " Hazudsz kicsihuszár!
atila68
2010. október 11. 19:42
Te olyan hülye vagy kicsihuszár, hogy nagyon! A kinevezett kormánybiztos elsődleges(!!!) feladata a termelés újraindítása. Legalább olvasd el a híreket ha már meg akarod mondani a tutit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!