Hosszú ideig félrevezettek

2010. szeptember 10. 16:17

Amikor Overdose egyértelmű jeleket adott, hogy nem tud futni, már nem volt mit tenni. Interjú.

2010. szeptember 10. 16:17
A baden-badeni verseny előtt nemvolt olyan érzése, hogy mégsem kellene elindítani a lovat?

De. Csak akkor már késő volt. Abban a pillanatban már a tulajdonos nem tud beleszólni a történésekbe. Amikor Overdose egyértelmű jeleket adott, hogy nem tud futni, már nem volt mit tenni, csak azért lehetett imádkozni, hogy esetleg a starternek legyen elege ebből a hercehurcából, és indítsa el a futamot nélküle. De hát ez nem történtmeg,ezis érthető,nemmerte felvállalni azt a felelősséget, hogy a legnagyobb sztár nélkül indítsa el a versenyt. Megtörtént az, ami – s az is kész csoda, hogy korábban 14 alkalommal veretlen tudott lenni –, de ezért még a lovat nemzetközi szinten nem írják le. A világon jelen pillanatban egyedül az amerikai Zenyatta veretlen, ez egy szuperkanca, amely 18 győzelemnél tart, mégsem ő vezeti a világranglistát, hanem olyan lovak, amelyek egyszer kikapnak, egyszer nyernek, de mindig rangos, értékes versenyekenvesznekrészt. (...)

Most, hogy Overdose már nem veretlen, változik a stratégia, amely szerint a versenyekre nevezik? Többé már nincs önökön az a nyomás, hogy mindenáron nyerniük kell, nagyobb rizikót is felvállalhatnak.

Soumillon is ezt mondta, hogy ha a ló egészséges, vállaljuk vele az október 3-i párizsi Group I-es megmérettetést. Az ilyen szintű lovakra az a jellemző, hogy egyszer nyernek, egyszer helyezettek, egyszer helyezetlenek, de mindig ott vannak a Group I-es versenyeken. Most már, hogy nem kimondottan csak a győzelem az elfogadható számára, könnyebb a részvétel a Group I-es kategóriában. De arról, hogy ezt vállaljuk-e, elsősorban a ló egészségi, edzettségi és kedélyállapota dönt. Leghamarább szeptember 15. és 20. között lehet választ adni a kérdésre, elindul-e Overdose Párizsban.

Most milyen állapotban van Overdose? Tényleg olyan levert, hogy nem akar dolgozni?

Ez az állítás nagyon-nagyon félrevezető. Nem akart kimenni dolgozni már Barbara idejében sem, de ebből semminemű következtetést nem kell levonni. Overdose makrancos. Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy egy másik ló mellett vezetjük be a pályára, mindenféle erőszak nélkül. Nemúgy, ahogyan Barbara tette – ha neki rakoncátlankodott, elkezdte rúgni a lovat, rángatni a fejét. Többeknek feltűnt, hogy Overdose-t most ketten vezetik, míg régebben Barbi egyedül vezette. Részben elővigyázatossági okokból van ez így, Overdose semmivel sem rakoncátlanabb, engedetlenebb, mint a régi időkben. Ráadásul a vele dolgozó fiú és a tréner fia vezeti, akiknek szívügyük Overdose, s az, hogy ők vezethetik a lovat, egyfajta jutalom az áldozatos munkájukért.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. szeptember 11. 06:32
Mikóczy úr, bennünket meg folyamatosam átvernek.
Autofocus
2010. szeptember 10. 23:56
Dózi igazi magyar ló. Előző életében NB I-es focista lehetett.
gudmen
2010. szeptember 10. 22:55
Valoban van párhuzam Koko és Overdose között, nagyon sok ember ebben az országban akkor szerette meg a profiboxot amikor Koko "elhozta" nekünk. Ugyanigy Overdose aki miatt sok ezren követik figyelemmel a magyar és a világ lósportját. Azt értem, hogy számunkra unszimpatikus emberek ellen szurkolunk de Overdose mit vétett?
fiksi
2010. szeptember 10. 22:15
Azért érdemes elgondolkodni néhány dologról. Overdose a semmiből jött és egy felvidéki magyar úgy döntött , hogy neki a legszebb ajándék, ha a lovát magyar színekben futtatja és a magyar himnusz szól a győzelmekkor. Ezután furcsa sajtót kap szlovákiában. Mint az alapcikkben olvasható mérgezés okozza a pata gyulladást. Kétszer. A tulajdonost a román ügyészség kommandóval letartóztatja egy még fogalmilag el sem követhető büncselekmény gyanújával. Román nemzetiségű és helyi viszonylatban "sztárügyvédnek" nevezhető védője azt nyilatkozza, hogy itt valami számára sem érthető magasabb összefüggésről van szó. Arról pedig még nem is beszéltünk ,hogy overdose futása egy párizsi futamon százmilliókról szólhat (euroban).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!