Egyszerűek

2010. szeptember 08. 14:22

A szakértelem mint bolsevista trükk kihalóban van, elérte a végzete: szükségtelenné vált, mert a kétharmad elég érv mindenre.

2010. szeptember 08. 14:22

„A Galamus olvasói közül minden bizonnyal csak keveseket érdekelne egy részletesebb elméleti fejtegetés a politikai döntéshozás és a tudomány kapcsolatáról, vagy a társadalomtudományok objektivitásáról, alkalmasságáról a társadalmi mérnökösködésre. A most nálunk is közölt nyílt levél azonban egy sajátos hazai helyzet gyümölcse. Szerzőjével szemben elkövetem azt az udvariatlanságot, hogy nem figyelemre méltó kérdéseivel foglalkozom, hanem azzal a helyzettel, amelynek terméke. A büntetőpolitikával foglalkozók jól ismerik azt a kiszolgáltatottságot, amit a büntetési rendszer, a büntetésvégrehajtás és a büntetőjog szűk látókörű ideologikus politikai cibálgatása hoz létre, ciklusról ciklusra, néha azon belül is. Ritkán hallgatták meg a szakemberek, kriminológusok, jogalkalmazók tapasztalatait, vagy ha igen, e meghallgatások hatása minimális volt. Sajátos kivétel ez alól a Gyurcsány-kormány bűnmegelőzési programja, az ártalomcsökkentésre, áldozatsegítésre és mediációra alapuló büntetőpolitika. De ez a terület különösen kiszolgáltatott a populizmus csábításainak, hiszen közvetlen kapcsolatban áll az egyik legfontosabb közjavunkkal és a felvilágosulatlan pánik gerjesztésére legalkalmasabb jelszóval, a közbiztonsággal.

A Fidesz egyszerű kormányzása ennek a logikának megfelelően működik és a kádereit is ennek megfelelően választja magának. A romlás viszonylag hamar érződik majd számos területen. Amiről azonban a minden bizonnyal tájékozott szakember által írt nyílt levél szól, sajátosan működő szféra. Azok a társadalmi károk, amelyeket egy esztelen szigorítás és irracionális büntetési rendszer okozhat, a társadalom olyan tereiben gyűlnek össze, ahol minimális az érdekek képviseletének esélye, ahol lényegében nincs civilizált önvédelem, olyan csoportokat súlyt, amelyeknek nincs hangjuk. A reakciók pedig további szigorításokra ösztökélik majd az egyre egyszerűbbé váló döntéshozókat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. szeptember 09. 10:44
Vissza László törvényeit, lopásért kézlevágást! Máshol is írtam már, hogy jogszociológusaink kissé meg vannak tévedve: vegyék már észre, hogy a jog azért van, hogy az emberek mindennapi életét segítse, koordinálja, többek között értékeit, életét, stb. megvédje. Magyarán: értünk van. Azaz nem egy önmagáért létező valami, amit cirógatni kell meg puszilgatni és akkor dorombol nekünk, meg ilyesmi. Egy eszköz. Magyarán, ha képtelen ellátni a funkcióját, akkor kukába vele. Mindegy, milyen törvény, ha nem biztosítja amit kell, akkor szar, ahogy van. Sajnos, a magyar törvények nagy része ilyen volt, és hiába voltak változások, indokolt a jelen idő. Fleck úr itt most éppen arról kesereg, hogy törvényt szigorítunk, "esztelen" módon, és ez milyen nagy baj. Szerintem meg az a baj, hogy az enyhébb modell nem működött, ez pedig egy olyan recept, aminek garantált hatása van. És nem a bűnelkövetők sorsán kellene sápitozni, ami maximum egy negatív élménnyel többet jelent, hiszen, úgy tudom, Magyarországon még nem kötelező bűnözni.
Tikva
2010. szeptember 08. 22:12
Ez is egy vélemény,bár kár volt leírni,mert olyan egyszerű, mint gatyán a fleck....
Kündü
2010. szeptember 08. 21:23
Kisköccsög, bemék hozzád a Tanszékre és PÉPPÉ VEREM AZT A KOPPER ZSIDÓ KOPONYKÁDAT! A szakértelem én vagyok.
atila68
2010. szeptember 08. 20:39
Minden napra jut egy galamus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!