Ahol megállt az idő

2010. szeptember 23. 07:28

Veresegyházat 1965 - felfogják, 1965?! - óta ugyanaz a személy vezeti: Pásztor Béla.

2010. szeptember 23. 07:28
„Veresegyházon valójában nem is kizökkent, hanem megállt az idő fogaskereke. A települést 1965 - felfogják, 1965?! - óta ugyanaz a személy vezeti: Pásztor Béla. A »szocializmus céljaival« mindig is egyetértő, de természetesen sosemvolt párttag '65-től tanácselnökként, '90-től pedig polgármesterként bábáskodik az egykoron falu, ma város felett. 1965. Ízlelgessük az évszámot. Két évvel a részleges amnesztia után, hárommal a nyersrezsői Új Gazdasági Mechanizmus előtt. Az ország teljhatalmú ura Kádár János, »reformkommunizmus« még sehol, s olyan politikai celebek triumfálnak a vérbe fojtott forradalom romjai felett, mint Dobi István, Kállai Gyula, Fock Jenő vagy Czinege Lajos. És persze Biszku Béla. 1965. Ugye érezzük a vidéki párttitkárok nyirkos, barátságtalan leheletét a tarkónkon? (...)

Pásztor nem volt képes ellenállni a szocializmus vezető erejének. És most nem a hülyeségre gondolok, hanem a mértéket nem tűrő hitelfelvételre. Nem ismert ebben a témában interregnumot: amit az ország eljátszott nagyban 1990 előtt és a 2000-es évek elejétől, azt ő folytatta kicsiben a '90-es években is. Jelenleg Veresegyház 20 évre előre 5 milliárd (más források szerint 6,2 milliárd - ez kb. a város éves költségvetése) forint értékben van eladósodva, korábban hitelfelvételből oldották meg a földvásárlásokat is, s mindezzel - a polgármester saját bevallása szerint - »a világ legeladósodottabb városává« váltak. Csak összehasonlításképp: a hírhedten legatyásodott Budapesten egy főre kb. 100 ezer, míg Veresegyházán 310-380 ezer forint adósság jut. Egy szó mint száz: Pásztor zseniálisan megágyazott majdani nimbuszának, s a település lakói évek múlva, ínséges időkben édes gondolatokkal adózhatnak majd egykori városvezetőjük emléke előtt: »hogy mennek most a dolgok... bezzeg a tanácselnök elvtárs alatt«.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hangyacsek
2010. szeptember 24. 10:31
Bocs, 1 zenei, egy fejlesztő, 3 sakkos és 3 ,,sima, az nyolc... nem mintha ez lenne a lényeg...
hangyacsek
2010. szeptember 24. 10:29
Hú, jól felhúztam magam!!! Csak ezért regisztráltam, hogy tudjak válaszolni erre a sok sületlenségre - hogy ne mondjam szebben -, amit itt a kedves kommentelők összehordtak. Veresi vagyok, születésem óta itt élek, így már elég régen testközelből látom, mi történik itt. Először is: felháborítónak tartom, hogy az újságírók (és még sokan mások) nem képesek helyesen leírni a településünk nevét. Veresegyház, és nem -háza!!! (Köszönöm annak, aki ezt kommentben szóvá tette.) Nem tudom, ki honnan szedte az információit a ,,kínai és arab gyerekekről", de tanítóként elmondhatom, hogy ebből egyetlen szó sem igaz. Évfolyamonként 7 osztály indul, egy zenei, egy fejlesztő, 3 sakktagozatos, és 3 ,,sima". Nálunk valóban fordított a tendencia, mint máshol az országban: itt egyre több a gyerek, nem pedig kevesebb. Ez a beköltözők miatt is van, de azért is, mert nálunk nem ritka a nagycsalád. (Mielőtt ezt a vádat is megkapnánk: NEM, NEM számottevő a kisebbségi családok száma, nem ezért van sok gyerek.) Valamiért úgy érzik az itt élők, hogy ez a város gyerekkel is élhető. Nem tudom, hány kommentelő dicsekedhet azzal, hogy a gyereke órarendbe illesztve ingyenes úszásoktatásban részesül, telente a helyi műjégpályán ingyenes korcsolyaoktatást kapnak, gyönyörű és korszerű iskolába járhatnak - természetesen mindezt egy önkormányzati iskolában. Nem állítom, hogy a polgármesterünk tökéletes, és nem örülök a város adósságállományának sem, de amíg épül és szépül a város, és jó itt élni, addig én megbízom a város DEMOKRATIKUSAN MEGVÁLASZTOTT vezetőségében, hogy az adósságállományt (is) kezelni tudják. Úgyhogy nagyon kérek mindenkit, ne sajnáljon annyira minket, veresieket - különösen ne légből kapott, valótlan információk alapján. Vagy esetleg savanyú a szőlő? Csak pár képet nézzetek meg Veresegyházról, az állatkertünkről (melyik ekkora városban van ilyen), a tavainkról, olvassatok a színvonalas, példaértékű, emberhez méltó és gördülékeny egészségügyi ellátásról stb, és az alapján alkossatok véleményt!
RAMBO
2010. szeptember 23. 16:35
Szerintem is borzasztó dolog, hogy Veresegyháza, Gödöllő és más Pest megyei településekre kitelepülnek koszos Budapestiek, kurvasok gyereket visznek oda, akikkel csak a baj van, és hogy lekössék a kis sohadékokat mindenféle judo- meg tánctanfolyamokat kell indítani nekik (Illyés Gyula 6! danos mester tart gyerekeknek foglalkozást), amikor ezt a pénz költhetnék mondjuk kopjafára és országzászlóra is. Veresegyház egy szaros kis porfészek volt (Gödöllővel egyetetemben, amit azért húztak a kastélyok és parkok) 20 évvel ezelőtt, ehez képest a két szomszéd vár egymással vetélkedve élhető kisvárossá növekedett, ahol nem iskolabezárásokról, hanem - mint az ide kommentelő agyhalottaktól megtudom: borzalmasan szörnyű módon - iskolabővítésekről hallani. Skandallum.
dusomoja
2010. szeptember 23. 13:16
Ja és dicséretképpen a szerzőnek: leglaább kétszer eltalálta Veresgyház nevét, ebből lett a Veresegyházon, de aztán megadta magát az elterjedt szokásnak, mely leVeresegyházázza a települést. Nehéz belátni, hogy nem minden ház háza...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!