Izrael készül a megelőző csapásra?

2010. július 23. 07:25

Mindenki tudja, hogy előbb-utóbb ismét az óvóhelyekre kényszerülnek a polgárok. Kérdés csak az, hogy mikor.

2010. július 23. 07:25
„Izrael az utóbbi években alaposan meggyengült és elszigetelődött a nemzetközi diplomácia terepén. Az öt évvel ezelőtti gázai egyoldalú kivonulás jótékony hatása mára köddé vált, a nagyvilág ismét az agresszort, a Dávidból Góliáttá vedlett középhatalmat látja a zsidó államban. Először a gázai háború, majd az azt követő Goldstone jelentés mért csapást az ország renoméjára, ezután a flottilla ügy rombolta tovább imázsát. Kétélű csapdában vergődik az izraeli vezetés már egy évtizede: ha a zsidó állam megmutatja katonai erejét, s ez áldozatokkal jár a túloldalon, akkor újra és újra az erő aránytalan alkalmazásának vádjával kell szembenéznie, ha viszont önmérsékletet tanúsít és nem felel a provokációkra, a Kaszam rakétákra vagy a blokád megtörésére indított segélyszállító hajók kihívására, akkor ellenfelei Izrael meggyengülésének, tehetetlenségének tudják be a helyzetet.
 

A hatékony diplomáciának egyrészt az elrettentés végett fitogtatnia kéne erejét az arab világ felé, másrészt folyamatosan bizonyítania kellene kompromisszum és áldozatkészségét a nyugat felé. A dimónai reaktorban előállított és felhalmozott, s nyilvánosan soha be nem vállalt atomtöltetek kiválóan szolgálták az elrettentés célját, de Izrael meggyengült diplomáciai helyzetében már a leghűbb szövetséges, az Egyesült Államok is a nemzetközi atomegyezményekhez való csatlakozást és Dimona nyilvános ellenőrzését kezdte lebegtetni.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. július 24. 00:30
Az a baj ezekkel a korszerű, scifi szerű fegyverekkel, hogy baromi drágák. Egy 10000 $-os rakétával szétlőni egy 500 $-os kalyibát, maga a vereség. Ezért állunk vesztésre Afganisztánban.
Árvíz miatt zárva
2010. július 23. 18:51
ja, :)
Árvíz miatt zárva
2010. július 23. 18:44
vezettem 72-est , ültem mi-24-esben :))
advocaat
2010. július 23. 17:27
Ha "megelőző csapás" lesz, úgy azt IRÁN méri a hihetetlenül elszemtelenedett zsidó mini-államra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!