Hol a cenzor mostanában?

2010. július 03. 15:11

Az új médiatörvény sok mindent megtehet. Sok mindent meg is kell tennie a nemzeti értékek védelme, gyarapítása és népszerűsítése érdekében.

2010. július 03. 15:11

„A rendszerváltás első lázas korszakában sok mindenbe belefogott a hazai értelmiség, azt a kérdést azonban azóta sem igen merte feltenni magának, hogy e sok mindenből hány befejezett, ma is vállalható munka született. Óvatosságunk egyik lehetséges magyarázata, hogy a lelkünk mélyén sejtjük a lehangoló választ: az elmúlt húsz év alatt nem is olyan sok maradandó érték született minálunk… Hogyan is születhetett volna, az a kontraszelekció, amely világunkat megfertőzte, több tehetséget tett tönkre, mint ahányat – véletlenszerűen – érvényesülni engedett.

Az ilyesfajta vér- és talentumveszteségből nem könnyű kigyógyulni. Amikor már az unoka sem a nagypapa Szocialista Hazáért-érdemrendjének, az apuka KISZ-, párt- vagy besúgói érdemeinek a következtében kerül be az egyetemre, hanem a saját teljesítménye alapján, mifelénk csak akkor érdemes egészséges szellemi életről beszélni. 

Amikor Koltay Gábor a Magna Hungariát felkutató szerzetesről négyrészes tévésorozatot forgatott, amikor a honfoglaló magyarok történetét mozgóképesítette, amikor a Szent Korona-tant népszerűsítette, nem sok szakavatott segéderőre támaszkodhatott. Kodolányi 1938-ban írt nagyregényére, Nemeskürty István forgatókönyvére, szerény filmes előéletére… Azóta sokan a szemére vetették, hogy trilógiájának a nemzeti összefogás szükségességéről szóló ideológiai üzenetét ügyetlenül közvetítette. A Metropolis ezúttal semmit nem hánytorgat fel neki, szétesett korszakokat szétesett filmek révén megjelenítő filmekről ír az ifjú szerző. Aki azonban az idősebb korosztályhoz tartozik, főleg azt siratja, hogy a mi történelmünk fehér foltjai továbbra is fehér foltok maradnak, miközben más nációk históriájáról a legapróbb részletekig minden megtudható.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. július 03. 19:21
Butaság, hogy más népek történelméről minden megtudható, csak sokan pofátlanul költenek hozzá. Ez tudományos szempontból negatív, nemzeti szempontból valahol mégis csak pozitív, mert öntudatot, biztonságérzetet ad. Ami viszont a sajátunk, az egy olyan "progresszív" baloldal volt, ami a történelmi sikereinket is összemosta a meseköltéssel. Ennyire hülyék csak nálunk termettek.
No_Sol
2010. július 03. 19:15
A történelem objektív és színvonalas feldolgozásához a legnagyobb segítséget az nyújtaná, ha nem Koltay kapna állami pénzen filmeket. Az ő munkásságát pedig itt kéne majd kitárgyalani: http://zskategoria.blog.hu/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!