Gyűlöletbeszéd: Most kell a tiltás!

2010. június 30. 09:04

A fő veszély 2010-ben egyértelműen a szélsőjobboldal előrenyomulása.

2010. június 30. 09:04
„Révész Sándor A bumeráng című publicisztikájában ismét kifejti: nem ért egyet a holokauszttagadás törvényi tiltásával és semmilyen hasonló, szimbolikus törvénykezéssel. Nem ért egyet ugyanakkor azokkal sem, akik a Fidesz–KDNP hatalomra kerülése után megszavazott, a tiltást a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneire is kiterjesztő módosítás szövegét támadják. »A módosítás szövege feddhetetlen« – írja. Csakhogy, szerinte nagyobb baj van itt: a módosítás mögött álló sötét szándék érvényesült.

Mégpedig azért, mert az új törvény azonos minőségként kezeli a második világháborúban szemben álló két felet. A XX. század fő tanulsága azonban éppen azért érvényes mindmáig, mert abban a nagy háborúban kialakult szövetség sikere bebizonyította: a nácizmust le kellett verni, és ebben a harcban a demokratikus, piacgazdaságon alapuló rendszereknek »megérte« összefogni még egy népirtó, totalitárius diktatúrával is. (...)

A tanulság tehát szerintem az, hogy minden korszakban a realitásoknak megfelelően kell elemeznünk és felismernünk, honnan fenyegeti a demokratikus rendszert a fő veszély. Aki azt állítja, 2010-ben a nácizmus örökösei és a bolsevik szellemű szabadságellenes mozgalmak azonos dinamikával, azonos fenyegető potenciállal vannak jelen a magyar közéletben, az tudatosan, vagy tévedésből, de a pimaszul nyomuló nyilas-hungarista szélsőjobboldalt védelmezi, és a demokratikus erők összefogását teszi lehetetlenné. Ám fordulhat egyszer még úgy is a helyzet, hogy egy veszélyesen megerősödő szélsőballal szemben kell összeszednünk magunkat. (...)

Nem az a feladata egy ilyen szimbolikus korlátot emelő törvénynek, hogy »megoldja« a szélsőjobboldali fenyegetés problémáját. A feladat nem más, mint megmutatni, honnan jön a fő veszély jelenleg, és jelezni, hogy a köztársaság elszánta magát az önvédelemre. A törvény megszületése önmagában hordozza az üzenetet, és ezt a civil társadalomnak kell felerősítenie. A munka elvégzésének fő terhe továbbra is a közélet szereplőié. A fő veszély pedig 2010-ben egyértelműen a szélsőjobboldal előrenyomulása. Éppen ezért egyetértek azzal, hogy nagy hiba volt a Fidesz–KDNP által áterőltetett módosítás, amely egy jelenleg nem létező veszély elleni önvédelem elemét építette be a törvénybe, a kommunista rendszer bűneinek mentegetőire is kiterjesztve a tiltást.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebastian Knight
2010. június 30. 15:17
Ne mismásoljunk, MINDIG a nemzetiszocializmus előrenyomulása a legnagyobb probléma.
Nhalasz9
2010. június 30. 13:56
2010-ben az a gáz, hogy az MSZ(M)P még mindig a parlamentben van!
quodlibet
2010. június 30. 13:38
Tökéletesen igaza van, csak az antiszemitáknak nem tetszik.
drienovác
2010. június 30. 12:04
egyelőre nem a szélsőjobb van beépülve mindenhova az igazságszolgáltatástól a sportszövetégekig, hanem a szélsőbal ergo a nagyobb veszély középről nézvést a szélsőbal persze, a szélsőbal szempontjából a szélsőjobb....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!