Cigányozzon-e a cigányvajda?

2010. június 21. 08:37

A cigányoknak ne fajgyűlölők mondják meg, mit kell megváltoztatniuk. A cigányok, ha van józan eszük, nem ellenségeiktől várják az útmutatást.

2010. június 21. 08:37
„Az Orbán Viktor által Ózdra szervezett »nemzeti konzultáción« lendületes felszólalással vétette magát észre Lakatos Attila »borsodi cigányvajda«. Nem először mondta el, hogy nem hajlandó kerülni a »cigánybűnözés« kifejezést. A »vajda« megismételte, hogy ha bizonyos területeken az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények óriási többségét cigányok követik el, azt így kell megnevezni. (...)

A találkozón, majd az utána adott sajtónyilatkozatban is (ATV, Egyenes beszéd) jól ismert habitusával mondta el: elsősorban a gyermekeik iskoláztatására nem figyelő, összeférhetetlen cigányok felelőssége érdekli. Ózdon is a cigányság tennivalóit sorolta. Mondanivalóját nem árnyalta, nem törődött a politikai korrektség normáival. Röviden: a »cigányvajda« cigányozott… (...)

A cigányoknak ne fajgyűlölők mondják meg, mit kell megváltoztatniuk. A cigányok, ha van józan eszük, nem ellenségeiktől várják az útmutatást. Égető szükség van viszont olyan cigány vezetőkre, akik nyíltan, egyértelműen szólnak cigány honfitársainknak, ha szükséges. (...)

Nem mindegy persze, hogy a szorongatott, megvetett kisebbség környezete hogyan válaszol a hiteles önbírálatra. Jelen esetben a magyar cigányságra kígyót-békát kiabáló magyar közvélemény válasza döntő jelentőségű. A lehető legrosszabb reakció farkasörömmel fogadni, sőt még tódítani is a cigányokról elhangzó negatívumokat. Az egészséges társadalomnak ebben is meg kell keresnie a mértéket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. június 21. 23:50
Cigányozzon-e a cigányvajda? Igen, mondja ki az igazat, az jobb kindulási alap, mindkét fél számára. Az épitöiparban vannak tapasztalataim , ahol megtalálhatók a cigány emberek mindkét fajtája. Ebből , kb húsz százalék ami teljesen tisztességes , szorgalmas, bármi munkát amit meg tud csinálni, rá lehet bízni, és nem lop. A másik nyolcvan százalék, hanyag naplopó, lapát támasztó , tolvaj. De oly mértékben tolvaj, hogy ha hozzáférne , ellopná a szivritmus szabályzódat is. :-) Az , hogy az uj lakásokban lelopják a csaptelepeket, az egy dolog,- de például ha a konnektor dobozokból, kilóg húsz centi, réz villanyvezeték, akkor tőben levágják, mert a rézért, kapnak majd pár fillért. Igy az egész lakás vezetékeit, újra lehet majd behúzni, mert ez nem javítható- sehogy. Lehet egy cigány jó haver, de ha vita van két cigány között, ha egy magyar igazságot akar tenni, biztos hogy a magyarnak esnek mind ketten. Soha ne állj két cigány közzé. Kádár rendszere ilyen szempontból jó volt mert a rendőrők bárkit, gond nélkül szarrá vertek a kapitányságon. (elesett a lépcsőn.) A cigányok az erőből értenek, és be tudnak a szigorú rendbe illeszkedni. Tudtok egyetlenegy cigány katonáról aki felpofozta volna a századosát? Nem- egy sem volt. Akkor ha most Pintér stabil és állandó erőt mutat, ami mindig és mindenkor jelen van, jön a börtön- jön a verés, akkor vidéken is rend lesz. A ballib nevelt belőlük tudatosan, egy segélyen élő lumpenréteget, mert igy magához akarta kötni Öket. Tisztelet a kivételnek. Mert van ilyen is. Egy zenész cigány, sohasem megy el uborkát lopni.
tewton
2010. június 21. 13:19
két kérdés. 1. "A cigányok, ha van józan eszük, nem ellenségeiktől várják az útmutatást." van? 600 éve bizonyíthattak volna. 2. "Cigányozzon-e a cigányvajda?" magyarozzon-e Esterházy?
trust
2010. június 21. 12:42
"A cigányok, ha van józan eszük, nem ellenségeiktől várják az útmutatást." Jó, akkor ki az ellenség, ki a cigány honfitárs? Ellenség a vajda, ne mondja, tisztelt cikkíró, a Kolompár Orbán, aki ellopta a lóvét, amit felvett a cigányok felzárkóztatására, majd autót vett, nyaralt meg jól élt belőle. A balatoni nyaralót is arra használta, hogy csibész bandájával együtt jól érezzék magukat, a roma gyerekek meg nézhették, hogy ők milyen jól élnek. Erről papoljon újságíró, mert ez is megér egy misét.
drienovác
2010. június 21. 11:30
hogy jövünk mi ahhoz, hogy a cigányt cigánynak nevezzük? nem kéne lassan abbahagyni ezt a baromságot? minek hívjuk őket, indomagyaroknak? a roma csak a férfit jelöli közülük, így nyilvánvalóan helytelen roma nőkről, lányokról beszélni egyébként, ha annyira szar lett volna nekik a magyarokkal, valószínűleg nem telepedtek volna meg, hanem szépen továbbvándorolnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!