A Ferencvárost legyőző paksi csodakapus a Mandinernek: Kettyós vagyok, ezzel együtt kell élni!

2024. május 16. 15:08

Szappanos Péter parádézott a Magyar Kupa döntőjében és sziporkázott az újságírók gyűrűjében. A 33 éves labdarúgó rögös utat tett meg addig, hogy hős legyen. Erről is beszélt lapunknak, s arról, hogy Varga Barnabás kivédett büntetője és több megfogott ziccer helyett mit tart szakmailag a legfontosabbnak.

2024. május 16. 15:08
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/Paksi FC

***

Története első Magyar Kupa-győzelmét aratta a paksi labdarúgócsapat. A 2006 óta az élvonalban szereplő tolnai klub filmbe illő módon múlta felül a rekordgyőztes, aktuális magyar bajnok Ferencvárost. Sokáig emberhátrányban játszott Bognár György csapata, amely átvészelte a nehéz időszakot, majd kiegyenlítődött a létszám, a hosszabbításban pedig két gólt szerezett (2-0). A „Magyar Csapat” – ahogy aposztrofálja magát a légiósokat nem alkalmazó Paksi FC – kivívta a szurkolók elismerését, még a legnépszerűbb klub, a Fradi drukkerei is megtapsolták a közel telt házas (51 ezer néző) Puskás Arénában. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Extázisban a kapuban

A döntő hőse Szappanos Péter volt. A 33 éves válogatott kapus büntetőt, ziccereket védett, s magabiztosságot adott a társainak.

„Óriási küzdelem volt, szerencsére jól alakult számunkra. Hatalmas csapategységről tettünk tanúbizonyságot! Külön örülök neki, hogy az én szempontomból is jól alakult a mérkőzés: nagyon sok védéssel tudtam hozzájárulni. Kapusszakmai szempontból 

nekem fontos volt a kirúgások és beadásokra való kijövetel. Az is nagyon tudja építeni a kapus önbizalmát, amiből nem volt hiány. Kerek volt az egész”

 – értékelt lapunknak, majd arra a felvetésünkre is reagált, látva a fanatizmusát, nem kellene-e elmeorvoshoz mennie.

„A közvetlen környezetem tudja, hogy mennyire vagyok kettyós, úgyhogy ezzel együtt kell élni! A kapusoknak meg kell lenni annak a flúgosságnak, hogy míg mások elfordulnak egy akár 100 km/órás sebességű lövéstől, nekünk nyitott szemmel kell elé tartani az arcunkat. Ez egy ilyen sport és poszt, ilyenkor tudja azt visszaadni, hogy sokszor a kapussors hálátlan.”

Küzdelem, hit

Szappanos Péter nehéz úton jutott el odáig, hogy egyáltalán NB I-es kapus lehessen (Mezőkövesd, Honvéd, Paks), hiszen több mint 100 mérkőzésen a másodosztályban szerepelt Zalaegerszegen. Onnan küzdötte fel magát a legjobbak közé, s most már ott tart, hogy a Magyar Kupa döntő legjobbjának is megválasztották, a bajnokságban biztosan érmes lesz, s nemzetközi kupaszereplő, valamint bekerült a magyar válogatott Európa-bajnoki keretébe Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mellé. Pedig tél végén sérüléssel bajlódott, egykori csapata, a Zalaegerszeg ellen pedig bakizott.

Kedden lekerült rólam egy kisebb teher azzal, hogy Marco Rossi felolvasta a nevemet mint a 26-os, utazókeret tagja.

 Nem szeretnék mártírkodni, de rengeteg álmatlan éjszaka, munka és az utolsó utáni belevetett hitem abba, hogy sikerülhet.

 Ha esetleg mégsem, akkor megtettem mindent, nem rajtam múlt. Amikor nehezebb napok vannak, és nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnéd, csinálni kell a dolgod, lehajtott fejjel követni a szabályaidat. Ez a kupadöntő egy elégtétel, visszaigazolás a számomra.”

Irány a pódium a kislányaival – Szappanos Pétert szerettei is elkísérték a nagy napon
Fotó: Facebook/MLSZ/Barbara Gabriella

Emlék a vitrinben

Érdekesség, hogy a Jászberényből indul kapus megfordult a Ferencváros utánpótlásában is. Ebben a kupasorozatban mindössze 3 mérkőzésen szerepelt, s egyetlenen nem kapott gólt – a döntőn. A Puskás arénában, ahol először lett felnőttválogatott 2022 novemberében, kivédte Varga Barnabás tizenegyesét, valamint számos olyan mentése volt, ami láttán nem hittek a szemüknek a szurkolók. Korábbi csapata, a Honvéd elleni tizenegyespárbajban is ő volt a nyerőember. A finálé utáni kislányai Paks-mezben türelmetlenül várták az édesapjukat, akivel minden újságíró beszélni akart – nagy napja volt! Készségesen válaszolt a kérdések áradatára, de kapuskesztyűjét féltve őrizte.

„Az ilyen ereklyék fontosak, ezt elteszem emlékbe. Nagyon sokszor ki szoktam dobni a szurkolóknak a mezemet és a kapuskesztyűimet, szerencsére van rá lehetőség. 

Általában gyerekeknek szoktam adni, de megmondom őszintén, ez sokat fog jelenteni, bekerül a vitrinbe a többi közé” 

– mondta a Mandinernek Szappanos Péter, aki tökéletes teljesítményt nyújtott a története első Magyar Kupa-sikerét arató Paks kapujában. Egyúttal jelezte, hogy – bár a sorban ketten is előtte állnak a nemzeti csapatban – bármikor lehet rá számítani.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­­k­­­e­­­l­d­ ­a­­ ­­s­­­z­e­­x­­i­­ ­p­u­n­c­­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
tikkadt-szocske
2024. május 16. 16:33
1. A jó kapusnak szerencséje van 2. Tizenegyest nem lehet jól védeni, csak rosszul rúgni. ( Vitray Tamás ) Amúgy gratula a Paksnak.
Kétes
2024. május 16. 16:28
Mire 100 éves lesz Szappanos lesz a világ legjobb kapusa és a Real Madridban fog védeni!
hátakkor
2024. május 16. 16:14
Minden ziccert a kapusba rúgtak, miközben a kapu ajtó-ablak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!