Többször nem érték el az ellenőrök a vívót, elúszhat számára az olimpia

2024. április 04. 16:00

Ez már doppingvétségnek minősül.

2024. április 04. 16:00

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Nemzet úgy értesült, doppingvétség gyanúja merült fel egy olyan magyar vívóval szemben, aki éremesélyesként indulhatna a párizsi olimpián.

Nem arról van szó, hogy a sportoló pozitív doppingmintát szolgáltatott volna, viszont 12 hónapon belül három esetben is előfordult, hogy 

az ellenőrök nem érték el a holléti nyilvántartása szerint általa megadott helyen és „ráérési időben”, 

ami már doppingvétségnek számít – ismertette a lap.

Hozzátették, hogy ugyanakkor 

ez még nem jelent automatikusan eltiltást,

 tavaly a budapesti atlétikai világbajnokság előtt a női 100 méteres gátfutás világcsúcstartója, a nigériai Tobi Amusan ugyanilyen helyzetbe került, de felmentették, és így rajthoz állhatott a vb-n.

Emlékezetes, hogy a  nigériai futónő, – aki a 2022-es eugene-i atlétikai világbajnokságon 12,12 másodpercre javította a női 100 méteres gátfutás világcsúcsát – a 2023 július 18-i székesfehérvári Gyulai Memorial után egy nappal az Instagram-oldalán bejelentette, hogy a doppingszabályok megsértésével gyanúsítják, mondván, hogy 

12 hónapon belül három alkalommal is elmulasztotta a doppingellenőrzést. 

Ám azt tagadta, hogy teljesítményfokozó szert használt volna. 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) közölte, hogy Tobi Amusan neve felkerült a világbajnokság elfogadott nevezésű sportolók listájára, de még a vb rajtja előtt tisztáznia kell magát. Mivel ez megtörtént, így Amusan versenyzési engedélye ideiglenes felfüggesztését feloldották, a vb-címvédő világcsúcstartó rajthoz állhat a vb-n. Azonban végül 

Budapesten a hatodik hellyel kellett beérnie.

Mit jelent pontosan a holléti nyilvántartás?

A Magyar Nemzet idézte a Magyar Antidopping Csoportot, melynek honlapján részletes tájékoztatás érhető el arról, mit jelent a holléti nyilvántartás. Az elsődleges nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolók – olimpiai kerettagok esetében természetesen erről van szó – negyedévente kötelesek tájékoztatást adni az ADAMS rendszerben a rendszeres tevékenységükről, a versenynaptárukról, az éjszakai szállásukról, és 

naponta 60 perc „ráérési” időt kell megadniuk, amikor a doppingellenőrök rendelkezésére állnak.

Problémát okozhat a nem beazonosítható lakcím, de a kapucsengő meghibásodása is, mert a helyszínre vezényelt doppingellenőrök – tekintettel a doppingellenőrzés előre be nem jelentett jellegére – fő szabály szerint a keresett sportolót telefonon nem hívhatják.

Egy- vagy kétéves eltiltást is jelenthet a háromszori „igazolatban”

Amennyiben tizenkét hónapon belül csak kétszer fordul elő, hogy nem jön össze a „találkozó” a sportoló és az ellenőrök között, semmi probléma nincs, 

ha viszont háromszor, akkor az már doppingvétségnek minősül, és kétéves, kivételes esetben egyéves eltiltást von maga után.

 Kivéve, ha a sportoló tudja bizonyítani, hogy ő nem hibázott.

A Vívószövetség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben

A lap kereste a Magyar Vívószövetséget (MVSZ) is a történtek miatt.

A Szövetség kommunikációs igazgatója, Szetey András, miután meghallgatta a kérdésüket, öt perc türelmet kért,majd visszahívást ígért. 

Ez meg is történt, melyből kiderült, MVSZ egyelőre nem kíván tájékoztatást adni – közölte a Magyar Nemzet.

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­ö­­g­­ö­­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­­­o­­­k­­ ­v­á­r­­n­­­a­­k­­­ ­­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
hátakkor
2024. április 04. 18:49
Vívó mit dobhat, amitől jobban vív??
Reszelő Aladár
2024. április 04. 17:12
Remek. A kérdés csak az, hogy 1-1 "igazolatlan hiányzás" alkalom után ha találkoznak, ellenőrzik és negatív, akkor újraindul a számláló vagy ez egy ilyen 1-én tiszta, 2-án nem találták, 3-án megint tiszta, tehát bűnös? Értem én, hogy sok simlis van a sportban, de itt végső a doppingellenes küzdelem a sportoló egészsége és a jogosulatlan előnyról szól. Ha minden vizsgálat eredménye negatív, akkor pontosan a fenti kettő közül melyik sérül?
bagoly-29
2024. április 04. 16:24
Őrület! Honnan a francból tudhatnád előre, hogy nem következik be váratlan esemény, ami miatt nem lehetsz ott s akkor ahol jelezted előre? Ráadásul ha az ellenőrök is hibázhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!