Ez ám a nagy szám! Kiderült, mennyit keresnek a magyar futballisták

2024. március 24. 06:04

Tavaly tovább nőttek a labdarúgók fizetései Magyarországon. Neves sportközgazdásszal jártuk körbe a témát.

2024. március 24. 06:04
FERENCVÁROSI TC
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

„Horrorpénz, amit ezek kapnak!”; „Inkább a gyárban dolgoznának!”; „Túlfizetett botlábúak! Nincsenek arányban a milliók a teljesítménnyel!” – hányszor hallottunk ezeket a kritikákat az elmúlt években a magyar klubokban játszó focistákkal szemben? Vitathatatlan, hogy az első osztályú labdarúgók keresete a sokszorosa a magyar átlagbérnek. A látottak azonban a legtöbbször nem tükrözik ennek a kiemelkedő juttatásnak az okát. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legfrissebb pénzügyi jelentése szerint már 4,5 millió forint a havi átlagfizetés a magyar NB I-ben. Ami vallóban szép pénz, kényelmesen el lehet éldegélni belőle – mondhatnánk, de azért ez a szám mégsem a valós képet mutatja Szabados Gábor szerint. Az ismert sportközgazdász állítja, nagyok a különbségek az első osztályban a fizetésekben.

„A Ferencvárosban, akik hétről hétre játéklehetőséget kapnak, mindenkinek jóval több a fizetése havonta négy és fél millió forintnál. Ennél sokkal nagyobb pénzek is vannak, s ez húzza fel tulajdonképpen az átlagot. 

Ugyanakkor például a Kecskemétben, meg több NB I-es csapatban senki sem keres ennyit. Szóval, elég nagy a szórás a bérekben. Az viszont tény, hogy egy millió forint alatt nincs fizetés sehol az első osztályban. Rendre felmerül, hogy ezek az pénzek arányban vannak-e a teljesítménnyel. Nos, a helyzet az, hogy ez egy olyan munka, amire még mindig sok embert kíváncsi Magyarországon, így nagyok a bevételek is, de persze azért azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, állami pénzek még mindig érkeznek a magyar futballba. Jól élnek nálunk a labdarúgók, rendesen megfizetik őket, ám Nyugat-Európához képest még mindig kevesebb, amit kapnak, igaz, a színvonal is gyengébb” – jelentette ki Szabados.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint még mindig sokan kíváncsiak itthon a labdarúgásra 
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Sahab Zahedi keresett a legjobban

Az előző bajnokságban a magyar csapatok összesen évi 99 millió eurót (39,1 milliárd Ft) költöttek fizetésekre. Az UEFA 2021/22-es idényére vonatkozó jelentésében a hazai klubok még csak 93 millió eurót (36,73 milliárd Ft) fordítottak a játékosok bérére, vagyis a havi átlagfizetés nem haladta meg a 4 millió forintot, egészen pontosan 3,8 millió forint volt. Egy év elteltével ez felkúszott 4,5 millióra. Az a kimutatásból nem derült ki, hol és mennyivel nőttek a fizetések, de sejthető, hogy a nagy kluboknál ugrottak feljebb a bérek. 

A 2022/23-as idényben 24 millió forint volt a legmagasabb havi fizetés a magyar bajnokságban, az iráni Sahab Zahedi, a Puskás Akadémia játékosa keresett ennyit.

 Zahedi azóta elhagyta az NB I-et, és visszatért hazájába, jelenleg a Persepolis FC labdarúgója.

„Nehéz jó szívvel azt mondani, hogy megér ennyit a futballisták produkciója, amit hétről hétre bemutatnak. Tisztán piaci alapon nem lennének ekkora fizetések nálunk. A magyar klubok közül a Ferencváros az egyetlen, amelynek komoly bevételei vannak a piacról. A Fradi rendre ott van a nemzetközi kupák csoportkörében ősszel, és mostanában már tavasszal is. Az UEFA-tól komoly bevétele származik, valamint a szponzoroktól és a jegybevételekből is szép pénz folyik be a kasszájába. Itthon ez kiugró, de látni kell azt is, hogy nemzetközi szinten ez csak a középmezőny alja. A hazai egyesületek közül a Fehérvárnak lett volna esélye felvenni a versenyt az FTC-vel, az anyagi háttere hasonló volt, s egy ideig tartotta is a lepést, de a tudás elfogyott, nem volt megfelelő a szakmai munka” – vélte a sportközgazdász.

ZAHEDI, Sahab
A felcsúti Sahab Zahedi gólöröme a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Kisvárda-Puskás Akadémia mérkőzésen a kisvárdai Várkerti Stadionban 2023. április 1-jén 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Újpest lehet a Fradi kihívója az NB I-ben

A tulajdonosváltás után, a Molnak köszönhetően most az Újpestnek lesz lehetősége a zöld-fehérek szintjére jutni, bár Szabados szerint ez nem fog gyorsan menni.

„Az Újpestnek nagyon mélyről kell építkeznie, nem két–három év lesz mire a Fradi kihívója lehet itthon. 

Ahogy hallom, az anyagi háttér megvan, de ez nem elég, a megfelelő szakemberek megtalálása az adott helyekre nem egyszerű. A zöld-fehéreknél is nyolc-tíz évbe telt, mire a mai szintre eljutottak. Nagyjából a Rebrov-korszaktól datálhatjuk a csapat sikerszériáját. A liláknál talán kevesebb idő kell ehhez, de nem biztos, és közben folyamatosan lapátolni kell a pénzt a csapatba” – vélte a gazdasági szakember. 

Egyébként régiós összehasonlításban kifejezetten magasak a labdarúgók bérei minálunk, a környező országok közül csak a lengyel (115 millió euró) és az osztrák (157 millió euró) kluboknál jobbak a fizetések. Az NB I-ben jobban lehet keresni, mint a horvát (81 millió), a cseh (77 millió), a román (73 millió) és a szerb (63 millió) csapatoknál. Az évek alatt a magyar első osztályú Európa top 20 bajnokságába küzdötte fel magát, már ami a fizetéseket illeti.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:30
🍓 ️ ­A­ ­d­­ö­­g­­ö­­s­ ­­­l­á­­­n­­y­o­k­­­ ­­v­á­­­r­­­n­­a­­­k­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
BCMVML
2024. március 25. 17:50
Mit is mondott Puskás Öcsi? "Kis pénz, kis foci..." Amúgy kb. 35-40 éves korukig kell megkeresniük azt, amiből majd később megélnek. Ha szerencséjük van, és ha kivételesen jó játékosok, ez összejön. Esetleg még edző, vagy más sportszakember is lehet belőlük, de az viszonylag ritkán fordul elő.
Unknown
2024. március 25. 06:25
Nyugat-Európához képest az emberek 95%-a rosszabbul keres. Nem értem, miért a lüke focisták bére érje el azt a szintet?
GrumpyGerald
2024. március 24. 20:36
Pongyola dolog úgy beszélni fizetésről, hogy nem hangzik el, nettó vagy bruttó? Érdemes bruttóban gondolkozni, hisz a nettót egyéni változók is meghatározzák, így az egy képlékeny szám. Az említett (vélhetően bruttó) 1-1,5 millió Ft a vidéki NB I.-es csapatoknál pl. egyáltalán nem egy elszállt fizetés, sőt. Mondjuk abból marad úgy kb. 665 - 995ezer között nettóban. Ugye senki sem felejti el azt az apróságot pl, hogy nagyjából az életével játszik minden élsportoló? Egy ütközés, egy rosszul eltaláló bomba olyan sérülést tud okozni, amit kevesen vállalnának be, mint valós kockázati tényezőt. Persze ezen kívül egy sor dolgot fel lehetne sorolni, pl. hogy az élsportoló hamar kiöregszik, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!