Sportközgazdász: Pozitívabb a közhangulat az olimpia kapcsán

2023. szeptember 28. 22:51

„Érdemes arról elgondolkoznia a magyar társadalomnak, hogy belevágjunk-e egy ilyen hosszú pályázati procedúrába”, mondta Dénes Ferenc.

2023. szeptember 28. 22:51
Olympic Rings at the Paris City Hall

Andrzej Duda, Lengyelország államfője szerdán bejelentette, hogy Lengyelország pályázik a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára, ahol eddig csak Mexikó és Indonézia mutatta be hivatalosan a jelentkezését – olvasható az Infostart-on. 

A lengyelek olimpiai pályázata

A sportközgazdász Dénes Ferenc szerint Lengyelország jó eséllyel pályázhat az olimpia megrendezésére, mivel egy meghatározó kelet-európai ország, gazdag sportmúlttal és komoly sportfejlesztésekkel az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor a legutóbbi tendencia szerint a világversenyeket általában metropoliszok nyerik meg, például Los Angeles 2028-ban, Brisbane pedig 2032-ben. 

A gazdasági kérdésre válaszolva Dénes Ferenc úgy véli, hogy 

méretben Lengyelország alkalmas lenne az olimpia megrendezésére, de a gazdasági helyzetét 13 év múlva nehéz megjósolni. 

A szakértő azt is kiemelte, hogy az olimpia rendezésekor a nemzetközi politika is szerepet játszik, és a következő években az is befolyásolhatja, hogy Kelet-Európa vagy más régiók erősödnek-e a világpolitikában. A szakértő megerősítette, hogy ha egy város a kelet-közép-európai térségben olimpiát rendez, akkor utána legalább 50 évnek el kell(ene) telnie, mire egy másik régióbeli sikeresen pályázhat. 

Jelenleg hivatalosan csak Mexikó és Indonézia pályázott 2036-ra, de spekulációk szerint más országok is érdeklődnek. 

Magyarország és az Olimpia

Dénes Ferenc azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak érdemes lenne-e beszállnia a versenybe, azt mondta, hogy ezen „már túl vagyunk”.

Úgy véli, hogy már megindult felelős politikusokban, döntéshozókban egyfajta gondolkodás, aminek fontos kimenetele lesz, hogy a magyar társadalom partner lesz-e egy olimpiai rendezési pályázatban.

Személy szerint úgy érzi, a korábbi pályázattal ellentétben 

most sokkal pozitívabb a közhangulat, és a kormányzat is kifejezetten jól kommunikál ez ügyben. 

Azt is hozzátette, hogy: 

Igen, érdemes arról elgondolkoznia a magyar társadalomnak, hogy belevágjunk-e egy ilyen hosszú pályázati procedúrába és esetleg később egy rendezési folyamatba” 

Nyitókép: MUSTAFA YALCIN

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. szeptember 29. 16:27
Ha valaki akar olimpiát rendezni csinálja saját pénzbő, ne az én adómvól
Zsolakomarom
2023. szeptember 29. 11:55
mar kajara sincs penz, ilyen kisker visszaeses se bokros alatt, se gyurcsanyi alatt nem volt.... ...sportkozgazdasz: a nep egyre jobban akarja az olimpiat LoL
lauderstenonis-2
2023. szeptember 29. 11:39
Nagyon egyszerű a helyzet. Ha olimpiát szeretnének rendezni, akkor tessék kiírni egy népszavazást. És ha a többség szeretne olimpiát, akkor lehet nekiállni a pályázatnak.
fideath-7
2023. szeptember 29. 09:58
Vajon miből olvasta ki ezt a "sokkal pozitívabb közhangulatot"? De tényleg, milyen adat alapján? Milyen visszajelzés alapján?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!