Gulácsi Péter bejátszotta magát a Bayern München elleni kezdőcsapatba?

2023. szeptember 28. 06:49

A sérülés már a múlté, a magabiztosság megmaradt. Győztes kupameccsen tért vissza klubcsapatába nemzeti együttesünk első számú kapusa.

2023. szeptember 28. 06:49
Glasgow, 2022. május 6.
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa a labdarúgó Európa-liga Glasgow Rangers - RB Leipzig elõdöntõjének visszavágó mérkõzésén Glasgowban 2022. május 5-én.
MTI/EPA/Robert Perry

Közel egy év után újra pályára lépett tétmérkőzésen Gulácsi Péter, a német labdarúgó-bajnokságban szereplő RB Leipzig magyar kapusa. A 33 éves hálóőr tavaly októberben, a skót Celtic Glasgow elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen térdszalagszakadást szenvedett, azóta nem is lépett pályára, a kispadra azonban már le tudott ülni. Az 51-szeres magyar válogatott klasszis szerdán a kezdőcsapat tagja volt, és végig játszott a másodosztályú Wehen Wiesbaden otthonában 3-2-re megnyert Német Kupa-meccsen. A Lipcsei alakulat esélyeshez méltóan továbbjutott a legjobb 32 közé, de a vártnál nehezebben vívta ki a sikert. „Gula” jól teljesített, a hajrában megmentette a hosszabbítástól a csapatát.

Bravúrok és egy hiba

A svéd Emil Forsberg egy kipattanó labdát értékesítve a 7. percben vezetést szerzett a vendégeknek, akik a 18. minutumban már 2-0-ra vezettek Benjamin Sesko találatával. A kettő között Gulácsi bravúrral ütött ki oldalra egy takarásból érkező közeli csavarást. Majd úgy tűnt, munkanélküli marad ezen a meccsen, ám a – talán lesre játszó – védői között Ivan Prtajin egyedül lépett ki, és átemelte a magyar kapust (1-2). Kettejük újabb párharcát Gulácsi nyerte, nagyot védett a második félidő derekán. Sesko második gólja (1-3) a 70. percben lezárhatta volna a vitás kérdéseket, viszont gyorsan újra egy gólra zárkózott fel a házigazda. A magyar kapusról kipattant egy – tévesen megítélt – szöglet utáni közeli fejes, a horvát támadó bekotorta (2-3). Innen igazi kupameccs kerekedett: a lipcseiek a lécet is eltalálták, de inkább a vezetést kellett őrizniük a belelkesedő, mindent egy lapra feltéve rohamozó Wehen Wiesbaden ellenében. Gulácsi Péter óriási bravúrral hárított egy – a vészesen a bal felső sarokba tartó – sistergős átlövést a 89. percben, és számos alkalommal kellett kilépnie beívelt és előre lőtt labdákra.

Tudtuk jól, hogy fizikailag erős csapatot alkotnak, a rögzített játékhelyzetekből különösen veszélyesek. Sokszor próbáltak a védelmünk mögé kerülni, és hibára kényszeríteni bennünket. Tipikus kupamérkőzés volt, örülünk, hogy sikerült nyernünk. Időnként nagy nyomás alá kerültünk, de úgy vélem, alapvetően megfelelően oldottuk meg a védekezést. A két kapott gólt természetesen ki kell elemeznünk, de a győzelem a lényeg. 

Boldog és büszke vagyok, hogy vissza tudtam térni a pályára.

 Nem egy egyszerű sérülésen és műtéten vagyok túl, hanem adódtak komplikációk is. Ezért kicsit hosszabb időt vett igénybe a rehabilitációm. Májusban futhattam először, júliusban kezdtem a kapusedzéseket, szeptemberben az első mérkőzésemet is lejátszottam. Lépésről lépésre haladok. Szeretnék újra első számú kapus lenni, ám nem könnyű szezon közben visszaszereznem a helyemet. Az én dolgom, hogy megfelelő állapotban legyek, készen arra, ha adódik a lehetőség, akkor meg tudjam ragadni” – nyilatkozta Gulácsi angol nyelven az újrakezdése után.

Bizalom és türelem

Amolyan megelőlegezett bizalomként szeptemberben Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta a magyar labdarúgó-válogatottba Gulácsi Pétert, akit a Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes helyettesített kiválóan például a szerbek ellen idegenben megnyert Európa-bajnoki selejtezőn. Gulácsinak elsőként Lipcsében kell visszaszereznie a helyét, távollétében Janis Blaswich lett az első számú hálóőr. A 32 esztendős némettel – és az azóta Liverpoolban remeklő Szoboszlai Dominikkal, valamint a sérült Willi Orbánnal a soraiban – tavasszal kupagyőztes és bajnoki bronzérmes lett az RB Lepzig. A tavaly nyáron a kispadra igazolt Blaswich a legutóbbi három Bundesliga-fordulóban nem kapott gólt. Bár a látottak alapján a magyar játékos készen áll arra, hogy akár vele kezdődjön a hétvégi, Bayern München elleni rangadón a csapat összeállítása, erre úgy fest, még várni kell. A minap Marco Rose vezetőedző is jelezte, egyelőre a német kapus élvezi a bizalmát. Hozzátéve, hogy nagyon hisznek Gulácsi Péterben és a képességeiben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!